Πρέσινγκ ΣΥΡΙΖΑ στον Κουβέλη να απορρίψει κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία

Μετά την έντονη φημολογία ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταλήγουν στην επιλογή να προτείνουν τον Φώτη Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυξάνει την πολιτική πίεση στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μην αποδεχθεί τέτοιου είδους πρόταση

Ξεκαθαρίζει το πολιτικό μπρα ντε φερ ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δημοκρατίας: Μετά την έντονη φημολογία ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταλήγουν στην επιλογή να προτείνουν τον Φώτη Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω και των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα, αυξάνει την πολιτική πίεση στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μην αποδεχθεί τέτοιου είδους πρόταση, ώστε να προκληθούν πρόωρες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τις τελευταίες ημέρες την πολιτική βάση της σύγκρουσης για την προεδρική εκλογή. Ξεκαθαρίζει δηλαδή ότι το πραγματικό δίλλημα στην διαδικασία της προεδρικής εκλογής δεν είναι το πρόσωπο που θα εκλεγεί, αλλά η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας, εν ολίγοις ο τερματισμός του βίου της σημερινής κυβέρνησης.

Σε αυτή τη βάση λοιπόν, το ερώτημα και η διαχωριστική γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιος θα συμβάλλει στην πτώση αυτής της κυβέρνησης και ποιος θα προστρέξει να της δώσει δεκανίκια για να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική της.

Όσο για την επιλογή του προσώπου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής, αυτή μπορεί να περιμένει για λίγο και να γίνει με όρους συναίνεσης από τη νέα Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές, είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό το φως των τελευταίων διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό, φαίνεται να είναι άποψη και της Κουμουνδούρου ότι η επιλογή του κ. Κουβέλη αποτελεί μια τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για την προεδρική εκλογή και την αποφυγή των εκλογών – και πάλι χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί.

Εάν αποδεχθεί τυχόν κυβερνητική πρόταση ο κ. Κουβέλη για πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε αμέσως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της εκλογής από τη σημερινή Βουλή γίνονται τρία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Εφόσον μάλιστα ο κ. Κουβέλης εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη έστω των περισσότερων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (καθώς υπάρχουν βουλευτές που προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν ακόμη και στο πρόσωπό του), τότε το μπλοκ που τάσσεται υπέρ της προεδρικής εκλογής φτάνει κοντά στους 170 βουλευτές και πλέον θα αναζητούνται περίπου 10 με 12 ανεξάρτητοι, ή από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος. Δύσκολο και πάλι το εγχείρημα, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Πέραν του κ. Κουβέλη θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να βρεθεί πρόσωπο που να συγκινήσει τη ΔΗΜΑΡ. Σημειωτέον ότι η ΔΗΜΑΡ είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα της προεδρικής εκλογής: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε ναι, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή λένε όχι, ανεξάρτητα από τα προβλήματα συνοχής που μπορεί να υπάρχουν στο κόμμα του Πάνου Καμμένου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλό στόχο: Θέτοντας αφενός, το γενικό πολιτικό δίλλημα, με δεδομένο ότι και η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, να απευθυνθεί στον ίδιο τον κ. Κουβέλη, καλώντας τον να απορρίψει τυχόν κυβερνητική πρόταση. Ουσιαστικά τον προειδοποιεί ότι δεν θα είναι ένας αποδεκτός πρόεδρος και ότι θα τον αντιμετωπίζει σαν τον άνθρωπο που παρέτεινε το βίο μιας μνημονιακής κυβέρνησης. Ότι θα είναι ο πρώτος πρόεδρος μετά από 15 χρόνια, που δεν εκλέγεται με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Πληροφορίες λένε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να κλείσει το μάτι στον κ. Κουβέλη, αφήνοντάς του να εννοηθεί ότι θα τον προτείνει και ο ίδιος αμέσως μετά τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αφετέρου και εφόσον ο κ. Κουβέλης αποδεχθεί τυχόν κυβερνητική πρόταση, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βοηθήσει ώστε να εκφραστούν στην πράξη οι διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ για μια τέτοια επιλογή. Βουλευτές του κόμματος αυτού, όπως η Ασημίνα Ξηροτύρη, η Μαρία Ρεπούση, ίσως και ο Γιάννης Πανούσης φέρονται διατεθειμένοι να μην ψηφίσουν ούτε καν τον κ. Κουβέλη για την προεδρία, αποδεχόμενοι ότι η χώρα αντιμετωπίζει γενικότερο πολιτικό πρόβλημα, που πρέπει να λυθεί με εκλογές.

Στην περίπτωση αυτή μια υποψηφιότητα Κουβέλη θα εκκινήσει από χαμηλότερη αφετηρία, αρκετά μακριά από τους 170 βουλευτές και άρα θα είναι πιο δύσκολη η επίτευξη του στόχου των 180.
 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr