Τσίπρας: Πρωτιά στις ευρωεκλογές ακόμη και με διαφορά μιας ψήφου

Δεν μπορώ να πω ότι οι δικαστές ενήργησαν ακριβώς όπως περιγράφει ο Μπαλτάκος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Εξήγγειλε σεισάχθεια για τα προβληματικά δάνεια - «Θα φτιάξουμε τράπεζα που θα αναλάβει την διαχείρισή τους», τόνισε

Διακαναλική συνέντευξη σε τρία μικρότερα κανάλια παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό «την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα ΜΜΕ, ιδίως τα καθεστωτικά της διαπλοκής, του τραπεζικού δανεισμού και της στήριξης των μνημονιακών πολιτικών».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την υπόθεση Μπαλτάκου, είπε πως «οι αποκαλύψεις αυτές μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο πρωθυπουργός».

«Εμείς δεν ανακαλύψαμε τη δράση της Χρυσής Αυγής μετά την αποτρόπαια δολοφονία της ΧΑ ούτε περιμέναμε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός για να την καταδικάσουμε», πρόσθεσε.

Η υπόθεση Μπαλτάκου, όπως είπε, αποδεικνύει «πρώτον τις εκλεκτικές συγγένειες της Νέας Δημοκρατία και του Αντώνη Σαμαρά με τη Χρύση Αυγή και τους διαρκής διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους και δεύτερον ότι έχουν βάση τα όσα είπε off camera σε δημοσιογράφους προ καιρού ο κ. Μπαλτάκος ότι “μη μας ζορίζεται και πολύ για τι μπορούμε να κυβερνήσουμε ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή”».

«Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, είναι ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης, αλλά και έμπιστος του κ. Σαμαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι όλη αυτή η υπόθεση «φανερώνει τον καιροσκοπισμό του πρωθυπουργού γιατί ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή, όχι για την εγκληματική της δράση, αλλά για να βελτιώσει τα εκλογικά του ποσοστά και να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Αθανασίου και ο κ. Δένδιας πρέπει να παραιτηθούν και ο πρωθυπουργός να δώσει εξηγήσεις, συνέχισε, λέγοντας ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος.

«Εμείς έχουμε ζητήσει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία εδώ και πολύ καιρό. Όσα όμως έρχονται στο φως της δημοσιότητας έρχονται να βαρύνουν σε ένα τεράστιο βουνό τα όσα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ να πω ότι η δικαιοσύνη λειτούργησε καθ' υπαγόρευση κάποιων. Δεν μπορώ να γνωρίζω ούτε είμαι αυτός που θα κρίνει αν πράγματι οι δικαστές ενήργησαν ακριβώς όπως περιγράφει ο κ. Μπαλτάκος. Για αυτό χρειάζεται διερεύνηση», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «δεν είμαστε αυτοί που θα κρίνουν».  

Αναφορικά με την πρόταση μομφής κατά του Στουρνάρα, που κατέθεσε την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου και τελικά απερρίφθη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ενώ είχαμε το θεσμικό, συνταγματικό δικαίωμα να θέσουμε ερώτημα στους βουλευτές σχετικά με τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με διάφορα έωλα επιχειρήματα μας στερήθηκε».

«Τροπολογίες έρχονται αεροπλανικά τελευταία στιγμή και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η απαγόρευση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας σε άλλο σημείο πως η κυβέρνηση «έτρεμε την πιθανότητα ο υπουργός Οικονομικών και βασικός υπεύθυνος αυτών των διατάξεων και διάλυσης του λαού δεν θα έχαιρε την εκτίμηση του Κοινοβουλίου». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σχετικά με ανάληψη σημαντικών θέσεων από τον κ. Στουρνάρα στο μέλλον και στο ενδεχόμενο να πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί του έκανε λόγο για «αθλιότητα» και είπε πως ήταν μία από τις αιτίες που κατέθεσε την εν λόγω πρόταση δυσπιστίας.

«Αυτό που κόσμος δεν έχει ακόμα πειστεί είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να μας βγάλει από την κρίση, γιατί βομβαρδίζεται από τα μέσα της διαπλοκής από τον φόβο ότι έτσι και δεν υποκύψουμε στους μνημονιακούς μονοδρόμους θα έρθει η καταστροφή», απάντησε στους επικριτές του κόμματος ότι δεν έχει σαφή πολιτική για έξοδο από την κρίση. «Για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος η ελληνική οικονομία και να βγούμε από την κρίση, χρειάζεται αυτός που παίρνει πέντε ευρώ να μπορεί να σπαταλήσει και όχι να πληρώνει δάνεια. Αυτό θα γίνει μέσα από δημόσιες επενδύσεις. Η μνημονιακή καταστροφή που πρέπει να σταματήσει και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Μάλιστα,  επισήμανε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στη σεισάχθεια για τα προβληματικά δάνεια. «Θα φτιάξουμε φορέα που θα πάρει όλα τα κόκκινα δάνεια», τόνισε.

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές είπε ότι «ψηφίζουμε για τη ζωή μας» και ότι πρωτιά στις ευρωεκλογές έρχεται και από μία ψήφο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές της εκλογές θα είναι μεγάλη.

«Για πρώτη φορά πολλοί συμπολίτες μας θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι αριστεροί. Αν τα ποσοστά είναι τέτοια που θα φανερώνουν την δυσαρμονία ανάμεσα στην λαϊκή ετυμηγορία και στην εκτελούμενη πολιτική, τότε θα είναι δύσκολο να μην αλλάξει κάτι», σημείωσε.

Στην ερώτηση ότι σχετικά με το τι θα έκανε αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός και στο επίσημο δείπνο Ecofin βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στην κεφαλή των συλλαλητηρίων, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «αν ήμουν πρωθυπουργός θα είχα ανάγκη τις διαδηλώσεις, όχι μόνο το Λαφαζάνη και τους άλλους βουλευτές, αλλά θα παρότρυνα όλους τους Αθηναίους να βγουν στον δρόμο».

«Φοβούνται τον λαό γιατί είναι με την άλλη πλευρά. Θα το επιδιώκαμε, ακριβώς γιατί έχουμε κοινά πεδία διεκδίκησης με τον κόσμο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα εύσημα και στα καλά λόγια που ακούγονται για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «εμείς δεν αιφνιδιαζόμαστε», ενώ μίλησε για προπαγάνδα και σχέδιο στημένης εξόδου.

«Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να αμφισβητήσω το πλεόνασμα. Είναι το μέτρο της δυστυχίας του λαού. Αν κλείναμε άλλα δύο νοσοκομεία θα είχαμε μεγαλύτερο πλεόνασμα», δήλωσε ακόμα.

Μεταξύ άλλων, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει 44 ερωτήσεις στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό -τον οποίο χαρακτήρισε κρυπτόμενο-, αλλά δεν έχει εμφανιστεί ούτε μία φορά. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», τόνισε.

«Όταν υπάρξει μία κυβέρνηση με την καθαρή λαϊκή εντολή να ελέγξει όσους έδρασαν σε βάρος του λαού, θα το πράξουμε με κάθε μέσο», επισήμανε, λέγοντας ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους ευθύνονται στο πώς φτάσαμε ως εδώ.

«Το μνημόνιο που μας λένε ότι τελειώνει κιόλας είναι ένα πλέγμα νόμων που έχει ιδρύσει ένα καθεστώς», σχολίασε ακόμη, λέγοντας ότι η κατάργησή του θα πάρει καιρό.

Για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων ο κ. Τσίπρας είπε ότι σωστά έχει μειωθεί, ωστόσο τόνισε ότι η κατάργηση της επιχορήγησης υποκρύπτει άλλες μεθοδεύσεις γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ χρωστάνε 250 εκατ. και η επιχορήγησή τους παρακρατείται από τις τράπεζες.

Επομένως, έθεσε το ερώτημα πως πληρώνουν τα έξοδα των γραφείων, η μεν ΝΔ της Συγγρού, το δε ΠΑΣΟΚ της Χαριλάου Τρικούπη. Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πληροφορίες ότι τα δύο κόμματα θέλουν να αλλάξουν ΑΦΜ «και να ρίξουν φέσι», ιδρύοντας ο μεν κ. Σαμαράς τη Νέα Ελλάδα, ο δε κ. Βενιζέλος προσχωρώντας στην Ελιά. Αντίθετα, είπε ο κ. Τσίπρας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα πήρε όλα τα προηγούμενα βάρη του ΣΥΝ, ενώ απαντώντας για τα οικονομικά του αποκάλυψε πως «ζει σε νοίκι».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τα ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας για τον τρόπο λειτουργίας και τις ψηφιακές συχνότητες που τους δόθηκαν και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα βάλει κανόνες. Σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία που κλήθηκε να εκτιμήσει το τίμημα των συχνοτήτων το ανέβασε στα 715 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση το έριξε στα 18 εκατ. Από εκεί θα βρεθούν και τα χρήματα για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στους δημοσιογράφους Μάκη Κουρή (ΚONTRA CHANNEL), Βασίλη Ταλαμάγκα (ACTION 24) και Άκη Παυλόπουλο (ΕΧΤΡΑ 3).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr