Χαρακόπουλος: Θετικό ότι υπάρχει βούληση αναδιαμόρφωσης της συμφωνίας για το γάλα

Επιφυλάσσεται να δει το τελικό κείμενο της συμφωνίας ο αναπληρωτής υπουργός για να καθορίσει την στάση που θα ακολουθήσει

«Θεωρώ θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα», επισημαίνει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος τις προηγούμενες μέρες απειλούσε να παραιτηθεί εφ' όσον η τελική ρύθμιση δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των αγελαδοτρόφων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χαρακόπουλος επιφυλάσσεται να δει το κείμενο της τελικής συμφωνίας για το γάλα και ακολούθως θα καθορίσει την στάση του.

Με σημερινή δήλωσή του και αφού έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ανέλαβε πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτουν βουλευτές οι οποίοι απειλούν να καταψηφίσουν. ο κ. Χαρακόπουλος κάνει ορισμένες παρατηρήσεις τις οποίες -όπως λέει- δεν μπορούμε να αγνοούμε. 

Κατά τον κ. Χαρακόπουλο:

«1.Το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του; 

2. Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου «φρέσκο» θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η "ψυκτική αλυσίδα", καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την "ΕΒΓΑ της γειτονιάς". 

3. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού "γάλα υψηλής παστερίωσης" που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό "γάλα υψηλής παστερίωσης" θα μπορούσε να ονομαστεί "υψηλής θερμικής επεξεργασίας"».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr