Χρυσοβελώνη: Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στους Ανεξάρτητους Έλληνες

«Τους Ανεξάρτητους Έλληνες τους δημιούργησε ο Πάνος Καμμένος. Ο κόσμος τον Καμμένο ακολούθησε και δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησής του» σημειώνει

«Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στους Ανεξάρτητους Έλληνες» υποστηρίζει η βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Τους Ανεξάρτητους Έλληνες τους δημιούργησε ο Πάνος Καμμένος. Ο κόσμος τον Καμμένο ακολούθησε και δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησής του» σημειώνει, ερωτηθείσα για τον «σεισμό» που προκάλεσε στο κόμμα το χαμηλό εκλογικό αποτέλεσμα. «Ούτε ο κ. Χαϊκάλης ήγειρε αμφισβήτηση στο πρόσωπο του κ. Καμμένου, ούτε επίσης κάποιος από τους υπόλοιπους βουλευτές. Κατά καιρούς ακούγεται ότι υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας, πρόβλημα με κάποιους βουλευτές. Θέλω να σας πω ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας» αναφέρει η βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΛ και προσθέτει: «Δεχθήκαμε από το "σύστημα" μεγάλο πόλεμο και κυρίως από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης. Αυτό είχε πολύ μεγάλες επιπτώσεις, καθώς με τον αποκλεισμό που είχαμε στην προεκλογική περίοδο και κυρίως την τελευταία εβδομάδα δεν είχαμε καμία δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας».

Σύμφωνα με την κ. Χρυσοβελώνη, στο χαμηλό ποσοστό των ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές έπαιξε ρόλο και «η έλλειψη κομματικής οργάνωσης». «Αποφασίσαμε η οργανωτική δομή να χτιστεί από το μηδέν. Απομακρύνθηκαν πάρα πολλά πρόσωπα από τα γραφεία του κινήματος στη Συγγρού και σιγά σιγά χτίζεται το κόμμα από την αρχή» λέει.

Τονίζει, επιπλέον, την ανάγκη «να ανοίξει τώρα ένας διάλογος μεταξύ των ΑΝΕΛ και των κομμάτων και των κινήσεων που είναι ξεκάθαρα αντιμνημονιακές και έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν αυτόνομα και να δημιουργηθεί το Πατριωτικό Τόξο, το πατριωτικό μέτωπο με τη συμμετοχή όλων εκείνων των αντιμνημονιακών δυνάμεων που ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτής της χώρας και για τον τρόπο αντιμετώπισης του χρέους».

Η συνέντευξη της Μαρίνας Χρυσοβελώνης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έχει ως εξής:

Ερ: Η χαμηλή εκλογική πτήση των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκάλεσε «σεισμό» στο κόμμα, με κορυφαία εκδήλωση της κρίσης την αποχώρηση του Βασίλη Καπερνάρου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα...

Απ: Κατ΄αρχήν η αποχώρηση του κ. Καπερνάρου από την ΚΟ έγινε για λόγους προσωπικούς, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος, και όχι βεβαίως για λόγους πολιτικούς. Είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς αυτή η συμμετοχή μάς έκανε κακό, γιατί με δεδομένο ότι είμαστε ένα κίνημα που έχει οργανωτικά προβλήματα, προβλήματα και στον κομματικό του μηχανισμό, οι αδυναμίες μας αυτές μας έκαναν να μην μπορέσουμε να αντέξουμε αυτές τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Ερ: Αναφέρεστε και στη δική σας συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές;

Απ: Η δική μου περίπτωση έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, γιατί κατέγραψα ένα εξαιρετικό ποσοστό στη Μαγνησία που σε γενικότερο επίπεδο ξεπέρασε το 12% και μέσα στην πόλη του Βόλου και της Νέας Ιωνίας ξεπέρασε το 14%. Άρα μιλάμε για καταπληκτικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, δεν υπήρχε ανάλογο αποτέλεσμα στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, διότι δυστυχώς σε άλλες περιοχές, ειδικά στη Λάρισα για παράδειγμα, είχαμε εσωτερικά προβλήματα, δέχτηκα πυρά και βέλη εκ των έσω. Βεβαίως, αυτά συμβαίνουν σε όλα τα κόμματα, αλλά ειδικά σε ένα κόμμα που έχει μηδέν οργάνωση -για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους- όλα αυτά διογκώνονται. Και γι αυτόν τον λόγο στην Εκτελεστική Επιτροπή, που πραγματοποιήσαμε, επειδή είδαμε ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η έλλειψη κομματικής οργάνωσης, αποφασίσαμε η οργανωτική δομή να χτιστεί από το μηδέν. Απομακρύνθηκαν πάρα πολλά πρόσωπα από τα γραφεία του κινήματος στη Συγγρού και σιγά σιγά χτίζεται από την αρχή.

Ερ: Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, κάποιοι βουλευτές, όπως Παύλος Χαϊκάλης, «έριξαν το γάντι» προσωπικά στον Πάνο Καμμένο για το εκλογικό αποτέλεσμα...

Απ: Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής εγώ δεν διαπίστωσα από την πλευρά του κ. Χαϊκάλη να «ρίχνει το γάντι» στον κ. Καμμένο, ούτε ο κ. Χαϊκάλης ήγειρε αμφισβήτηση στο πρόσωπο του κ. Καμμένου,ούτε επίσης κάποιος από τους υπόλοιπους βουλευτές. Κατά καιρούς ακούγεται ότι υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας, πρόβλημα με κάποιους βουλευτές. Θέλω να σας πω ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, εγώ αναγνωρίζω ότι τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τους δημιούργησε ο Πάνος Καμμένος. Ο κόσμος τον Καμμένο ακολούθησε και δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης.

Ερ: Πάντως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οδηγείται σε σταδιακή αποδυνάμωση, ή και στην εξαφάνιση ακόμη, ο συγκροτημένος αντιμνημονιακός πόλος στον χώρο της συντηρητικής παράταξης;

Απ: Δεχθήκαμε από το «σύστημα» μεγάλο πόλεμο και κυρίως από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης. Βεβαίως, δεν λέω για όλα. Αυτό είχε πολύ μεγάλες επιπτώσεις, καθώς με τον αποκλεισμό που είχαμε στην προεκλογική περίοδο και κυρίως την τελευταία εβδομάδα δεν είχαμε καμία δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας. Επίσης, είχαμε μηδενική χρηματοδότηση και αναφέρομαι στη χρηματοδότηση, που λαμβάνουν τα κόμματα για τις εκλογές. Όταν η ΝΔ πήρε 1,4 εκατομμύρια ευρώ κι εμείς μόλις 52.000 καταλαβαίνετε ότι η μάχη είναι ευθύς εξαρχής πολύ άνιση. Με δεδομένα αυτά και καθώς δεν μπορέσαμε να υπερβούμε τις σοβαρές οργανωτικές μας αδυναμίες, δεν κατορθώσαμε να αποσπάσουμε το ποσοστό, το οποίο δικαιούμαστε, στις ευρωεκλογές. Δεν μπορέσαμε, τέλος, να αναδείξουμε την πολιτική και ιδεολογική μας πλατφόρμα με αποτέλεσμα να μην καταλάβει ο κόσμος τι πραγματικά πρεσβεύεις. Άρα, πρώτο μέλημα είναι η σωστή οργάνωση του κόμματος και να ξεκαθαρίσουμε την ιδεολογική και πολιτική μας πλατφόρμα. Γι αυτό αποφασίσαμε να πραγματοποιηθεί ένα διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο, στις 14 και 15 Ιουνίου, να εκλέξουμε νέο γραμματέα του κόμματος, γιατί ο κ. Γαληνός εξελέγη δήμαρχος στη Λέσβο και αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία και στη συνέχεια να πορευτούμε προς το συνέδριό μας, το φθινόπωρο.

Ερ: Κυρία Χρυσοβελώνη, ποιες είναι οι σχέσεις των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε ένα κόμμα που έχουμε τις δικές μας θέσεις, τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές, όπως στα εθνικά θέματα, στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ακόμη και στον τρόπο αντιμετώπισης και αποπληρωμής του χρέους, καθώς κατά διαστήματα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει θέσεις.

Ερ: Θα μετείχατε σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Δεν κουβεντιάζουμε για κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς λέμε ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, γιατί δεν βλέπουμε πώς αλλιώς θα ανατραπεί η κυβέρνηση. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να ανοίξει τώρα ένας διάλογος μεταξύ των ΑΝΕΛ και των κομμάτων και των κινήσεων, που είναι ξεκάθαρα αντιμνημονιακές και έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν αυτόνομα και να δημιουργηθεί το Πατριωτικό Τόξο, το πατριωτικό μέτωπο με τη συμμετοχή όλων εκείνων των αντιμνημονιακών δυνάμεων που ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτής της χώρας και για τον τρόπο αντιμετώπισης του χρέους. Θα πρέπει οι δυνάμεις αυτές να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να βάλουν κάτω τα δεδομένα. Και στον χώρο της ΝΔ υπάρχουν υγιείς πατριωτικές δυνάμεις και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.
 
Με όλες αυτές οι δυνάμεις μπορούμε να συζητήσουμε για να δούμε πώς θα βγει η χώρα από αυτό το αδιέξοδο. Θα πρέπει οι ΑΝΕΛ να μπουν σε έναν διάλογο με όλες αυτές τις δυνάμεις, αν και αυτό θα το αποφασίσει το συνέδριό μας το φθινόπωρο. Δεν μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι στο καβούκι μας, χωρίς να απομακρυνόμαστε από τις θέσεις μας. Η εσωστρέφεια κάνει κακό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr