Τι κατάφερε η ελληνική προεδρία αποσπώντας τους επαίνους των Ευρωπαίων

Τι κατάφερε η ελληνική προεδρία αποσπώντας τους επαίνους των Ευρωπαίων

Η εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας στην ΑΟΖ και η αντιμετώπιση των μεταναστών ως λαθραίων - Στην Αθήνα ο Ρέντζι τον Ιούλιο, ακολουθούν επισκέψεις Κοέλιο και Μπετέλ

Τι κατάφερε η ελληνική προεδρία αποσπώντας τους επαίνους των Ευρωπαίων
Με τη λήξη μιας σημαντικής Συνόδου, που είδε την ολοκλήρωση της Ελληνικής Προεδρίας, την εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τα τεκταινόμενα της ψηφοφορίας που θα στιγματίσει την Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Αγγλική «επίθεση»

Η ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο άνοιξε με τον Άγγλο Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, να παίρνει τον λόγο και να δίνει μια πλήρη ανάλυση των επιχειρημάτων εναντίων του Γιούνκερ, σε σημείο να χαρακτηρίσει ως «θλιβερή ημέρα» (sad day) τη σημερινή. Σε αντίθεση όμως με τα ΜΜΕ της χώρας του, ο Κάμερον δεν έκανε καμία προσωπική επίθεση προς το πρόσωπο του. Όπως αναφέρεται, η Αγγλική πλευρά δεν προχώρησε σε προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης της θέσης της με σκοπό να αποσπάσει αντίτιμα για την εκλογή Γιούνκερ. Αρκέστηκε στις θέσεις της και έπειτα ήρθε αντιμέτωπη με το αποτέλεσμα.

Δεύτερος ακολούθησε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο μόνος ηγέτης που συμφώνησε με την Αγγλική γραμμή και με τη σειρά του συμπλήρωσε τη δική του πλευρά ενάντια στον Γιούνκερ.

Κλείσιμο
… και η Ευρωπαϊκή απάντηση

Με το τέλος της ανάλυσης των δύο πρωθυπουργών, ξεκίνησε μια μαζική «αντεπίθεση» με 10 παρεμβάσεις από συναδέλφους τους με σκοπό την υποστήριξη Γιούνκερ. Πιο ένθερμος υποστηριχτής εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ, που τόνισε το έργο του Γιούνκερ ως Πρόεδρο του Eurogroup και κατάρριψε όλα τα επιχειρήματα του Κάμερον .

Παρέμβαση έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς που αναφέρθηκε όπως και στη συνέντευξη Τύπου, στο πάθος και τη γνώση του Γιούνκερ για τα Ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και για την στάση του προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τον αυστηρό, αλλά πιο δίκαιο. Με την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να τον συγχαρεί και να επαναλάβει την υποστήριξη του στο πρόσωπο του.

Η αναγνώριση του Ελληνικού έργου και οι απρόοπτες εντάσεις της Ελληνικής Προεδρίας

Βάση Κυβερνητικών πηγών, επικράτησε ένα ευρύ αίσθημα αναγνώρισης της άρτια οργανωμένης Ελληνικής Προεδρίας, η οποία κατάφερε, παρά αρκετά σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες, να φέρει εις πέρας το έργο της με μεγάλη επιτυχία.

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η Ελληνική Προεδρία ήταν η έλλειψη χρόνου. Οι Ευρωπαϊκές εκλογές κατανάλωσαν 2 μήνες εργασιακού χρόνου από τα Ευρωπαϊκά όργανα, δίνοντας έτσι σημαντικά λιγότερο χρονικό πλαίσιο να ολοκληρώσει τους στόχους της, 4 μήνες αντί για 6.

Η Ουκρανική κρίση έσκασε σαν βόμβα στα χέρια της Ελληνικής Προεδρίας και κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες. Παρ’ όλα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην επίλυση της κρίσης.

Πολύ σημαντική εξέλιξη επίσης είναι και η ολοκλήρωση της Προεδρίας με ρεκόρ χαμηλών εξόδων. Από τον αρχικό προϋπολογισμό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, η Προεδρία ολοκληρώθηκε με μόλις 19 εκατομμύρια, κάτι που έκανε θετικότατη εντύπωση στους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι εξελίξεις για την Ελλάδα: μετανάστευση, δίκαιο της θάλασσας, οικονομία.

Σημαντικές εξελίξεις είδαμε και σε θέματα μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος. Αρχικά ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή έγινε στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκά κείμενα γίνεται χαρακτηρισμός μεταναστών ως λαθραίοι (irregulars) και για πρώτη φορά τέθηκε στο τραπέζι το θέμα του επαναπατρισμού. Μια ολική αλλαγή στάσης της Ευρώπης φαίνεται και από το γεγονός πως ενώ στο παρελθόν το ζήτημα χαρακτηριζόταν χαμηλής σημασίας, τώρα αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ολοκληρωμένες θαλάσσιες πολιτικές συζητήθηκαν επίσης, όπου για πρώτη φορά θα γίνει πλήρης εφαρμογή του δίκαιου της θάλασσας σε ζητήματα όπως ΑΟΖ και ρύθμιση διακρατικών θαλάσσιων ζητημάτων. Επίσης σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως πλέον, εξωτερικές απειλές κατά Κρατών Μελών θα είναι απειλές κατά της ίδιας της Ευρώπης.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί από την Ένωση στην αποδοτικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας εκτός από την ανταγωνιστικότητα. Ζητήματα όπως το ενεργειακό κόστος θα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, όπου έξυπνες πολιτικές σκοπεύουν να αναδιαμορφώσουν το ενεργειακό κλίμα της Ευρώπης με τις ανάλογες επιπτώσεις στην οικονομία της.

Οι μελλοντικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού

Με το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας και την επιτυχημένη έκβαση της, η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει επίσημες επισκέψεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αρχικά, Ο Ιταλός Πρωθυπουργός θα έρθει τον Ιούλιο σε επίσημη επίσκεψη, για μετάβαση της Προεδρίας από Ελλάδα σε Ιταλία και για συντονισμό στα κοινά θέματα μετανάστευσης και θάλασσας.

Θα τον ακολουθήσει ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Πέντρο Πάσσος Κοέλιο που θα βρεθεί στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη με μη καθορισμένο, για τώρα, χαρτοφυλάκιο.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέρ Μπετέλ που θα επιλέξει την Πάρο το καλοκαίρι για τις διακοπές του, σε μια ανεπίσημη επίσκεψη, θα έχει όμως συνάντηση με Αντώνη Σαμαρά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης