Αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής - Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Οξεία αντίδραση Λαφαζάνη: «Εάν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Βουλή πρέπει να το κάνει μόνο για εκλογές» - Tο πρόωρο κλείσιμο αιφνιδίασε ακόμη και τους κυβερνητικούς βουλευτές

Ως προσπάθεια να αποφευχθούν οι γκρίνιες που θα προκαλέσει στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ο επικείμενος ανασχηματισμός ερμηνεύεται το πρόωρο και αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που θυροκολλήθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, λήγουν οι εργασίες της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου και πλέον αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να τεθούν σε λειτουργία τα τμήματα διακοπής της Βουλής, γνωστά και ως «θερινά τμήματα».

Είναι δε ενδεικτική η φράση παλαιού βουλευτή της συγκυβέρνησης που σχολιάζοντας το πρόωρο κλείσιμο της Ολομέλειας είπε πως «ένας ανασχηματισμός δημιουργεί συνήθως περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει».

Πάντως, η ενέργεια της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μιλά για επικίνδυνες μεθοδεύσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες κατήγγειλε την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «η Βουλή πρέπει να κλείσει μόνο για εκλογές».

Υποστήριξε ότι με την συγκεκριμένη ενέργεια επιδιώκεται η συζήτηση κρίσιμων νομοσχεδίων όπως αυτό για τον αιγιαλό σε θερινά τμήματα «όπου ο διάλογος είναι περιορισμένος».

«Υπάρχουν κρίσιμα νομοσχέδια, υπάρχει η διαπραγμάτευση του χρέους, το ενδεχόμενο νέων μέτρων και νέου Μνημονίου . Για όλα αυτά πρέπει να μείνει ανοιχτή η Βουλή» είπε ο κ. Λαφαζάνης ενώ συμπλήρωσε ότι αναβάλλονται για το φθινόπωρο δεκάδες αιτήσεις άρσεων ασυλίας βουλευτών.

Πέραν αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι με το Προεδρικό Διάταγμα παραγράφονται και επισήμως τυχόν ποινικές ευθύνες στελεχών της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη έρευνας των συνθηκών και των ενεργειών που οδήγησαν την χώρα στο Μνημόνιο είχαν απασχολήσει έντονα κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Αιφνιδιάστηκαν ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές

Η θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο ολοκληρώνεται η σύνοδος της ολομέλειας της Βουλής αιφνιδίασε ακόμη και τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Η απόφαση βέβαια είναι της κυβέρνησης η οποία έχει τους δικούς της πολιτικούς λόγους να επισπεύσει την λήξη των εργασιών και να μείνει ένα κενό διάστημα δύο εβδομάδων πριν αρχίσουν τα θερινά τμήματα.

Κυβερνητικοί βουλευτές έλεγαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ανασχηματισμός και θα υπάρξουν γκρίνιες και δυσαρέσκειες από τους υπουργούς που θα χάσουν την θέση τους και από τους βουλευτές που θα απογοητευθούν γιατί δεν θα μπουν στην κυβέρνηση. Με την Βουλή κλειστή είναι πιο εύκολο να εκτονωθούν οι δυσαρέσκειες. Επιπλέον η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχουν νομοσχέδια που να απαιτούν ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής. Άλλωστε με νωπή την απογοήτευση των βουλευτών που δεν θα υπουργοποιηθούν θα υπήρχει κίνδυνος οι δυσαρέσκειες να βρουν διέξοδο σε δύσκολα αντιλαϊκά νομοσχέδια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

'Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι εκκρεμεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή που έχει ζητήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση Μπαλτάκου. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να βρεθεί εγκαλούμενη για σχέσεις με τους Χρυσαυγίτες μετά μάλιστα και την σημερινή επεισοδιακή παρουσία τους και τις κατηγορίες που εκτόξευσαν και εναντίον άλλων στελεχών της ΝΔ και υπουργών. Το αιφνίδιο κλείσιμο πάντως παραπέμπει στην περίοδο Καραμανλή όταν το 2009 επίσης έκλεισε την Βουλή προκειμένου να παραγραφούν υποθέσεις κατά υπουργών που εκκρεμούσαν και δεν ξανάνοιξε γιατί το Φθινόπωρο ακολούθησαν εκλογές.














 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr