Σε προεκλογικούς ρυθμούς το Μέγαρο Μαξίμου

Σε προεκλογικούς ρυθμούς το Μέγαρο Μαξίμου

Σχεδιασμός εκλογών σε συνθήκες γενικευμένης πολιτικής ρευστότητας - Ο κ. Σαμαράς θα πάρει επάνω του την προσπάθεια για τις διπλές εκλογές - Στη «φαρέτρα» του έχει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα - Πρόβλημα οι δημοτικές και περιφερειακές

Σε προεκλογικούς ρυθμούς το Μέγαρο Μαξίμου
Έχοντας πίσω της την “επιτυχή” έξοδο στις αγορές και τα εύσημα της κας Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην χώρα η κυβέρνηση θεωρεί ότι κλείνει με θετικό πρόσημο την περίοδο πριν από την ανάπαυλα του Πάσχα.

Την επόμενη Τρίτη θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Ευρωεκλογές που θα αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα για την επίσημη προεκλογική περίοδο. Στόχος πάντα για την κυβέρνηση είναι ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα που θα της επιτρέψει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων σε μία περίοδο που όπως όλοι συμφωνούν χαρακτηρίζεται από γενικευμένη ρευστότητα.

Κλείσιμο
Ο κ. Σαμαράς θα πάρει επάνω του την προσπάθεια για τις διπλές εκλογές και θα επενδύσει “στον θετικό απολογισμό της διετίας του στον τομέα της οικονομίας και στην προοπτική που δίνουν για την χώρα οι πρόσφατες επιτυχίες”. Οι επόμενοι σταθμοί πλέον είναι η 23 Απριλίου που θα ανακοινωθεί και επισήμως από την Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα και στις 5 Μαΐου το Eurogroup, στο οποίο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε να μπορεί να το επικαλεστεί πριν τις ευρωεκλογές. Πάντως, και ενώ το θέμα ετέθη, η κα Μέρκελ παρέπεμψε την επίσημη συζήτηση για τους επόμενους μήνες και τις αποφάσεις το φθινόπωρο με τον συνυπολογισμό των νέων θετικών για την ελληνική οικονομία δεδομένων. Υπ' αυτό το πρίσμα είναι ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις ευρωεκλογές πάρει κάτι περισσότερο από μία δήλωση καλών προθέσεων με την επαναδιατύπωση της γνωστής δέσμευσης του Νοεμβρίου του 2012. Στην φαρέτρα του το Μέγαρο Μαξίμου έχει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ εκτιμάται ότι θα κάνει κι άλλα δωράκια σε επιμέρους κοινωνικές κατηγορίες όπως ο συμψηφισμός του ΦΠΑ σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει αίσθηση οικονομικής ανάκαμψης που να αγγίζει την κοινωνία.


Προς τις καλένδες η προ ημερησίας για την υπόθεση Μπαλτάκου

Μελανό σημείο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πάντα η υπόθεση Μπαλτάκου καθώς εκκρεμεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία η κυβέρνηση με διάφορα διαδικαστικά ζητήματα θα επιχειρήσει να ματαιώσει. Το ερώτημα βέβαια που ταλανίζει κυβέρνηση και κόμμα είναι αν η Χρυσή Αυγή αποφασίσει να δώσει στην δημοσιότητα και κάποια από τις υπόλοιπες μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έχει στην διάθεσή της. Σε αυτή την περίπτωση και παρά την προληπτική λογοκρισία που έχει ήδη επιβάλλει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Δικαιοσύνη τα πράγματα θα είναι δύσκολα όπως αναγνωρίζουν και τα γαλάζια στελέχη. “Αν υπάρξουν νέες αποκαλύψεις θα απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα” παραδέχονται κορυφαία στελέχη του κόμματος.


Πρόβλημα οι δημοτικές και περιφερειακές

Σε πονοκέφαλο όμως για το Μέγαρο Μαξίμου εξελίσσονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία η μάχη είναι χαμένη. Δυσαρέσκεια μεταξύ των γαλάζιων στελεχών της συμπρωτεύουσας έχει προκαλέσει η πρόσφατη φωτογραφική διάταξη υπέρ του κ. Γιάννη Μπουτάρη που εκλήφθηκε ως “πούλημα του παιχνιδιού”.

Στην Αθήνα οι λιγοστές ελπίδες είναι να περάσει ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος στον δεύτερο γύρο. Διαφορετικά κινδυνεύει η ΝΔ να μην έχει κανέναν υποψήφιο σε μεγάλο δήμο ή περιφέρεια της χώρας κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά και τις ευρωεκλογές μία εβδομάδα αργότερα και θα ακυρώσει την μεθόδευση να γίνουν νωρίτερα οι δημοτικές. Όλοι οι κεντρικοί υποψήφιοι πάντως διαμαρτύρονται ότι δίνουν μόνοι τους την μάχη, με το Μαξίμου να είναι απόν και επιπλέον να ακυρώνει και τις περιορισμένες δυνατότητες του κομματικού μηχανισμού καθώς θέλει να έχει τον έλεγχο έστω και δια της αδράνειας.

Η προσωποκεντρική λειτουργία της ΝΔ και του Μεγάρου Μαξίμου έχει παγώσει τις διεργασίες και όλοι περιμένουν να τελειώσει ο κ. Σαμαράς με τα μείζονα οικονομικά για να ασχοληθεί με τις εκλογές, εν τω μεταξύ όμως διαμαρτύρονται ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος και βλέπουν την πλάτη των αντιπάλων. Σημειώνουν δε ότι ακόμη και τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης δεν τους παίζουν αφού η στήριξή τους στον κ. Σαμαρά εξαντλείται στις μνημονιακές του υποχρεώσεις και στην διατήρηση της κεντρικής πολιτικής σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό τα κυβερνητικά στελέχη έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους όπως άλλωστε και για τις ευρωεκλογές “στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ”.

Πάντως ο κ. Σαμαράς έχει να σκέπτεται και πως θα στηρίξει τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ καθώς κινδυνεύει μετά τις ευρωεκλογές ακόμη κι αν διασωθεί η ΝΔ να μείνει χωρίς κυβερνητικό εταίρο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης