Χωρίς την αξιωματική αντιπολίτευση η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Συνεχίζεται η διαδικασία με ομιλίες βουλευτών, χωρίς την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ -Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία - Τελευταίος ομιλητής πριν την διακοπή ο Α. Τσίπρας

Μετά τη δίωρη διακοπή, εξαιτίας της πρότασης μομφής που κατέθεσε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα η οποία απορρίφθηκε και στη συνέχεια κατά του προεδρείου της Βουλής η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα, συνεχίστηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, απουσία της Αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία αποχώρησε.

Πριν τη διακοπή, έπρεπε να λάβουν τον λόγο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι για να αποκτήσει ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον αλλά και έντονο παλμό η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Μάκης Βορίδης (ΝΔ) εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και χρησιμοποίησε την φράση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά: «έχει πλάκα που μας κάνουν κριτική οι Μαυρογιαλούροι του ΣΥΡΙΖΑ». «Η δική μας αυτοκριτική είναι ότι τόσα χρόνια ανεχόμασταν  την δική σας επιρροή ιδεών και δεν αντισταθήκαμε. Εσείς σήμερα υπερασπίζεστε ότι ποιο αναχρονιστικό – το χειρότερο που υπάρχει – κάνετε μαύρη αντίδραση και υπερασπίζεστε αγκυλωμένα συνδικαλιστικά συμφέροντα απέναντι στην δική μας νέα πρόταση που υποτίθεται είμαστε το παλιό πολιτικό σύστημα» είπε και υποστήριξε πως η Αριστερά φέρει ευθύνες για το ότι η χώρα έφθασε στο χείλος του γκρεμού.

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε γιατί εμείς θέλουμε φθηνά βιβλία, φάρμακα και γάλα ενώ εσείς όχι. Εμείς είμαστε με τον καταναλωτή ενώ εσείς όχι». Υποστήριξε ότι για πρώτη φορά έρχεται νομοσχέδιο που διανέμει μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα και πως αυτό έχει ως συνέπεια την υποτονική κοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο.«σήμερα δεν σας αναγνωρίζω» είπε και πρόσθεσε «Δεν έχω ακούσει για ανατροπή της κυβέρνησης και για ένσταση αντισυνταγματικότητας. Είναι και αυτές οι ριμάδες οι δημοσκοπήσεις που δεν πάνε καλά…  Πού είναι οι κρεμάλες, οι Τσολάκογλου κ.α.».

Νωρίτερα ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης  (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είπε «Είστε έτοιμος να αποχωρήσετε όπως διαβάζω όμως  δεν έχετε ολοκληρώσει κανένα έργο. Αυτό που λέτε είναι έργο καταστροφής και το πιθανότερο να έχουμε νέα μνημόνια. Αυτό που φέρνετε είναι νέο μνημόνιο που κατακρεουργεί συντάξεις και γκρεμίζει τα ασφαλιστικά ταμεία». Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την ρύθμιση που προβλέπει ότι «Το ΤΧΣ μπορεί να διαθέτει τις μετοχές κάτω από την τιμή κτήσης που ήταν εξευτελιστική. Πάνε τα δις ευρώ  του ελληνικού δημοσίου που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση. Λέτε ότι μπορεί να τις διαθέσει κάτω ακόμα και από την χρηματιστηριακή τιμή. Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό … αυτά δεν γίνονται είναι σκανδαλώδη… Μόνο η ανατροπή μπορεί να δώσει διέξοδο στην χώρα».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί της Κυριακής και ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα. 

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών προέκυπτε ότι το Πολυνομοσχέδιο θα στήριζαν οι ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταψήφιζε

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην μετάβαση από την κρίση στην ανάπτυξη και πως οι προωθούμενες  ρυθμίσεις διαμορφώνουν «το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης». Επισήμανε επίσης πως απαιτούνται διορθώσεις στις διατάξεις που αφορούν το γάλα και τα φαρμακεία.

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί νέο Μνημόνιο και σημείωσε «πιο μνημόνιο πεθαίνεις». Εκτίμησε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η χώρα εξέρχεται από την κρίση «δεν πρόκειται να έρθει ανάκαμψη. Δεν υπάρχει σχέδιο για την οικονομία επειδή δεν υπάρχει σχέδιο για την κοινωνία. Δεν λέμε ότι δεν θα έχουμε μικρά επεισόδια ανάπτυξης ή ανάκαμψη σε όρους ΑΕΠ αλλά λέμε ότι αυτή θα έχει μεγάλο κερδοσκοπικό χαρακτήρα». Απευθυνόμενος δε προς στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είπε «Τα ορθόδοξα οικονομικά πρέπει  είναι αρκετά έξυπνος για να τα καταλάβει και αρκετά αφελής για να τα πιστέψει και ο κ. Χατζηδάκης είναι καλός φοιτητής».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισήμανε την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και πρόσθεσε ότι «σήμερα κλείνει ένας κύκλος κρίσης για την χώρα. Θυμάστε τις πλατείες και ποιοι μας αποκαλούσαν Τσολάκογλου και έστηναν κρεμάλες, ποιοι προπηλάκιζαν βουλευτές… μας μιλούσαν για Αγγλικό δίκαιο και πως θα μας έπαιρναν τον Παρθενώνα και νησιά και θάλασσες. Δεν έγινε τίποτα. Από την άλλη, αυτή η πλατεία έφερε στην βουλή ένα νεοναζιστικό μόρφωμα». Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας έλεγε στην αρχή προς βουλευτές να καταψηφίσουν και εκείνος ως νέος Πάπας θα τους συγχωρούσε και θα τους έβαζε στο αντιμνημονιακό μέτωπο. Μετά άρχισε τις εκπτώσεις, έβαλε στο κόμμα του ανθρώπους που ψήφισαν μνημόνια, τώρα εμφανίζεται έτοιμος να πάρει όσους καταψηφίσουν το γάλα!».

Η κυρία Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε «αφού αυτό θέλετε ιδιωτικοποιήστε ακόμα και την μάνα που σας γέννησε». Υποστήριξε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν έχει παραληφθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης παρά ταύτα «την φέρνετε εδώ ως προαπαιτούμενο μέτρο».

Ο κ. Ηλίας Παναγιώταρος χαρακτήρισε τους έξι βουλευτές ΠΑΟΚ και ΝΔ που εξέφραζαν ενστάσεις για τις διατάξεις του γάλακτος «κότες». «Ηταν αντάρτες και τώρα κο-κο-κο» είπε ο βουλευτής κλείνοντας την ομιλία του στην οποία αναφέρθηκε στις προφυλακίσεις των 6 βουλευτών της Χ.Α. για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει «εξευτελίσει την βουλή λόγω της εμπάθειά της για την Χ.Α». 

«Μαζί με τα προαπαιτούμενα έχουν προστεθεί κατά τα 2/3 και άλλα μέτρα που δεν βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν ανορθώνουν την οικονομία και δεν ενεργοποιούν την αναπτυξιακή της πορεία» υποστήριξε η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι έπρεπε να συζητηθεί με κανονικές διαδικασίες και νηφαλιότητα για την διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος αλλά και των χρημάτων που οι πολίτες έδωσαν για την υποστήριξή του. Για την διανομή μερίσματος από το πλεόνασμα είπε «από τα 2,9 δις ευρώ μόλις τα 530 εκατ. ευρώ δίνονται για την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών. Εμείς ως ΔΗΜΑΡ πετύχαμε την διανομή του πλεονάσματος. Δεν την κάνετε καλά την αρχή καθώς δεν έχετε ακόμα καταγράψει ποιοι είναι οι δικαιούχοι των επιδομάτων και τα παραπέμπετε σε υπουργικές αποφάσεις. Θα γίνει αλισβερίσι».

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) σημείωσε ότι «το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την ταχύτερη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Γι αυτό είναι βαθύτατα αντιλαϊκό το πολυνομοσχέδιο και κυριαρχείται από ταξικό χαρακτήρα». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr