Χωρίς ανταπόκριση τα «ανοίγματα» Βενιζέλου σε κεντροαριστερά και ΣΥΡΙΖΑ

«Κλείνει την πόρτα» η ΔΗΜΑΡ - Γιατί δεν μπορεί να γίνει δεκτή η πρόταση από το Ποτάμι - Εγκαταλείπεται ο τίτλος «Ελιά»

Στην άρνηση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ - όπως ήταν φυσικό άλλωστε - αλλά και της ΔΗΜΑΡ προσκρούει η νέα στρατηγική του Ευάγγελου Βενιζέλου για αμφίπλευρο άνοιγμα, τόσο προς τα κεντροαριστερά και το κέντρο, όσο και προς την ριζοσπαστική αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει οποιαδήποτε ιδέα συνεργασιών με το υπάρχον ΠΑΣΟΚ και ιδίως υπό τον κ. Βενιζέλο, αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά κλείνει την πόρτα στην πρόταση για συμμετοχή της σε ένα ιδρυτικό συνέδριο της κεντροαριστεράς, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ.

«Τα μεγάλα πολιτικά εμπόδια που χωρίζουν τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά, δεν μπορούν να αρθούν με προτάσεις που ακυρώνουν την οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας.

Ωστόσο η πρωτοβουλία για ένα συνέδριο όπου θα συναντηθούν όλες οι πρόθυμες δυνάμεις της κεντροαριστεράς παραμένει στο τραπέζι από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ευελπιστεί ότι υπό την πίεση των πραγμάτων θα υπάρξουν στην πορεία αφενός μεν υπαναχωρήσεις, αφετέρου δε διεργασίες, όπως η απόσχιση δυνάμεων από τη ΔΗΜΑΡ με κατεύθυνση τη νέα «Δημοκρατική Παράταξη» που σχεδιάζει. Το εγχείρημα εγκαταλείπει τον τίτλο «Ελιά» και αναζητά νέες εκφράσεις, αν και στην ουσία παραμένει ίδιο και δεν είναι άλλο από τη συγκρότηση ενός ενιαίου πόλου στην κεντροαριστερά, ώστε να αντέξει ο χώρος στην πίεση του νέου δίπολου στην πολιτική ζωή του τόπου.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο διαχώρισε προεκλογικά πλήρως τη θέση του από το «παλιό πολιτικό προσωπικό» και στήριξε τη στρατηγική του στην υπέρβαση των παραδοσιακών σχημάτων της κεντροαριστεράς.

Από την άλλη η πρόταση του κ. Βενιζέλου για συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης του χρέους, με τη συμμετοχή, δηλαδή, και του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι έτσι κι αλλιώς είναι κενή περιεχομένου, όπως άλλωστε απεδείχθη και πριν δύο χρόνια, όταν ειπώθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αφενός γιατί δεν την υιοθετεί ούτε καν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και αφετέρου γιατί υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές στην προσέγγιση που κάνουν στο πρόβλημα η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρώτη περιορίζεται στην γερμανική πρόθεση για μερική ελάφρυνση με παράταση των πληρωμών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά ευθέως για διεκδίκηση από το Βερολίνο μιας γενναίας διαγραφής στο χρέος, όπως έγινε με την ίδια τη Γερμανία το 1953. Με δεδομένη τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνηση συγκλίσεις δεν μπορεί να υπάρξουν, αφού αυτό θα σήμαινε εγκατάλειψη από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ όλου του σχεδίου του για τη λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Επόμενος στόχος το κεντροαριστερό πρόσωπο του ανασχηματισμού

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό που προαναγγέλθηκε μετά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά, την περασμένη Πέμπτη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» πως «εάν υπάρχει η δυνατότητα να μπει στο νέο σχήμα και εκπρόσωπος της Κεντροαριστεράς θα το επιδιώξω». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμένει ότι στόχος του είναι «η ενίσχυση του προοδευτικού προσήμου» όπως και η δημιουργία «μιας νέα βάσης στήριξης της κυβέρνησης», κάτι που δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά και πολιτικές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr