Το δίλημμα του Τσίπρα για τη ΔΕΗ: ΔΗΜΑΡ ή ΚΚΕ;

«Στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, για την υπεράσπιση της ΔΕΗ που έχει στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία», επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σημερινό του άρθρο 


Το δίλημμα «ΔΗΜΑΡ ή ΚΚΕ» καλείται να αντιμετωπίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τον σχηματισμό μετώπου υπέρ του δημοψηφίσματος για την ΔΕΗ.

Από τις δηλώσεις που φεύγουν από την Αγίου Κωνσταντίνου και τον Περισσό καθίσταται σαφές πως οι προτάσεις των δύο κομμάτων είναι ευθέως συγκρουόμενες με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.

Ειδικότερα, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε τον κ. Τσίπρα κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να προκύψει το δημοψήφισμα. Από ανακοινώσεις που ακολούθησαν το ΚΚΕ συμφωνεί μόνο εάν τα υπόλοιπα κόμματα στηρίξουν την δική του πρόταση που ζητά δημοψήφισμα για όλους τους νόμους των τελευταίων ετών που αφορούν την ενέργεια. Στην ουσία το ΚΚΕ ζητά «ξήλωμα» όλης της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Από την πλευρά της Κουμουνδούρου άφησαν μέν ανοικτό το ενδεχόμενο να την υποστηρίξουν πρότειναν δε να υπάρξει συνάντηση όλων των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Πρόταση που φαίνεται να μην αποδέχεται το ΚΚΕ εξηγώντας ότι δεν υπάρχει αντικείμενο προς συζήτηση καθώς η πρότασή τους είναι ξεκάθαρη.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας μιλώντας στο «Σκάι» ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν συζητά καν την  πρόταση του ΚΚΕ βάζοντας τέλος στο σενάριο δημιουργίας κοινού μετώπου τουλάχιστον των κομμάτων της ευρύτερης αριστεράς. «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συζητήσει προτάσεις, όπως αυτές του ΚΚΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαίρας για να προσθέσει πως « Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός μας, την ερχόμενη Δευτέρα, αυτό που τίθεται προς συζήτηση είναι η υποστήριξη του αιτήματος διεξαγωγής δημοψηφίσματος αποκλειστικά και μόνο για τη «μικρή ΔΕΗ»».

Υπο αυτά τα δεδομένα ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να αποφασίσει εάν τελικά θα συμπαραταχθεί με την πρόταση του ΚΚΕ, χάνοντας την στήριξη τουλάχιστον της ΔΗΜΑΡ ή θα επιλέξει δημοψήφισμα μόνο για το νομοσχέδιο της «μικρή» ΔΕΗ  κάτι άλλωστε που εξαρχής είχε προτείνει. Για τις ανάγκες της αριθμητικής, μιας και ζητούμενο είναι η εξεύρεση 120 βουλευτών, η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ διαθέτει 13 βουλευτές ενώ του ΚΚΕ 12, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν όλοι οι βουλευτές της Αγίου Κωνσταντίνου συμφωνούν με το δημοψήφισμα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας σε σημερινό του άρθρο στο tvxs.gr επισημαίνει «ανεξάρτητα από πιθανές διαφορετικές οπτικές που μπορούμε να έχουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια σειρά από ζητήματα, ακόμα και στο μείζον θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, για την υπεράσπιση της ΔΕΗ που έχει στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι ιστορική μας υποχρέωση».

Δήλωση που ερμηνεύεται ως τήρηση αποστάσεων από την πρόταση του ΚΚΕ – η οποία άλλωστε θέτει θέμα γενικότερου ενεργειακού σχεδιασμού – και επικέντρωση του στόχου του πολιτικού μετώπου αποκλειστικά στην προστασία του κρατικού χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr