Θερινή μάχη στη Βουλή για την ψήφιση προαπαιτούμενων

Οι προειδοποιήσεις Κουκουλόπουλου, Πιπιλή, Βλάχου και Τζαμτζή - Τα 12 προσυμφωνημένα -με τους δανειστές- μέτρα που είναι απαραίτητα για να εκταμιευθεί η δόση των δύο δισ. ευρώ

Σε περίοδο... αποπνικτικού νομοθετικού καύσωνα θέτει την Βουλή η «παραγγελία» των δανειστών προς την κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα την δέσμη των δώδεκα προαπαιτούμενων μέτρων προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση των υποδόσεων του καλοκαιριού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Υπο αυτά τα δεδομένα, μια σειρά νομοσχεδίων, με βασικότερα την «μικρή» ΔΕΗ, τους αιγιαλούς  αλλά και εκείνο που αφορά τις επικουρικές συντάξεις δημιουργούν επικίνδυνες «παγίδες» για την κυβερνητική συνοχή.

Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε ότι «το νερό και η ενέργεια δεν είναι τζόγος». Πέραν αυτού και σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος έχει ζητήσει την εξαίρεσή του από την ψηφοφορία του νομοσχέδιου της ΔΕΗ ενώ ισχυρές ενστάσεις για τις προωθούμενες ρυθμίσεις που αφορούν τον αιγιαλό έχει εκφράσει η κυρία Φωτεινή Πιπιλή (ΝΔ).

Υπο αυτά τα δεδομένα τα ηνωμένα επιτελεία Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής έχουν βγάλει τις λίστες με τις συνθέσεις των δύο πρώτων θερινών τμημάτων που θα κληθούν να σηκώσουν το κρίσιμο νομοθετικό βάρος προκειμένου να εντοπίσουν τους πιθανούς «αντάρτες».

Στο πρώτο τμήμα εντοπίζονται ο κ. Γ. Βλάχος και η κυρία Φ. Πιπιλή καθώς επίσης και ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής ο οποίος δημιουργεί συχνά «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, συμμετέχουν οι κ.κ. Γιάννης Μιχελάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Θανάσης Δαβάκης και Κώστας Γκιουλέκας που αποχώρησαν από την κυβέρνηση κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν οι Μιχάλης Κασσής και Θάνος Μωραϊτης.

Η σύνθεση του δευτέρου τμήματος θεωρείται από έμπειρους κοινοβουλευτικούς παρατηρητές ως η πιο «βατή». Στο τρίτο εντοπίζεται ο κ. Στάθης Κωνσταντινίδης βουλευτής Φλώρινας με την ΝΔ που θα έχει πρόβλημα να στηρίξει το ν/σ για την ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση διαθέτει 51 βουλευτές και άρα την πλειοψηφία στο πρώτο και στο τρίτο θερινό και 50 στο δεύτερο. Ωστόσο η παρουσία του προφυλακισμένου βουλευτή Στάθη Μπούκουρα στο 2ο τμήμα που σημαίνει την απουσία του από τις συνεδριάσεις της Βουλής «κατεβάζει» το όριο της πλειοψηφίας στους 49 βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση η σύνθεση κάθε τμήματος δεν είναι απόλυτη καθώς ένας βουλευτής μπορεί να ζητά την εξαίρεσή του πριν από μια κρίσιμη συνεδρίαση και να τον αντικαθιστά άλλος από την ίδια ΚΟ.

Μάχη με τις ημερομηνίες

Πάντως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συζήτηση για το σχέδιο νόμου που αφορά το «σπάσιμο» της επιχείρησης ηλεκτρισμού με στόχο την ιδιωτικοποίησή της αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Εάν ακολουθηθούν κανονικές διαδικασίες τότε το πιθανότερο είναι να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση μετά την 10η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιστεί από τους βουλευτές που μετέχουν στο Β’ θερινό τμήμα. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς αναμένεται να συζητηθεί από το τρίτο θερινό (από 2.9 εως 3.10)

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ιωάννης Μανιάτης, εως την 1 Ιουλίου πρέπει έχουν ψηφιστεί τα σχέδια νόμου για την υπαγωγή έξι επενδυτικών σχεδίων  και οι νέες ρυθμίσεις για το χωροταξικό – πολεοδομικό (κατατέθηκε στην Βουλή ως κατεπείγον).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr