Γιατί επιταχύνει την έλευσή της στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ

Πρόθεση να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά της αποδίδει ο γερμανικός Τύπος. Αναλυτές σημειώνουν ότι τη βολεύει να πείσει πριν από τις ευρωεκλογές του Γερμανούς ψηφοφόρους ότι η «συνταγή» της πέτυχε και στην Ελλάδα. Η Αθήνα προσδοκά «πράσινο φως» για να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους

Με πρόθεση να εκφράσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, φθάνει, σύμφωνα με πληροφορίες,  στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η κυρία Μέρκελ θα βρεθεί στην Ελλάδα την Παρασκευή 11 Απρίλιου με σκοπό τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, βρίσκεται εσωτερικά υπό πολιτική πίεση.

Το τελευταίο διάστημα, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ήταν σε επικοινωνία με την καγκελαρία και, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αποφάσισαν από κοινού να επιταχυνθεί η επίσκεψη στην Ελλάδα που αρχικώς είχε δρομολογηθεί για το τέλος του μηνός και μετά την επικύρωση από την Eurostat των στοιχείων για την ελληνική οικονομία και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές έκριναν ότι είναι προσφορότερος ο χρόνος του ταξιδιού στο διάστημα πριν από το Πάσχα, καθώς επί της ουσίας και μετά την πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας με την τρόικα και τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, έχουν προεξοφληθεί οι αποφάσεις της Eurostat που θα επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα, αφού «έκανε τα μαθήματά της», όπως ζητούσε παλαιότερα η κυρία Μέρκελ, επανέρχεται στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, το Βερολίνο και η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ, η οποία έχει επίσης μπροστά της τη δοκιμασία των ευρωεκλογών, ενισχύονται από την ελληνική ανάκαμψη, αφού η καγκελάριος θα μπορεί προεκλογικά να ισχυρίζεται ότι η δική της «συνταγή» έφερε τα θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα. 

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά προσδοκά η επίσκεψη της ισχυρότερης πολιτικού της Ευρώπης να στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές, στις οποίες σχεδιάζει να δοκιμάσει να εξέλθει σύντομα το οικονομικό επιτελείο. Ευελπιστεί επίσης σε ένα θετικό σήμα της κυρίας Μέκρελ για να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όσο συντομότερα γίνεται και ει δυνατόν πριν από τις ευρωκάλπες της 25ης Μαΐου. 

Σόιμπλε: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της»         

Εξάλλου, στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Eurogroup και την άτυπη σύνοδο του Ecofin. Σε συνέντευξη Δημόσια Τηλεόραση, επεσήμανε ότι, αφού ελεγχθούν τα στοιχεία, αν υπάρχει πλεόνασμα «θα αποφασίσουμε, αν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη», πέραν από τρέχον πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του 2014.

«Δεν θα αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στα δύσκολα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε που υποστήριξε ότι μία ένωση είναι επιτυχημένη, όταν βοηθά τον πιο αδύνατο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr