Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει τη διαδικασία στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός θέλει να συσπειρώσει το δικό του στρατόπεδο και αν είναι δυνατόν να δείξει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα βγει ενισχυμένη

Σε υψηλούς τόνους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο κλείσιμο της συζήτησης για την πρόταση εμπιστοσύνης της Βουλής πριν από την ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός θέλει να συσπειρώσει το δικό του στρατόπεδο και αν είναι δυνατόν να δείξει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα βγει ενισχυμένη. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η χθεσινή επιστροφή του βουλευτή κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος είχε διαγραφεί όταν είχε καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο και είχε κατέβει ως ανεξάρτητος στον δήμο της Αθήνας στερώντας κατά πολλούς τον Δήμο από τη ΝΔ. Κομματικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες ψήφοι υπέρ της κυβέρνησης ή απουσίες από την πλευρά των ανεξαρτήτων βουλευτών. Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά κινήσεις για να εξισορροπήσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στο όριο των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Αν και υπάρχουν αναλύσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, που υποστηρίζουν ότι το προβάδισμα αυτό δεν είναι παγιωμένο και η διαφορά είναι αναστρέψιμη, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου διακατέχεται από νευρικότητα. Στην σπουδή να εμφανίσει κινήσεις αναστροφής άλλωστε εντάσσεται και η απόφαση να σηματοδοτήσει στροφή προς τα δεξιά με την επιλογή Βορίδη για το άνοιγμα της συζήτησης.

Στην σημερινή του ομιλία ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει τις αιτιάσεις του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ότι στη βιασύνη του να γίνει εξουσία δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης, προκαλεί ανησυχία στους εταίρους και στις αγορές και βλάπτει την ελληνική οικονομία που είναι σε μία κρίσιμη καμπή της προσπάθειάς της για έξοδο από την κρίση. Θα επιχειρήσει να αναδείξει ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόχειρο και ανεφάρμοστο καθώς επίσης και τις αντιφάσεις των κορυφαίων στελεχών του γύρω από το μείζον θέμα του χρέους που δείχνουν ότι δε διαθέτει ουσιαστική και εφαρμόσιμη πρόταση. Εν τέλει ότι ο συνδυασμός αυτός ανέξοδων εξαγγελιών και απουσίας πρότασης για την επόμενη ημέρα κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ επικίνδυνο γιατί θα εξανεμίσει τις θυσίες που έχουν γίνει.

Ο κ. Σαμαράς θα κάνει φυσικά έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του με έμφαση στο ότι παρέλαβε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και την έκανε κανονική χώρα ενώ τώρα είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση. Πάντως δε θα γίνει συγκεκριμένος όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, αφού οι συζητήσεις για την αποχώρηση του ΔΝΤ και τη ρύθμιση του χρέους είναι ακόμη στην αρχή τους και συναντούν δυσκολίες από τους διεθνείς συνομιλητές όπως έδειξε την περασμένη εβδομάδα η ενέργεια Ντράγκι και μόλις χθες η δήλωση Λαγκάρντ. Και οι δύο υποδεικνύουν ότι προκειμένου να διατηρήσει η Ελλάδα την στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει νέο πρόγραμμα επιτήρησης κάτι όμως που αναιρεί τον πολιτικό στόχο του πρωθυπουργού να δημιουργήσει στο εσωτερικό της χώρας εντύπωση απεξάρτησης από τους διεθνείς πιστωτές. Είναι δε αυτό στοιχείο που αναμένεται να τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την δική του ομιλία προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Σαμαρά. Παράλληλα στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου διερευνούν τις προθέσεις του αντιπάλου όσον αφορά την σαπειλή που εκτόξευσε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης περί αποκαλύψεων σχετικά με σχέσεις της κυβέρνησης με ιδιωτικά συμφέροντα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr