Στην επίσκεψη Μέρκελ και στην έξοδο στις αγορές ποντάρει η κυβέρνηση

Στην επίσκεψη Μέρκελ και στην έξοδο στις αγορές ποντάρει η κυβέρνηση

Ανησυχία από τις πολιτικές παρενέργειες της υπόθεσης Μπαλτάκου

Στην επίσκεψη Μέρκελ και στην έξοδο στις αγορές ποντάρει η κυβέρνηση
Στην επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα την Παρασκευή και στην έξοδο στις αγορές επενδύει η κυβέρνηση για να αλλάξει την ατζέντα και να ξεπεράσει το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε από την υπόθεση Μπαλτάκου.

Από μόνη της η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ συνιστά πολιτική στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά και ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει και κάποια δώρα για την κυβέρνηση αν και οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. Αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την έναρξη της λειτουργίας Επενδυτικού Ταμείου καθώς και το ποσό με το οποίο θα προικοδοτηθεί. Είναι κάτι που είχε υποσχεθεί η κυρία Μέρκελ στον πρωθυπουργό τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο αλλά καθυστέρησε. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σόιμπλε στο περιθώριο του Eurogroup στην Αθήνα έκανε τις προπαρασκευαστικές κινήσεις ώστε η καγκελάριος να μπορεί να το ανακοινώσει κατά την επίσκεψή της. Το εάν θα έχει κι άλλα δώρα το καλάθι της η Άνγκελα Μέρκελ είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Το βέβαιο έιναι ότι δεν θα φεισθεί καλών λόγων για τις επιτυχίες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι όμως αμφίβολο αν θα κάνει την δήλωση που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το βέβαιο είναι ότι θα επαναλάβει την δέσμευση του 2012 ότι εφόσον πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας και εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις οι εταίροι θα ανταποκριθούν στην δέσμευσή τους για ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Η κυρία Μέρκελ έχει τους δικούς της λόγους να θέλει να εμφανίσει στους ψηφοφόρους της την Ελλάδα ως παράδειγμα της επιτυχίας της πολιτικής λιτότητας ενόψει των ευρωεκλογών. Παράλληλα καθώς η παρουσία της Γερμανίας στην χώρα θα είναι διαρκής για τα επόμενα χρόνια θέλει να κατευνάσει περαιτέρω την αρνητικά διακείμενη ελληνική κοινή γνώμη.

Το δεύτερο χαρτί που θα βγάλει η κυβέρνηση είναι η έξοδος στις αγορές για μικρό δανεισμό περί τα 2-3 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο που μπορεί να κυμαίνεται και κάτω από το 5%. Αν και ο οίκος Μούντις ανέβαλε την προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας λόγω της πολιτικής αστάθειας που διαπιστώνεται από την δυσκολία στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και από τις παρενέργειες της υπόθεσης Μπαλτάκου η έξοδος στις αγορές θεωρείται βέβαιη. Στην πραγματικότητα είναι προαποφασισμένη με πολιτικούς όρους αφού άλλωστε το ποσό είναι μικρό. Πάντως εφόσον πάει κάλα η πρώτη έκδοση μέσα στον Απρίλιο ενδέχεται η κυβέρνηση να προσφύγει ξανά μέσα στον Μάιο λίγο πριν ή λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να υπερκεράσει την καταφανή αναντιστοιχία ανάμεσα στις μακροοικονομικές εξελίξεις και στην οικονομική καθημερινότητα της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Με την άντληση χρημάτων από τις αγορές για την ενίσχυση της οικονομίας, με το επενδυτικό ταμείο της κυρίας Μέρκελ και με την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος επιχειρεί να διαμορφώσει την αίσθηση στην κοινωνία ότι οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία αρχίζουν πλέον και διαχέονται στους απλούς πολίτες. Από το αν θα το πετύχει μέσα στον επόμενο ενάμισι μήνα θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Υπόθεσης Μπαλτάκου συνέχεια

Κλείσιμο
Παρά τις επίσημες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και των στελεχών του η κυβέρνηση αγωνιά για την εξέλιξη της υπόθεσης Μπαλτάκου. Είναι δε όμηρος της Χρυσής Αυγής και των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών που έχει στην κατοχή της. Ήδη το πρώτο βίντεο δημιούργησε μείζονα πολιτική κρίση, προκάλεσε πολιτική αποσταθεροποίηση με αντίκτυπο στο εξωτερικό και στις αγορές -όπως έδειξε η κίνηση του οίκου Μούντις- ενώ κάλυψε επικοινωνιακά το Eurogroup. Δεν θέλει φυσικά η κυβέρνηση ένα σίκουελ του έργου να παρουσιαστεί την παραμονή ή ανήμερα της επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα. Ο πειρασμός να εξαντλήσει το νομικό οπλοστάσιο ώστε να απαγορεύσει την προβολή ή να το αποσύρρει ευθύς μόλις αναρτηθεί προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο είναι μεγάλος αν και θα κατηγορηθεί για λογοκρισία. Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των συνομιλιών. Γιατί μπορεί να το περιορίσει τεχνικά αλλά αν υπάρχουν κι άλλες αποκαλύψεις δύσκολα θα διαχειριστεί τον πολιτικό αντίκτυπο. Τέλος η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την αντιπολίτευση. Ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υπόθεση Μπαλτάκου σαν ένα δυσάρεστο αλλά περιορισμένο θέμα και θέλει να αλλάξει την ατζέντα στην οικονομία η αντιπολίτευση το θεωρεί μείζον θέμα δημοκρατίας και ύπαρξης παρακράτους και θέλει να το διατηρήσει στην επικαιρότητα. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα επαναφέρει το θέμα ανεξαρτήτως αν θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις ενώ σκέπτεται να καταθέσει και πρόταση μομφής πριν τις ευρωεκλογές.

Η υπόθεση παράγει κλυδωνισμούς και στο εσωτερικό της ΝΔ με αρκετούς γαλάζιους βουλευτές να κάνουν λόγο παρασκηνιακά ακόμη και για απομάκρυνση από τις καραμανλικές παρακαταθήκες θέτοντας ζήτημα προσωπικού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Δημιουργεί όμως η υπόθεση παρενέργειες και στο ΠΑΣΟΚ με εκδηλωμένη δυσαρέσκεια ενώ δίνει βάση στον κ. Γιώργο Παπανδρέου να κινείται αποσταθεροποιητικά βλέποντας την μετά τις ευρωεκλογές περίοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης