Μάχη για τα «ιμάτια» (1,20%) της ΔΗΜΑΡ

Έπειτα από δύο ημέρες διαβουλεύσεων παραιτήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ - Η συντριβή του 1,2% στις ευρωεκλογές και οι επιθέσεις από Ψαριανό και Παπαδόπουλο οδήγησαν τον κ. Κουβέλη στην απόφαση αυτή


Στη διάθεση των κομματικών οργάνων έθεσε την παραίτησή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης το μεσημέρι της Τετάρτης, αιφνιδιάζοντας τα στελέχη του κόμματος που δεν είχαν προλάβει να τον συναντήσουν μετά τις ευρωεκλογές.

Οι πιέσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο ήταν αφόρητες, ενώ σε χαμηλούς τόνους έμεινε ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Σπύρος Λυκούδης και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης ήδη από τη Δευτέρα το πρωί συναντούσε συνεργάτες του σε μια προσπάθεια να αποτιμηθούν άμεσα τα εκλογικά αποτελέσματα. Πριν δημοσιοποιήσει την απόφασή του είχε συνομιλήσει με τους: Σπύρο Λυκούδη, Γιάννη Πανούση, Δημήτρη Χατζησωκράτη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Θόδωρο Μαργαρίτη και Χρήστο Μαχαίρα. Οι συνομιλητές του κ. Κουβέλη τον περιγράφουν εμφανώς απογοητευμένο, «όπως είμαστε όλοι μας», χωρίς όμως να τον έχει εγκαταλείψει η αγωνία για το μέλλον του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς μίλησε τηλεφωνικά και με τον Γρηγόρη Ψαριανό, τον οποίο ρώτησε αν του ζητάει να παραιτηθεί. Ο κ. Ψαριανός αρνήθηκε κάτι τέτοιο λέγοντάς του: «εγώ δεν είμαι δελφίνος». Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ φέρεται να διεμήνυσε στον κ. Κουβέλη πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο που θα επιβεβαίωνε τον σημερινό πρόεδρο.

Σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης ο Σπύρος Λυκούδης τάχθηκε κατά της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου και πρόταξε να γίνει συζήτηση στα Όργανα του κόμματος, την κοινοβουλευτική ομάδα, την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κεντρική Επιτροπή.

Έπειτα από διαβουλεύσεις δύο ημερών, ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος για την ανακοίνωση της παραίτησής του
, η οποία είναι η εξής:

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια, σε κάθε περίσταση, να προβάλω και να υπερασπισθώ τις δημοκρατικές αξίες που συγκροτούν την παράταξή μας και εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ. Πιστεύουμε, όλοι, σε μια Αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής και κομματικής εντιμότητας. Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος, να υποβάλω στην  Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτησή μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες. Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις».

«Δεν είναι προσχηματική παραίτηση», σημείωναν οι στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη, απαντώντας σε στελέχη όπως ο Βασίλης Οικονόμου ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η παραίτησή του να είναι οριστική.

Την πεποίθηση ότι ο κ. Κουβέλης θα ανοίξει το δρόμο της διαδοχής διατύπωσε και ο Γιάννης Πανούσης στην τηλεόραση του Alpha. «Εγώ θεωρώ ότι ο κ. Κουβέλης είναι ιστορικό και εμβληματικό στέλεχος, δεν μπορεί να παίζει και δεν θα ήθελε να παίξει με τους θεσμούς και με τις διαδικασίες. Δηλαδή ότι παραιτούμαι και δεν παραιτούμαι και κάποιοι έρχονται και μου λένε να μείνω. Αυτά δεν τα πιστεύω». Ο κ. Πανούσης επίσης πως «ο Φώτης Κουβέλης ολοκλήρωσε ένα κύκλο στη ΔΗΜΑΡ αλλά μπορεί να συμβάλει ως ο πρόεδρος της νέας Κεντροαριστεράς ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι : «ο κ. Κουβέλης ολοκλήρωσε έναν κύκλο και θέλει ο ίδιος να συμμετάσχει στη μετεξέλιξη (…) στη ΔΗΜΑΡ Β' με άλλους όρους και να συμβάλλει, πιθανόν με νέο ρόλο, ο οποίος μπορεί να είναι ο πρόεδρος της νέας Κεντροαριστεράς ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Από την άλλη πλευρά ο αδελφικός φίλος του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κυρίτσης τη λύπη του για το γεγονός:

«Με πονάει πολύ η παραίτηση του πρόεδρου, Φώτη Κουβέλη. Μεγαλώσαμε στα ίδια χώματα και περάσαμε από πολλές δυσκολίες, μέχρι να φτάσουμε εδώ. Όμως, η παραίτησή του δείχνει το υψηλό του ήθος και την πολιτική ευαισθησία ενός αριστερού άνδρα. Είμαι σίγουρος ότι με την εμπειρία του θα βοηθήσει τη νέα κομματική ηγεσία στα επόμενα βήματα ώστε να βγει η ΔΗΜΑΡ από την κρίση».

Πάντως είτε φύγει, είτε παραμείνει στην προεδρία της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Φώτης Κουβέλης, το κόμμα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: θα μετακινηθεί ιδεολογικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα συνεργαστεί με τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν συγκροτήσει την Ελιά; Δεδομένου προεκλογικά προαναγγέλθηκε η έναρξη ενός νέου κύκλου συζητήσεων για τη συγκρότηση ενός κεντροαριστερού πόλου, πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ ανησυχούν πως θα αναδειχθούν εκ νέου οι εσωτερικές αντιθέσεις σε σχέση με την κατεύθυνση που θα πάρει το κόμμα στο επόμενο διάστημα. Η λεγόμενη «προεδρική» ομάδα που απαρτίζεται από τους Δημήτρη Χατζησωκράτη, Σάκη Παπαθανασίου και Θεόδωρο Μαργαρίτη είχαν εκφράσει στο παρελθόν επιφυλάξεις για τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το «ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου».

Αντίθετα οι εκφραστές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Ανδρέας Παπαδόπουλος εισηγούνταν με επιμονή τη σύμπλευση του κόμματος με την Κίνηση των «58» αρχικά και, έπειτα, με την Ελιά. Όταν τακτοποιηθεί η κύρια εκκρεμότητα, αυτή του προέδρου, τότε θα πρέπει να συζητηθούν τα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματος, η οποία θα συνδεθεί άμεσα με τον τρόπο που θα επιλυθεί το θέμα της ηγεσίας.     
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr