Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν με Τσίπρα

Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν με Τσίπρα

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φέρχοφσταντ, Σκα Κέλλερ και Αλέξης Τσίπρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην αίθουσα της Ολομέλειας της Ευρωβουλής - Δείτε από το protothema.gr η τηλεμαχία - Με τρεις θεματικές ενότητες η συζήτηση

Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν με Τσίπρα
Πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σαράντα εννέα τηλεοπτικά δίκτυα, τριάντα οκτώ διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και εννέα ραδιοφωνικοί σταθμοί. Τετρακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι ψηφοφόροι σε 28 κράτη – μέλη της Ένωσης. Μία Ιταλίδα δημοσιογράφος που θα συντονίζει και διάρκεια ενενήντα λεπτών.

Αυτά είναι οι αριθμοί πίσω από την πρώτη τηλεμαχία στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, ήτοι ο Ζανκ – Κλοντ Γιουνκέρ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές, ο Γκι Φέρχοφσταντ από τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες, η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους και ο Αλέξης Τσίπρας από την Ευρωπαϊκή Αριστερά θα αναπτύξουν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ε.Ε.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει για πρώτη και τελευταία φορά σε πανευρωπαϊκή τηλεμαχία, καθώς απουσίασε από όλες τις προηγούμενες και θα απουσιάσει και από τις δύο επόμενες που θα λάβουν χώρα στο Παρίσι και το Αμβούργο στις 19 και 20 Μαΐου αντίστοιχα.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξάφνιασε τους παριστάμενους, αφού η τοποθέτησή του έγινε στα ελληνικά, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν πως θα μιλούσε Αγγλικά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν, έστω εμμέσως, το λόγο για τον επόμενο πρόεδρο του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Συνθήκη αναγκάζει το Συμβούλιο να «λάβει υπόψη» την θέληση των Ευρωπαίων πολιτών. Παρά ταύτα, το Συμβούλιο είναι ουσιαστικά αυτό που θα προτείνει τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, με σχετική πλειονοψηφία, τον οποίον θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόλυτη όμως πλειονοψηφία.

Ήδη στις Βρυξέλλες οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν ετοιμάζονται να αναπτύξουν τις θέσεις τους  για το μέλλον της Ε.Ε. με τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ και τον Μάρτιν Σουλτς ( οι Spitzenkandidaten – οι κύριοι υποψήφιοι) να επιμένουν για μια περισσότερο κοινωνική Ε.Ε., μετά από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, τον Γκι Φέρχοφσταντ να επιμένει πως απαιτείται περισσότερη ενοποίηση και τη Σκα Κέλλερ να ζητεί μια περισσότερο ανοιχτή στους πολίτες Ένωση. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μαριν Σουλτς και τη Σκα Κέλλερ, αναμένεται να υποστηρίξει πως η πολιτική λιτότητας ήταν μια λάθος πολιτική συνταγή, αν και οι αρκετοί στις Βρυξέλλες, περιμένουν να δουν αν ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει την «ελληνική» ρητορική και στις Βρυξέλλες.

 Στην αίθουσα της Ολομέλειας στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, θα παρίσταται και κοινό περίπου 400 πολιτών, οι οποίοι όμως δεν έχουν δικαίωμα σε ερωτήσεις.

Οι υποψήφιοι καλούνται να αναπτύξουν τις θέσεις τους έχοντας συνολικά στη διάθεσή τους χρόνο 90 λεπτών, ο οποίος θα μοιραστεί σε τρία ημίωρα που αντιστοιχούν σε ισάριθμες διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του λίγα λεπτά, προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του και μόλις ένα λεπτό για να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν ή να σχολιάσει τις απαντήσεις των αντιπάλων του.

Τον συντονισμό της συζήτησης έχει η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μόνικα Ματζόνι, παρουσιάστρια  και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24.

Η κύρια γλώσσα των συμμετεχόντων θα είναι τα αγγλικά, αλλά θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι πολίτες απ” όλη την Ευρώπη θα μπορούν να σχολιάζουν τη συζήτηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον κωδικό #tellEUROPE.

Η συζήτηση (συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Eurovision) μεταδίδεται από τηλεοπτικούς σταθμούς όλων των χωρών της ΕΕ.Στην Ελλάδα το debate ματαδίδεται ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής, από το protothema.gr, από το ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», από το ertopen και την τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης