Μανιάτης για «μικρή ΔΕΗ»: «Σώζονται» κοινωνικά τιμολόγια και εργασιακά δικαιώματα

Καθώς και τα ανταποδοτικά έργα για τις τοπικές κοινωνίες - Ο ιδιώτης επενδυτής θα πάρει «προίκα» 300 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές - Απαντήσεις σε δέκα κρίσιμα ερωτήματα


Διαβεβαιώσεις για τις θετικές συνέπειες που θα προκύψουν από τη «μικρή ΔΕΗ» για την εταιρία και τους καταναλωτές έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ παράλληλα εγγυήθηκε για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

Εκτός αυτού, επισήμανε ότι το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο αποτελεί κυβερνητική πολιτική που δεν θα αλλάξει και θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους καταναλωτές που θα μεταφερθούν στον ιδιώτη παραγωγό ενώ τόνισε ότι θα επιμεριστεί (αναλογικά) η οικονομική θηλιά ύψους ενός δισ. ευρώ που έχουν σωρευτεί στην εταιρία ως ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ειδικότερα, ο υπουργός απάντησε σε δέκα ουσιαστικά ερωτήματα περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό και τις νομοτεχνικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν στο τελικό στάδιο συζήτησης του νομοσχεδίου στο Α' θερινό τμήμα. 

Αναλυτικά, είπε:

1) Ξεπουλιέται ή όχι το πιο παραγωγικό κομμάτι της ΔΕΗ;

Αυτό που θα δοθεί στη μικρή ΔΕΗ είναι το αναλογικά ίδιο με αυτό που θα μείνει -ούτε πιο προσοδοφόρο ούτε λιγότερο. Η συγκεκριμένη σύνθεση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου είναι ακριβώς ίδια με αυτή που θα μείνει στην ΔΕΗ.

2) Οι πελάτες που θα πάνε «μικρή» ΔΕΗ είναι μικροί ή μεγάλοι, καλοί ή κακοί;  

Οι πελάτες που θα πάνε στη νέα ΔΕΗ πάνε υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες. Μετά ξεκινά η ελεύθερη επιλογή της μικρής ή της μεγάλης ΔΕΗ κατι που αποτελεί κορυφαία δράση ελεύθερου ανταγωνισμού. Θα πάει το μείγμα πελατών της ΔΕΗ -και κακοί και καλοί και μικροί και μεγάλοι. Η ΔΕΗ με το καταξιωμένο όνομα που διαθέτει, θα απολαμβάνει και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δείτε live εικονά από το συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ στα γραφεία της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη και διαβάστε περισσότερα εδώ


3) Τα έσοδα ποιος θα τα εισπράξει;


Τα έσοδα δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά θα πάνε στη ΔΕΗ. Την ιδιωτικοποίηση την κάνει η ίδια η ΔΕΗ άρα θα είναι πιο βελτιωμένη η θέση της. Η ρευστότητα της εταιρείας θα βελτιωθεί, όπως και οι επενδύσεις

4) Υπάρχει στον ευρωπαϊκό χώρο αντίστοιχη εμπειρία και διαβεβαιώσεις για το αν θα επιτύχει το εγχείρημα;

Από τα 28 κράτη-μέλη, το έχουν κάνει τα 19. Στην Ιταλία το παράδειγμα είναι ενδεικτικό, καθώς η εταιρία επεκτάθηκε σε 40 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής και εξακολουθεί να παραμένει η μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στην Ιταλία. Κάνουμε προφανείς συνειρμούς με τις δυνατότητες της ΔΕΗ να επεκταθεί στα Βαλκάνια.

5) Τι θα γίνει με κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και τους ευάλωτους καταναλωτές;

Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και η πολιτική για ενίσχυση των νοικοκυριών δεν είναι πολιτική της ΔΕΗ είναι απόλυτη και αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και ήμουν ο πρώτο υπουργός που υπέγραψε την σχετική απόφαση. Έχουν ήδη ενταχθεί στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο πάνω από 550.000 οικογένειες και διευρύνουμε τα κριτήρια με προοπτική να φτάσουν τις 700.000. Επίσης7000 οικογένειες παίρνουν ρεύμα ενώ δεν θα είχαν. Οι αποφάσεις αυτές θα συνεχίσουν να δεσμεύουν τον κάθε πάροχο. Θα δεσμεύουν και τον ιδιώτη!

6) Τι γίνεται με τα εργασιακά δικαιώματα;

Με βάση τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κόμματων θα έρθπυν τροπολογίες και προτάσεις που θα λάβουν τελική μορφή μετά τη συζήτηση. Όλα τα εργασιακά δικαιώματα που θα μεταφερθούν στη νέα «μικρή» ΔΕΗ  θα είναι διασφαλισμένα όπως είναι και για τους υπόλοιπους.

7) Σε ποια τιμή και ποιο τρόπο θα υπάρξει οικονομική συμβολή στην παραγωγική διαδικασία της υπόλοιπης ΔΕΗ;

Η μικρή ΔΕΗ θα πάρει μέρος των δανείων, όπως και η μεγάλη, με την αναλογία 30% - 70%. Σημειώνεται ότι είναι πάνω από ένα δισ. ευρώ οι οφειλές καταναλωτών. Όταν θα υπάρχει και άλλος πάροχος θα μειωθεί κατά 30% το ρίσκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

8) Ποια θα είναι τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών, όπου θα πάει ιδιώτης επενδυτής;

Διασφαλίζονται απολύτως, όπως και σήμερα. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες έχουν ζητήματα άρδευσης χωραφιών, ύδρευσης πόλεων, οικολογικής ισορροπίας και προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. Η ευθύνη των υδάτινων διαθέσιμων άνηκε και ανήκει στην Περιφέρεια και την ΓΓ υδάτων και όχι στον κάθε τοπικό στελέχος της ΔΕΗ.

Υπάρχουν κανόνες για τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού της χώρας και εξασφαλίζουμε ότι ο νέος ιδιοκτήτης έχει ευθύνη να παρέχει νερό στα χωράφια και ποιοτικό νερό σε πόλεις και οικολογική ισορροπία και προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. Το τοπικό ανταποδοτικό τέλος θα το πληρώνει η μικρή ΔΕΗ στο βαθμό που της αναλογεί.

Αυτή τη χώρα στους 3 ενεργειακούς νομούς το ανταποδοτικό τέλος είναι αθροιστικά 25 εκατ. ευρώ και στο ποσοστό που αναλογεί στην μικρή θα το καταβάλλει

9) Ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις για απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις;

Ό,τι υπάρχει ως δέσμευση ΔΕΗ μεταφέρονται αυτούσια με την ίδια υποχρεωτικότητα και στην μικρή ΔΕΗ

10) Οι προτεραιότητες σε ζητήματα προσλήψεων θα εξακολουθήσουν να ισχύσουν με νέο ιδιοκτήτη;

Είναι βέβαιο και θα διατυπωθεί στις προτάσεις βελτίωσης πως οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις όπως γίνεται και σήμερα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr