Γιατί δεν πάει ο Τσίπρας στο debate των υποψήφιων για την προεδρία της ΕΕ

Επικρίσεις από τους αντιπάλους του δέχεται ο Τσίπρας για την απόφασή του να μην συμμετάσχει - Δεν ενημερωθήκαμε εγκαίρως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ - Το προφίλ όλων των υποψηφίων

Την πρώτη τους μεγάλη “ανοικτή μάχη” καλούνται να δώσουν τη Δευτέρα, 28 Απριλίου, οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από αυτό το “ραντεβού” θα απουσιάζει ο εκλεκτός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Από πολλούς, κυρίως στις χώρες της “καρδιάς” της Ευρώπης, στις κεντροευρωπαϊκές χώρες, η 28η Απριλίου θεωρείται ως η πλέον κομβική ημερομηνία για τις επικείμενες ευρωεκλογές, αφού η προγραμματισμένη πρώτη “τηλεμαχία” μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σκιαγραφήσει τις διαφορές τους και θα δώσει τον τόνο για τη συνέχεια, καθώς το αμέσως επόμενο – και καταληκτικό πριν την ώρα της κάλπης – θα είναι αυτό της 15ης Μαϊου.

Από αυτό λοιπόν το πρώτο debate, που θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, θα απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση που οι περισσότεροι αναλυτές ήδη χαρακτήρισαν ως λανθασμένη πολιτικά και επικοινωνιακά.

Κυρίως και πρωτίστως επικοινωνιακά, καθώς σπάνια θα δοθεί μια ανάλογη ευκαιρία σε έναν Έλληνα πολιτικό να επικοινωνήσει τις θέσεις του σε ένα πανευρωπαϊκό κοινό. Ακόμα περισσότερο όταν το κοινό αυτό θα είναι κατά κύριο λόγο νέοι ψηφοφόροι από όλη την Ευρώπη, καθώς τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του debate αφορούν στη νεολαία και την εργασία, ενώ η ίδια η τηλεμαχία διοργανώνεται από πανεπιστήμια και ευρωπαϊκούς φορείς νεολαίας σε μια αίθουσα με παρόντες 700 νέους μαθητές και φοιτητές. Επιπρόσθετα το debate θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το Euronews και μέσω live streaming από το internet, πεδίο προνομιακό των νέων. Πέρα και πάνω απ' όλ' αυτά όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να δώσουν το παρόν στο Μάαστριχτ, αφού παραδοσιακά η υποψηφιότητα της Αριστεράς αντλεί ερείσματα από τη νεολαία και το θέμα της ανεργίας - που πλήττει κυρίως τους νέους - είναι “καυτό” ζήτημα για τους συνυποψηφίους του κ. Τσίπρα, καθώς σχεδόν όλοι τους προέρχονται από κόμματα που στηρίζουν την πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, μια πολιτική που ευθύνεται για το άλμα στην ανεργία...

Εκτός των άλλων η απόφαση Τσίπρα να μη συμμετάσχει στο πρώτο debate των υποψηφίων για την Κομισιόν δίνει λαβές για επικρίσεις από τους αντιπάλους του, όχι τόσο στον ευρωπαϊκό στίβο, όσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας. Ο κ. Τσίπρας επί της ουσίας προσφέρει επιχειρήματα στους πολιτικούς του αντιπάλους, που μέμφονται το ευρωπαϊκό του προφίλ, την βαρύτητα που ο ίδιος προσδίδει με τη στάση του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και τέλος την ικανότητά του να αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στα διεθνή φόρα στην περίπτωση που κληθεί, από την εθνική κάλπη, όποτε κι αν στηθεί αυτή, να αναλάβει την εξουσία στη χώρα μας.

Επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, τονίζοντας ότι ενημερώθηκε καθυστερημένα για το debate και αντικρούει τους επικριτές του κ. Τσίπρα λέγοντας πως ο ίδιος θα συμμετάσχει κανονικά στο “επίσημο” debate της 15ης Μαΐου που διοργανώνει η EBU στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπενθυμίζει δε ότι εκκρεμεί ακόμα απάντηση από τους κυρίους Σουλτς και Γιούνκερ για το εάν αυτοί θα συμμετάσχουν σε αντίστοιχο debate που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το χρονικό των τηλεμαχιών και η ατζέντα του “ευρωπαϊκού προβληματισμού”

Η ανοικτή, δημόσια αντιπαράθεση θέσεων και προγραμμάτων από τα βασικά κόμματα της Ευρωβουλής, έτσι όπως έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί με την μέθοδο των debates, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, ένα ακόμα σκαλοπάτι στην προσπάθεια εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού συναισθήματος μεταξύ των λαών των κρατών μελών. Ως τέτοια διαδικασία ευνοεί – θεωρητικά – τις δυνάμεις που πρεσβεύουν την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ.

Στον αντίποδα, είναι προφανές πως μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, όπως αυτή που ακόμα διάγει η Ευρώπη, το αντιευρωπαϊκό ρεύμα έχει γιγαντωθεί και δεν αποκλείεται οι μεγάλοι κερδισμένοι των επικείμενων ευρωεκλογών να είναι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Ακριβώς για το λόγο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η τηλεμαχία των υποψηφίων για την κορυφαία θέση της Κομισιόν, καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουν το ευρωπαϊκό τους μήνυμα, σε ζωντανή σύνδεση, σε 13 γλώσσες, στα 28 κράτη της Ένωσης αλλά και σε δεκάδες χώρες εκτός Γηραιάς Ηπείρου στις οποίες θα μεταδοθεί τηλεοπτικά η τηλεμαχία. Και αυτή της Δευτέρας 28 Απριλίου και η επόμενη, της 15ης Μαϊου.

Αυτός και μόνο ο λόγος είναι ένας ακόμα παράγοντας για τον οποίο κρίνεται επιβεβλημένη η παρουσία στα debates του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που καλείται να παρουσιάσει την πρόταση της Αριστεράς για την Ευρώπη των επόμενων ετών...

Σε κάθε περίπτωση το πρώτο “ραντεβού” των υποψηφίων στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας με αυστηρή ατζέντα. Ουσιαστικά οι υποψήφιοι θα έχουν ελάχιστα λεπτά για να παρουσιάσουν τις βασικές τους θέσεις για την Ανεργία, την Παιδεία και την ανάμιξη των νέων στην Πολιτική. Στη συνέχεια και για περίπου 90 λεπτά θα απαντούν σε ερωτήσεις επί των συγκεκριμένων θεμάτων από τους περίπου 700 νέους που θα βρεθούν στο αμφιθέατρο και σε τυχαίες ερωτήσεις που θα επιλέξει από τις σχετικές αναρτήσεις στα social media η βασική συντονίστρια της βραδιάς, η κεντρική άνκοργούμαν του Euronews Isabelle Kumar.

Το δεύτερο και τελικό “ραντεβού” των υποψηφίων θα διεξαχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 15 Μαϊου, μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι πρώτες ευρωκάλπες (στις 22 του μηνός) σε κάποιες από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Αυτή τη φορά “οικοδεσπότης” θα είναι το τηλεοπτικό δίκτυο European Broadcasting Union (EBU) και θα ακολουθήσει αυστηρά την “αμερικανική συνταγή”, με τους υποψηφίους να επιχειρηματολογούν απευθείας έναντι των θέσεων των υπολοίπων. Με δυο λόγια δεν θα υπάρξει ειδική ατζέντα, αλλά οι υποψήφιοι θα μπορούν να συνδιαλέγονται μεταξύ τους και να αντιπαραβάλλουν τα επιχειρήματά τους. Η τηλεμαχία θα καλυφθεί – μέσω EBU – από όλες τις κρατικές τηλεοράσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ τοπική ώρα Βρυξελλών και θα έχει διάρκεια μάξιμουμ δύο ωρών...

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στην κούρσα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να υπερκεράσει τέσσερις σημαντικές παρουσίες, τέσσερις σημαντικές υποψηφιότητες, τέσσερις προσωπικότητες με εντελώς διαφορετικές διαδρομές στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και με τελείως διαφορετικές προοπτικές.

Η νεώτερη υποψήφια για την Κομισιόν είναι η κυρία Σκα Κέλερ (Ska Keller). Η Φρανσίσκα Μαρία Κέλερ (Franziska Maria Keller), στα 33 της χρόνια (γεννημένη στις 22 Νοεμβρίου 1981) είναι μια Γερμανίδα πολιτικός, μέλος των Ευρωπαίων Πρασίνων και πρωτίστως της Πράσινης Νεολαίας (Green Youth). Ουσιαστικά διατηρεί ενεργή πολιτική παρουσία από το 2001 όταν και ανέλαβε τη θέση της εκπροσώπου στην Ομοσπονδία των Νέων Πρασίνων (Federation of Young European Greens). Η ιδιαιτερότητά της – σε σχέση πάντοτε με τους συνυποψηφίους της – είναι η ειδίκευσή της σε θέματα μειονοτήτων και σχέσεων της Ευρώπης με τις ισλαμικές χώρες. Έχει πτυχίο Ισλαμικών, τουρκικών και εβραϊκών σπουδών από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, είναι παντρεμένη με τον Φιλανδό ακτιβιστή οικολόγο Markus Drake και πριν ασχοληθεί ενεργά με την Πολιτική είχε διακριθεί για τις οικολογικές της “μάχες”.

Υποψήφιος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe-ALDE) είναι ο κ. Γκι Φερχόφσταντ (Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt). Ο 60χρονος Βέλγος πολιτικός είναι ο ένας από τους δύο υποψηφίους για την Κομισιόν που έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας του, εν προκειμένω την περίοδο 1999 - 2008. Από το 2009 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών. Ένθερμος οπαδός της ευρωπαϊκής ιδέας, έχει δώσει αγώνα για την ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ και είναι ιδρυτής του Spinelli Group, μιας υπερκομματικής ομάδας που προωθεί την ιδέα της Ομόσπονδης Ευρώπης όπου συνυπάρχει με προσωπικότητες όπως οι: Jacques Delors, Daniel Cohn-Bendit, Joschka Fischer, Andrew Duff, Elmar Brok.

- Ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς (Martin Schulz) είναι ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών για την Κομισιόν. Ο 59χρονος Γερμανός πολιτικός εκλέγεται από το 2004 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και σήμερα είναι ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις αρχές του 2012 εκλέχτηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

- Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ (Jean-Claude Juncker), είναι ο έτερος υποψήφιος για την Κομισιόν που έχει μακρά ιστορία πίσω του με ενεργό πολιτική δράση επί δεκαετίες με αποκορύφωμα την θητεία του ως πρωθυπουργού στη χώρα του. Τον υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (European People’s Party). Ο 60χρονος πολιτικός από το Λουξεμβούργο υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της χώρας του από το 1995 ως το 2013. Άριστος γνώστης των οικονομικών, διετέλεσε παράλληλα υπουργός Οικονομικών της χώρας του από το 1989 έως και τις αρχές του 2012. Θεωρείται από πολλούς ως ο πλέον δημοφιλής στους Ευρωπαίους πολίτες μεταξύ των πέντε υποψηφίων για την Κομισιόν, καθώς είναι και αυτός που κρατούσε τα ηνία του Eurogroup όντας επί εννέα έτη (2005 - 2014) πρόεδρος του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr