«Δημοψηφισματικό» χαρακτήρα δίνει στις εκλογές ο Σαμαράς

Στρατηγική «σκληρού ροκ» θα ακολουθήσει τις επόμενες τρεις βδομάδες ο πρωθυπουργός - Η πολεμική στον ΣΥΡΙΖΑ, το βάρος της επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ και το «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους πολίτες

Με ένα άρθρο πολεμικής στο κυριακάτικο «Βήμα» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, τους οποίους όμως αποφεύγει ακόμη και να κατονομάσει, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δίνει το πολιτικό του στίγμα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί όσους αρνούνται τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει παντού στον κόσμο ότι «αντιστέκονται ακόμη λυσσαλέα γιατί δεν θέλουν η Ελλάδα να κάνει βήματα προς το μέλλον». Αφού επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για όλα τα βασικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας υποστηρίζει: «Μόνη τους επιδίωξη πλέον είναι ο διχασμός του λαού και η αστάθεια της χώρας. Σε όλα τα άλλα έπεσαν έξω. Σε όλα τα άλλα αποδείχθηκαν ανύπαρκτοι. Το μόνο που τους απομένει για να ανακόψουν την πορεία της Ελλάδας είναι πια η αστάθεια. Αυτό είναι το μεγάλο τους στοίχημα στις ευρωεκλογές. Δεν τους ενδιαφέρει η Ευρώπη την οποία έτσι κι αλλιώς αναθεματίζουν...Δεν τους ενδιαφέρει η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση. Τους ενδιαφέρει μόνο να βυθίσουν ξανά την Ελλάδα στην πολιτική αστάθεια». Στην κατακλείδα του ο πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι «το κέλυφος που κρατούσε την Ελλάδα καθηλωμένη σπάει. Η Ελλάδα θρυμμάτισε τις αλυσίδες της. Οι Έλληνες έσπασαν το κέλυφος. Η νέα Ελλάδα γεννιέται...».

Τα διλήμματα

Αν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι δεν αποτελεί επιλογή η πόλωση, οι βουλευτές που συμμετείχαν σε συσκέψεις την εβδομάδα που πέρασε και θα σηκώσουν το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης κάνουν λόγο για «σκληρό ροκ» στις τρεις εβδομάδες που απομένουν. Ο πρωθυπουργός θα αποφύγει την απευθείας αναμέτρηση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και ήδη αρνήθηκε το ντιμπέιτ, αφήνει τις επιθέσεις για τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, την εκπρόσωπο του κόμματος και τους βουλευτές που θα εκπροσωπούν το κόμμα στα ΜΜΕ. Ο κ. Σαμαράς αρνείται να νομιμοποιήσει τον κ. Τσίπρα σαν ισότιμο αντίπαλο και συνομιλητή.

Ο πρωθυπουργός με έναν κύκλο ομιλιών και περιοδειών στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια θα βάλει τα βασικά διλήμματα των ευρωεκλογών και θα αναπτύξει το «όραμμά του για τη νέα Ελλάδα». Το βασικό δίλημμα είναι «πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και έξοδος από την κρίση ή πολιτική αστάθεια, περιπέτεια και έξοδος από το ευρώ». Το στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να συγκρατηθεί η κοινωνική οργή και κυρίως να μην διοχετευθεί σε ψήφο τιμωρίας για την κυβέρνηση. Αν και η πολιτική της κυβέρνησης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αποδοκιμάζεται από ένα ποσοστό περί το 60-65% εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ότι το ίδιο ποσοστό αποδοκιμάζει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα στις τρεις εβδομάδες που απομένουν ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο -που θα είναι ευρύτερο από τις θέσεις που θα καταθέσει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο κ. Γιάννης Στουρνάρας- και θα το πλαισιώσει με την πρότασή του για την συνολική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα παρουσιάσει την Τετάρτη. «Είναι συνολικό σχέδιο για τη νέα Ελλάδα που συνδυάζει την οικονομική προοπτική με την πολιτική αλλαγή», εξηγεί συνεργάτης του. Το ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά είναι να εμφυσήσει ελπίδα στον μέσο πολίτη και να να τον πείσει έστω και βαρυγκωμόντας να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική. Στις τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν και συγκεκριμένες απαντήσεις για το πότε μπορεί ο μέσος πολίτης να προσδοκά ότι η βελτίωση στα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας θα μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου με την μείωση της ανεργίας, την άνοδο των μισθών, τη μείωση της φορολογίας.
Το διακύβευμα

Όσο κι αν το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει να το θέτει δημοσίως -λέει ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές- το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η διατήρηση της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει αν ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων και θα βάλλει τους όρους και τις προυποθέσεις για την πορεία προς τις εθνικές εκλογές ή αν θα αποδοκιμαστεί και θα ανοίξει ο κύκλος της αμφισβήτησης και των απρόβλεπτων εξελίξεων. Με νίκη ή ήττα με μικρή διαφορά μέχρι δύο μονάδες ο κ. Σαμαράς διατηρεί τον πρώτο λόγο. Με ήττα πάνω από τέσσερις μονάδες αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Σε αυτή την ιδιόμορφη αναμέτρηση όμως όπου η χαλαρή ψήφος αποκτά τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική ο πρωθυπουργός έχει να σκέπτεται και τον κυβερνητικό του εταίρο. Ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος άλλωστε το δήλωσε ότι «αν ισχύσουν οι δημοσκοπήσεις η χώρα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο» εννοώντας ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί η κυβερνητική σταθερότητα αν η Ελιά δεν πάρει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις κάλπες. Δεν χρειάζεται βέβαια να το πει ο κ. Βενιζέλος, αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει στην κάλπη θα ανοίξει ο κύκλος των εσωκομματικών αναταράξεων με συνέπειες και στην κυβερνητική παρουσία του κόμματος. Μόνο που ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να κάνει και πολλά για τον κυβερνητικό του εταίρο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr