«Τακτικισμοί» Τσίπρα για να «σύρει» το ΚΚΕ σε δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

Η Κουμουνδούρου επικαλείται προηγούμενο του 2008, για να μετρήσουν και οι ψήφοι του ΚΚΕ στο αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Την αναζήτηση των 120 ψήφων που απατούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, μετά την άρνηση του ΚΚΕ να ενταχθεί σε αυτήν την άτυπη κοινοβουλευτική συμμαχία κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕ, στην Κουμουνδούρου εξετάζουν τρόπους, βάσει των οποίων η ψήφος των βουλευτών του ΚΚΕ θα μπορούσε να συνοπολογιστεί με τις υπόλοιπες.

Ειδικότερα, ανώτατες πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπουν σε ανάλογο παράδειγμα, όπως έγινε δηλαδή το 2008 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όταν οι ψήφοι των κομμάτων αθροίστηκαν, παρά τις διαφορετικές προτάσεις τους:

«Μετά την ψήφιση από την Βουλή (στις 11/6/2008) της Συνθήκης της Λισαβόνας, στις 17/6/2008, σε ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τότε υπήρχαν 4 διαφορετικές προτάσεις: 101 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ + 22 βουλευτών του ΚΚΕ + 14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ + 10 βουλευτών του ΛΑΟΣ. Είναι φανερό πως τα κόμματα κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά οι υπογραφές των βουλευτών τους αθροίστηκαν και βρέθηκαν να είναι πάνω από το όριο των 120, ώστε να γίνει η ειδική ημερήσια διάταξη» αναφέρουν οι πηγές αυτές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιμείνουν να βάλουν στο... κόλπο και το ΚΚΕ, καθώς, διαφορετικά, τα... κουκιά για τη συγκέντρωση 120 βουλευτών, δεν βγαίνουν.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου, επιχειρώντας να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους, υπογραμμίζουν ότι «η διεθνής εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρνητική».

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται στην περίπτωση της Enron στις ΗΠΑ, αλλά και των Energa και Hellas Power στην Ελλάδα.

Εξηγούν, δε, ότι με την εκποίηση και διάλυση της ΔΕΗ δεν διαφωνεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «συνδικαλιστές», αλλά... «διαφωνούν και οι τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου υπάρχουν παραγωγικές μονάδες και ορυχεία προς εκποίηση. Στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν με πρωταγωνιστικό ρόλο και οι δημοτικές αρχές (πχ δήμαρχοι Φλώρινας και Πτολεμαϊδας κ.λπ.). Οι κινητοποιήσεις είναι μαζικότατες και οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι αν η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επιμείνει στον αυταρχισμό της θα κλιμακωθούν (π.χ. προγραμματίζονται ακόμη και καταλήψεις παραγωγικών μονάδων τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή). Τα ζητήματα που θέτουν οι τοπικές κοινωνίες είναι η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, το καθεστώς των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων για τα ορυχεία λιγνίτη, το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, η ενδεχόμενη ακύρωση συγκεκριμένων παραγωγικών επιλογών που είχαν γίνει για τον τόπο τους, άλλα ζητήματα δημόσιου συμφέροντος όπως πχ το αν οι ιδιώτες «επενδυτές» θα συμβάλουν ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών κ.ά.».   

«Επίσης, μέλη της σημερινής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, αλλά και βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων που εκλέγονται στην Δυτική Μακεδονία (πχ ο κ. Κωνσταντινίδης της ΝΔ) έχουν δημόσια διατυπώσει ενστάσεις και διαφωνίες για τον τεμαχισμό και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που οδηγεί σε διάλυση τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της Ελλάδας» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr