Ενίσχυσε τη θέση του στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ

Τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται στο ΠΑΣΟΚ φτάνουν πλέον στα 13 - Τα υπουργεία, που είναι στον πλήρη έλεγχο του Κινήματος, παραμένουν μεν τέσσερα, ωστόσο υπαρχει πλέον παρουσία και σε υπουργεία, που δεν είχε μέχρι τώρα κανέναν εκπρόσωπο στην πολιτική ηγεσία (Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Υγείας)

Σαφώς ενισχυμένη είναι η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, μετά το σαρωτικό ανασχηματισμό.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, δηλαδή τύποις και ουσία «νούμερο 2», κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των προερχομένων από το κομμα του στο νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλα απομένει να φανεί εάν αυτό θα λειτουργήσει θετικά για τη συνολική στάση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ή όχι.

Τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται στο ΠΑΣΟΚ φτάνουν πλέον στα 13. Τα υπουργεία, που είναι στον πλήρη έλεγχο του Κινήματος, παραμένουν μεν τέσσερα, ωστόσο υπαρχει πλέον παρουσία και σε υπουργεία, που δεν είχε μέχρι τώρα κανέναν εκπρόσωπο στην πολιτική ηγεσία (Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Υγείας).

Το ΠΑΣΟΚ κράτησε τέσσερα υπουργεία (Εξωτερικών, Ενέργειας, Υποδομών και Παιδείας), αλλάζοντας απλά το τελευταίο με το Αγροτικής Ανάπτυξης. Η αλλαγή προέκυψε, επειδή επιλέχθηκε να μπει στην κυβέρνηση ο Ανδρέας Λοβέρδος, με αποτέλεσμα να θυσιαστεί ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, καίτοι προσωπικός φίλος του κ. Βενιζέλου.

Ήταν το τίμημα που πλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την επιστροφή του κ. Λοβέρδου στη δική του κεντροαριστερά της Ελιάς.

Ο κ. Βενιζέλος έβαλε στην κυβέρνηση τέσσερα νεα πρόσωπα: τους στενούς του συνεργάτες Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Πάρι Κουκουλόπουλο, την Άντζελα Γκερέκου, που δέχθηκε το βάρος να ειναι υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων, έστω και χωρίς αποτέλεσμα και τον Γιώργο Ντόλιος, ο οποίος αποτελούσε μόνιμη πηγή κριτικής για την ηγεσία την τελευταία διετία.

Διατήρησε επίσης στις θέσεις τους δυνατά ονόματα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιάννη Μανιάτη και Φώφη Γεννηματά, όπως και τους Λεωνίδα Γρηγοράκο (μετατέθηκε στο Υγείας), την Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον Βασίλη Κεγκέρογλου και τον Δημήτρη Κούρκουλα, στενό του συνεργάτη στο Εξωτερικών.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι η συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας θα ενισχυθεί από την εξέλιξη αυτή. Ο απομακρυνθείς υφυπουργος Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, βγήκε ήδη στο «αντάρτικο», ενώ δεν εισήλθαν στην κυβέρνηση άνθρωποι της πλευράς Σκανδαλιδη, αλλα ούτε και οι Θάνος Μωραΐτης και Φίλιππος Σαχινίδης, που επίσης βρίσκονται στη μάχιμη εσωκομματική αντιπολίτευση -οι τελευταίοι δύο έστειλαν έγκαιρα μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρονται για υπουργική θέση.

Αδιάφορο αφήνει το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης θεωρείται «alter ego» του Γιάννη Στουρνάρα: προέρχονται και οι δύο απο το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και έχουν ακριβώς τις ίδιες απόψεις για τα μνημονια και την τρόικα, χωρίς να διαφέρουν καν στις σχέσεις τους με το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος δεν τον προσμετρά στο ΠΑΣΟΚ έτσι κι αλλιως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr