Το Νοέμβριο ανταποδίδει την επίσκεψη ο Νταβούτογλου

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας και οι υπουργοί του θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για διακυβερνητική διάσκεψη - Η Αθήνα δεν έχει επίσημη ενημέρωση για τη σύγκληση συνόδου κορυφής για το ελληνικό χρέος, ούτε και διαψεύδει το ενδεχόμενο συμβουλίου με τους δανειστές

Σειρά επαφών με ηγέτες χωρών μελών του ΝΑΤΟ είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ.

Ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Αγκέλα Μέρκελ όπως και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Παράλληλα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας που είχε ακυρωθεί χθες λόγω έλλειψης χρόνου και με τον οποίο ο κ. Σαμαράς συζήτησε ενεργειακά ζητήματα και την πρόοδο για το θέμα των αγωγών  φυσικού αερίου.

Εξάλλου ικανοποιημένη εμφανίστηκε η ελληνική αντιπροσωπεία που μετείχε στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ από την αντιμετώπιση της Συμμαχίας στην ΠΓΔΜ.
Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων για τα Σκόπια

Κυβερνητική πηγή επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων περιελήφθη η πάγια μετά το 2008 και το Βουκουρέστι διάταξη ότι θα προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία μόλις μόλις υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών καλώντας παράλληλα να υπάρξουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Οι ίδιες πηγές απέδωσαν σε λάθος του υπεύθυνου της συμμαχίας την αναγγελία του υπουργού Ποπόσκι. Σημείωναν, όμως, ότι σε όλη την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών η παρουσίαση της ΠΓΔΜ από τις νατοϊκές αρχές ήταν εξαιρετικά προσεκτική, τον παρουσίαζαν ως εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ ενώ και ο ίδιος δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έθεσε κανένα θέμα. 

Αναφερόμενοι στο περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής κυβερνητικοί κύκλου έλεγαν ότι δόθηκε έμφαση στο τρίπτυχο ενότητα-αλληλεγγύη-στρατιωτική αξιοπιστία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα νέα φαίνομενα και οι καινούργιες απειλές της σύγχρονης εποχής όπως το θέμα του Ισλαμικού κράτους και του θρησκευτικού φανατισμού που εντείνεται. 

Όσον αφορά το θέμα του Ισλαμικού Κράτους, για το οποίο έγινε ουσιαστική συζητηση, το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι χρειάζεται μία καινούργια αμυντική αρχιτεκτονική ώστε να καλύπτονται οι νέες απειλές όπως το ΙΚ και στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις.  Οι ΗΠΑ θα εντείνουν την προσπάθεια εντός του Ιράκ όπως και οι δυνάμεις των ιρακινών και των κούρδων επίσης. Πάντως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν χερσαίες δυνάμεις. Σε συνάφεια με την άνοδο του θρησκευτικού φονταμεταλισμού συζητήθηκε η άμυνα του «αύριο» και η συνολική αντιμετώπιση νέων απειλών στην ασφάλεια όπως η κυβερνοτρομοκρατία. Στην Σύνοδο αποφασίστηκε μέσα στην επόμενη δεκαετία το ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών μελών για την Άμυνα να αυξηθεί στο 2%, κάτι που δεν αφορά την χώρα μας που ξεπερνά το ποσοστό αυτό. 

Κυρίαρχο στη σύνοδο ήταν και το θέμα της Ουκρανίας-Ρωσίας. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές η κατάληψη από την Ρωσία ξένου εδάφους - έστω και μετά από πρόσκληση - συνιστά 100% εκτροπή από το διεθνές δίκαιο και έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις της Ρωσίας με πολύ περισσότερες χώρες από ότι το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει μία «σαφή και κρυστάλλινη θέση» έλεγε κυβερνητική πηγή. Είναι αντίθετη στην κίνηση της Ρωσίας και συμμετέχει στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ χωρίς επιφυλάξεις ωστόσο «υπέρ της αποκλιμάκωσης με πολιτικές ενέργειες και όχι επίλυση με αντίστοιχες βίαιες κινήσεις». Όσον αφορά τις επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το αγροτικό κόστος όπως μέ τα ροδάκινα ενώ εκτιμά ότι από την κρίση το κόστος στον τουρισμό είναι περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως έλεγε παράγοντας της κυβέρνησης «η Ρωσία καταλαβαίνει τις δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα από την συμμετοχή της στις διεθνείς συμμαχίες πολύ περισσότερο από ορισμένους στο εσωτερικό της χώρας». 
Στο τέλος Νοεμβρίου στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας

Όπως προέκυψε από τις επαφές με την τουρκική πλευρά, στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έλθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης υπό τον νέο πρωθυπουργό Νταβούτογλου σε ανταπόδωση της διακυβερνητικής διάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2013. 

Όσον αφορά το κυπριακό στην συνάντηση Σαμαρά-Ερτογάν ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «σαφή και κρυστάλλινη ελληνική άποψη» ότι δεν υπάρχουν δύο κυπριακά κράτη και ότι «η Ευρώπη δεν θα δεχθεί δύο κυπριακές δημοκρατίες» Ωστόσο σημείωνε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας «δεν θα πρέπει μελλοντικά να χρεώσουν στην Ελλάδα τυχόν αποτυχία  των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό». 
Τι συμβαίνει με την διάσκεψη για το χρέος στην Ουάσινγκτον

Η Αθήνα, πάντως, δεν έχει επίσημη ενημέρωση για πιθανή σύσκεψη για το ελληνικό χρέος το Νοέμβριο που διέρευσε από το ΔΝΤ έλεγε κυβερνητική πηγή στο Νιούπορτ.  Η κυβέρνηση δεν αποκλείει να γίνει μία τέτοια διάσκεψη με εκπροσώπους των δανειστών το επόμενο διάστημα. 
«Ανέκδοτο» οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί διάλυσης του ΝΑΤΟ

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις στελεχών του όσον αφορά την «διάλυση του ΝΑΤΟ» εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το Νιούπορτ της Ουαλίας μετά την λήση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας. 

«Την ώρα που άλλες χώρες όπως η ΠΓΔΜ εκλιπαρούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και δεν γίνονται δεκτές και ακόμη και η Τουρκία εμποδίζει την είσοδο της Κύπρου ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να φύγουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε δηκτικά: «Το τελευταίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί είναι ότι θα διαλύσουν το ΝΑΤΟ, μεγάλη ιδέα έχουν για τον εαυτό του». 

Στο θέμα αναφέθηκε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης κ. Βαγγέλης Βενιζέλος λέγοντας:  «Δεν είναι ιδεολογικό το ζήτημα
η θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι  επικίνδυνη, εθνικά επιζήμια και υπονομευτική γιατί πλήττει όλο το φάσμα των εθνικών συμφερόντων από το Αιγαίο μέχρι το Κυπριακό». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr