Σαμαράς-Βενιζέλος συζήτησαν για «μικρή ΔΕΗ» και προαπαιτούμενα

Σαμαράς-Βενιζέλος συζήτησαν για «μικρή ΔΕΗ» και προαπαιτούμενα

Μαξίμου για ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς με το λαό, εκείνοι με τον Φωτόπουλο - Τι θα γίνει με το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ και πώς ο Σαμαράς θα αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Σαμαράς-Βενιζέλος συζήτησαν για «μικρή ΔΕΗ» και προαπαιτούμενα
Ραντεβού στις 6 το απόγευμα είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της «Μικρής ΔΕΗ» καθώς και το νομοσχέδιο - σκούπα για τα προαπαιτούμενα που έρχεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Διορθώσεις που δεν θα αναιρούν την οικονομική πολιτική και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και σκληρή γραμμή έναντι όσων αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις είναι η απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου για τους δύσκολους μήνες που έχει μπροστά του.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους ομολόγους του κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ότι δεν υπάρχει «μεταρρυθμιστική κόπωση» και ότι τα συμφωνηθέντα θα εφαρμοστούν πλήρως. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στην εβδομάδα θα περάσουν τα έξι προαπαιτούμενα που σύμφωνα με το πρόγραμμα έχουν καθυστερήσει από τον Μάιο ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου. Το χωροταξικό ήδη έχει ψηφιστεί ενώ το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ που είναι το πιο δύσκολο και είναι στην δεύτερη παρτίδα κατατίθεται την Τετάρτη για διαβούλευση.

Όσον αφορά τις πιθανές διαφοροποιήσεις βουλευτών, κυρίως της Βορείου Ελλάδας, αυτοί θα αντικατασταθούν σιωπηρά εφόσον κριθεί απαραίτητο. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάνει χαρτογράφηση ώστε να μην βρεθεί προ απροόπτου. Το θέμα της ΔΕΗ όμως έχει αναχθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τα συνδικάτα σε μείζον ζήτημα. Επ' αυτού το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, κατ' αρχήν πολιτικά και επικοινωνιακά για να αποδομήσει την κριτική της αντιπολίτευσης και ακολούθως χρήση των κατασταλτικών μέσων με παρέμβαση εισαγγελέα και των αστυνομικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση λένε οι υπεύθυνοι «δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν συνέπειες από τις κινητοποιήσεις στην οικονομική διαδικασία και στον τουρισμό». Η πολιτική αντιπαράθεση θα δοθεί στο πλαίσιο ότι «η κυβέρνηση φροντίζει για την επιβίωση της ΔΕΗ με γνώμωνα το συμφέρον των καταναλωτών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει τα συμφέροντα των συντεχνιακών ομάδων ακολουθώντας παρωχημένη αντιπολιτευτική τακτική». Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί λάθος τακτική, βιάστηκε να μπει μπροστά. Εν τέλει εμείς με την κοινωνία αυτοί με τους Φωτόπουλους».
Κλείσιμο

Την κυβέρνηση περισσότερο ανησυχούν οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες από τη μία αναιρούν πτυχές της μνημονιακής πολιτικής και αφετέρου την φέρνουν σε δύσκολη θέση απέναντι στην Τρόικα. Αποφάσεις όπως η δικαίωση των δικαστικών και των ενσόλων κάνουν την κυβέρνηση να αναζητά ισοδύναμα. Αποφάσεις όπως η δυνατότητα των συνδικάτων στον ιδιωτικό τομέα να προσφεύγουν στην διαιτησία δεν έχουν μεν δημοσιονομικό κόστος ωστόσο αναιρούν την μνημονιακή επιταγή για πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων. Η Τρόικα ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα και αδιαφορεί με ποιόν τρόπο η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τις εσωτερικές αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι οι δεσμεύσεις έναντι των εταίρων θα καλυφθούν πλήρως έτσι ώστε από τον Σεπτέμβριο να μην υπάρχουν προβλήματα στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα και κυρίως προσκόμματα στην διαπραγμάτευση για το χρέος που έχει ήδη καθυστερήσει.

Αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν επιφυλάξεις. Οι βουλευτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση εξαντλώντας τα μέσα που διαθέτει μπορεί να περάσει τα δύσκολα μέτρα, ωστόσο αυτή η τακτική θα επισωρεύσει πολιτικό κόστος που θα φανεί τον Σεπτέμβριο, θα επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα και θα δυσχαιράνει τους χειρισμούς για την εξασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας. Βουλευτής της ΝΔ έλεγε: «Δεν είναι καθόλου βέβαιη η προεδρική πλειοψηφία, ακόμη και οι βουλευτές του κόμματος δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι. Η στάση τους θα εξαρτηθεί από το πολιτικό κλίμα, την ένταση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και από το πρόσωπο που θα προταθεί για το αξίωμα». Ο ίδιος έξηγούσε: «Οι περισσότεροι βουλευτές θέλουν να παρατείνουν την θητεία τους όσο είναι δυνατόν και αυτό είναι φυσιολογικό, υπάρχουν όμως και ορισμένοι που έχουν κάνει διαφορετικούς υπολογισμούς, προσωπικούς ή πολιτικούς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης