Πρεμιέρα Τσίπρα για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

«Θα αποτρέψουμε τη διάσπαση και εκποίηση της ΔΕΗ» - «Πρέπει όλοι να μας πουν με ποια πλευρά είναι. Με το μνημόνιο-καθεστώς ή με την κοινωνία. Με τη λιτότητα ή την ανάπτυξη»


Εντείνονται πλέον οι προσκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα εκτός της Κουμουνδούρου για τη δημιουργία αντικυβερνητικού μετώπου.

Στο πλαίσιο της πολεμικής κατά των νομοσχεδίων που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει να δημιουργήσει την πολιτική πλατφόρμα που θα χωρέσει πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και άλλους παράγοντες, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Η αρχή έγινε την Πέμπτη στο ξενοδοχείο Τιτάνια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προσκάλεσε κόμματα, κινήσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις και ανεξάρτητα πολιτικά πρόσωπα με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξέφυγε από το αυστηρό πλαίσιο του θέματος και πήρε ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, που εξυπηρετούσαν το στόχο της διεύρυνσης και επανέλαβε την πρόσκληση σε πολιτικά στελέχη άλλων πολιτικών χώρων για σύμπλευση εν όψει πιθανών εθνικών εκλογών. Αν και η Δημοκρατική Αριστερά αρνήθηκε να παραστεί με οποιοδήποτε μέλος της στην εκδήλωση, παρόντες ήταν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στελέχη του ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, καθώς και μέλη από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνδικαλιστικές Οργανώσει.

Συγκεκριμένα το «παρών» έδωσαν η Ραχήλ Μακρή βουλευτής των Ανεξάρτητων Έλληνων, ο Αντώνης Δραγανίνος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λούκα Κατσέλη από την Κοινωνική συμφωνία, οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης από την Κοινωνία Πρώτα, ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος από το Χρηστιανοδημοκρατικό Κίνημα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Πάρης Μουτσινάς, ο Όθωνας Κουμαρέλος από το ΕΠΑΜ, ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους Πράσινους, ο Αλέξης Αθανασόπουλος από το ΔΗΚΚΙ, ο Νίκος Τόσκας από το ΠΡΑΤΤΩ και οι Στέφανος Μπαγιώργος και Ανδρέας Νεφελούδης από την Αριστερή Προοπτική. Επίσης το παρών έδωσαν από συνδικαλιστικές ενώσεις οι: Θ. Βασιλόπουλος (ΓΣΕΕ), Γρ. Καλομοίρης (ΑΔΕΔΥ), Μπαβερέτης (ΠΑΣΕΓΕΣ), Χρ. Σπιρτζής (ΤΕΕ), Π. Καλφαγιάννης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Ν. Φωτόπουλος, Ι. Παπαδέλη (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), Γ. Μπίρτζας (ΕΔΟΠ ΔΕΗ), Κ. Μανιάτης (ΕΤΕ ΔΕΗ), Γ. Σταθά (Σύλλογος Διπλωμ. Μηχανικών ΔΕΗ), Κ. Βαρσάμης (Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΔΕΗ), Σ. Αλεξανδρής (ΕΟΣ Μεγαλόπολης), Μ. Λιόλιος (ΓΕΩΤΕΕ), Φ. Σπυράκη (ΠΟΕ-ΔΥΟ), Γ. Γεωργής (ΣΕΠ ΔΕΗ), Β. Νομικός (Σωματείο Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ), Στ. Τραχατζής (ΕΚΑ), Αν. Γιουργής (Σωματείο Εργαζομένων Χαλυβουργίας Ελλάδος), Κ. Κρέτσης (Σωματείο Ερ. Ντυνάν), Γ. Σαββίδης (ΠΟΕΣΥ), Αν. Λουδάρος, Ν. Λουδάρος (ΠΟΕ), Χρ. Τύρος (ΟΘΕ), Ι. Γιακουμάτος, Σ. Βεγίρης (ΔΕΣΦΑ), καθώς και εκπρόσωποι από τις πανελλαδικές οργανώσεις συνταξιούχων ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΣΕΠΥΔ.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος εξελέγη ως ανεξάρτητος σε μια περιοχή όπου βρίσκεται η κύρια δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του έδωσε σαφώς πολιτικό χρώμα στην εκδήλωση:

«Αυτό που επιχειρούμε σήμερα είναι να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συσπείρωση σε έναν ελάχιστο στόχο. Σε έναν ελάχιστο, άλλα τόσο μεγάλο και σημαντικό για το τόπο μας στόχο».

Συνέχισε λέγοντας: «Και για να τα πετύχουμε όλα αυτά, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται να αφήσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν. Συγκροτώντας ένα πλατύ ανοιχτό παλλαϊκό μέτωπο με στόχο να μη περάσει το νομοσχέδιο για την λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, από τις μικρές σε απήχηση στον ελληνικό λαό, όπως απέδειξε η τελευταία εκλογική αναμέτρηση, δυνάμεις που συγκροτούν το κυβερνητικό συνασπισμό».

Ο κ. Τσίπρας θύμισε το τραγούδι της δεκαετίας του '30  «Which side are you on», «Με ποια μεριά είσαι». Και συμπλήρωσε επισημαίνοντας:

«Στη μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε ο τόπος, όλες οι δυνάμεις, προσωπικότητες και  διανοούμενοι,  συλλογικότητες, πρέπει να διαλέξουν πλευρά. Και στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής δύο κόσμοι συγκρούονται.

Από τη μία μεριά είναι η διεθνής επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ελίτ που αξιοποιεί τον παραλογισμό της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και θέτει υπό τον έλεγχό της όλη την δημόσια σφαίρα. Από την άλλη μεριά είναι η πραγματική κοινωνία και η πραγματική οικονομία. Τα κινήματα, τα συνδικάτα, οι πολιτικές δυνάμεις,  που όχι μόνο αποτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην Ιταλία, αλλά δρομολογούν τις από-ιδιωτικοποιήσεις, όπως γίνεται στην Γερμάνια και στην Γαλλία».

Ο κ. Τσίπρας συμπύκνωσε το πολιτικό μήνυμα ως εξής: «Πρέπει όλοι να μας πουν με ποια πλευρά είναι. Με το μνημόνιο-καθεστώς ή με την κοινωνία. Με τη λιτότητα ή την ανάπτυξη. Με τη δημοκρατία ή με τον αυταρχισμό. Με τη βίαιη φτωχοποίηση και εξαθλίωση ή με την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Μιλώντας για το θέμα της ΔΕΗ είπε: «Πρώτος στόχος αυτής της άθλιας κυβερνητικής μεθόδευσης είναι η ΔΕΗ. Δεν είναι κάτι που ξεκίνησε σήμερα. Η ΔΕΗ είναι στόχος κυβερνήσεων και συμφερόντων εδώ και δεκαετίες. Δε θα κουραστώ να μιλάω για το μεγάλο κοινωνικό έργο που προσέφερε η ΔΕΗ σε αυτόν τον τόπο. Το ρεύμα, απαραίτητο αγαθό για την επιβίωση, έφτασε και στο τελευταίο χωριό όχι από την ιδιωτική εταιρία Πάουερ, που προϋπήρχε της ΔΕΗ, αλλά από την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Μία επιχείρηση που είχε τη μεγαλύτερη κοινωνική ανταποδοτικότητα. Και που ακόμα και σήμερα είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο εργαλείο για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο από τη κρίση».

Επίσης πρόσθεσε πως αυτό που προέχει ανεξάρτητα από τις θέσεις και τις απόψεις του καθενός «είναι να αποτρέψουμε τη διάσπαση και εκποίηση της ΔΕΗ».

Μιλώντας προσωπικά για τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο επεσήμανε: «Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις δεν είναι απλά ο ορισμός του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού. Είναι ταυτόχρονα και ο ορισμός της διαπλοκής. Είναι ο ορισμός της παλιάς Ελλάδας που εκπροσωπεί ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Με ιδιώτες αρπαχτικά, που παίρνουν δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, που πιάνουν το κράτος πελάτη και τους δίνεται δώρο οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα που μπορεί να αποφέρει υπερκέρδη σε αυτούς, χωρίς να κερδίζει απολύτως τίποτα το κοινωνικό σύνολο και η ελληνική οικονομία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr