«Μεταρρυθμιστές» το όνομα του νέου πολιτικού χώρου με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη

«Φιλοδοξούμε να παρέμβουμε στις εξελίξεις και να συμβάλλουμε σε δημοκρατικές και προοδευτικές κατευθύνσεις» - «Αυτό που μας συντρίβει στον απολογισμό μας είναι η δική μας τότε αριστερά που φάνηκε να τολμά αλλά δυστυχώς δεν άντεξε ούτε την ίδια της την τόλμη» τα βέλη του για τη ΔΗΜΑΡ

Tην ιδεολογική πλατφόρμα ενός νέου πολιτικού χώρου, τους «Μεταρρυθμιστές», παρουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης. Σε πολιτική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μουσείο Μπενάκη, ο κ. Λουκούδης ανακοίνωσε την ίδρυση των «Μεταρρυθμιστών» με τη φιλοδοξία να αποτελέσει το έναυσμα για την Ένωση των ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων που κινούνται στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλο, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου καθώς και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση. Επίσης παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι: Γιάννης Βούλγαρης, Θανάσης Χειμωνάς, Νίκος Μπίστης, Αθηνά Δρέττα, Γίαννης Τούντας, Χρήστος Δερβένης, Κώστας Κουτσομήτης, Πέτρος Κουναλάκης,  κα



Κατ´ αρχήν, ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε στην παρουσία του τουρκικού Μπαρμπαρόσα και είπε ότι συνιστά ευθεία προσβολή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. «Αναμένουμε και ελπίζουμε την άμεση αποχώρησή του», είπε.

Μπαίνοντας στο κύριο μέρος της ομιλίας του ο Σπύρος Λυκούδης ανέφερε ότι αν και η χώρα μας διανύει τον έκτο χρόνο μιας σκληρής χρηματοπιστωτικής κρίσης, «τα επίδικα της ελληνικής πραγματικότητας παραμένουν τα ίδια: το αίτημα για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό των δομών της ελληνικής πραγματικότητας στο σύνολό της με αιχμή την οικονομία, τη διοίκηση και τη δικαιοσύνη, παραμένει ανικανοποίητο».

Παρατήρησε ότι στο θεσμικό επίπεδο δεν έγιναν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που ήταν επιβεβλημένες να γίνουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Κράτος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Λυκούδης σημείωσε ότι κατά την άποψή του δεν έγιναν για να μην θιγούν συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα ειδικών ομάδων, με επιρροή στο πολιτικό σύστημα και το Κράτος.

Πρόσθεσε πως, ναι μεν, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου με τους εταίρους μας το 2010 από την τότε Κυβέρνηση για να αποφύγει η χώρα την ανοικτή χρεοκοπία με πολύ δυσμενέστερες επιπτώσεις για την κοινωνία, εμφανίστηκε ως μονόδρομος, αλλά «πιστεύουμε ότι δεν αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη και δίκαιη πολιτική αντιμετώπισης τη κρίσης, ένα εθνικό πολιτικό σχέδιο που είχε ανάγκη η χώρα και που προϋπέθετε την συνεννόηση και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων».

 Ο κ. Λυκούδης στάθηκε ιδιαίτερα στο αίτημα της εθνικής συνενόησης. Αναφερόμενος στην τρικομματική κυβέρνηση που προέκυψε τον Ιούνιο του 2012, είπε πως τότε δημιουργήθηκαν κάποιες προσδοκίες. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «η φωτεινή σελίδα έκλεισε άδοξα ένα μόνο χρόνο μετά, με ευθύνες των ίδιων των δυνάμεων που είχαν συγκροτήσει την Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης».

Άσκησε κριτική τόσο στην Νέα Δημοκρατία, όσο και στη Δημοκρατική Αριστερά για το ναυάγιο της τρικομματικής λέγοντας:

«Θα μπορούσαμε εδώ να απαριθμήσουμε αλαζονικές συμπεριφορές στην τρικομματική κυβέρνηση από αυτούς που είχαν και έχουν, όπως και στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, το πάνω χέρι. Αλλά αυτό που μας συντρίβει στον απολογισμό μας είναι η δική μας τότε αριστερά που φάνηκε να τολμά αλλά δυστυχώς δεν άντεξε ούτε την ίδια της την τόλμη, διαψεύδοντας χιλιάδες συμπολίτες που την εμπιστεύτηκαν».

 Ο κ. Λυκούδης στο ερώτημα αν η χώρα είναι έτοιμη για τη μετάβαση στην λεγόμενη μετά–μνημονιακή εποχή, απάντησε ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για αυτήν την μετάβαση.

Εξήγησε τη θέση του λέγοντας πως η κυβέρνηση, υπό το κράτος του πανικού της για την απώλεια της πλειοψηφίας, εγκαταλείπει καθημερινά δεσμεύσεις και συμφωνηθέντα και επιδίδεται σε διαγωνισμό λαϊκισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ, στρεφόμενη στα παραδοσιακά ακροατήρια της λαϊκής δεξιάς. Είπε ότι χαρακτηριστικό δείγμα αυτού είναι ο τελευταίος ανασχηματισμός.

Σε ότι αφορά στις σχέσεις Ελλάς ΕΕ, είπε: «Η απολυτότητα στην συνταγή της δημοσιονομικής αυστηρότητας είναι αδύνατον να ακολουθηθεί ήδη, τόσο από την Γαλλία, όσο και από την Ιταλία. Το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον αλλάζει, μαζί του αλλάζουμε και εμείς, αλλά πρέπει να είμαστε συνεννοημένοι για δύο πράγματα:

- Το ένα είναι η εμμονή μας σ’αυτό. Η ΕΕ διαμορφώνει το πιο προωθημένο και προωθητικό πλαίσιο ύπαρξης και ευημερίας των λαών της.
- Το άλλο είναι, ότι διεκδικούμε να παραμείνουμε εντός της, να είμαστε μέρος της και εμείς. Και ως πρόβλημα, και ως μέρος της λύσης της. Και εργαζόμαστε γι’ αυτό».

Έτσι, ο κ. Λυκούδης ανακοίνωσε:

«Συγκροτούμε με πλήρη συνείδηση των ευθυνών μας ένα νέο πολιτικό χώρο, συγκροτούμε τους "Μεταρρυθμιστές για την δημοκρατία και την ανάπτυξη»

 Εξηγώντας τον λόγο της συγκρότησης αυτής ανέφερε:

«Εμείς, οι Μεταρρυθμιστές, παίρνουμε αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία, όχι για να αποτελέσουμε απλώς άλλη μια πρόταση διαλόγου. Συγκροτούμε πολιτικό χώρο και φιλοδοξούμε να παρέμβουμε στις εξελίξεις και να συμβάλλουμε σε δημοκρατικές και προοδευτικές κατευθύνσεις στην νέα εποχή. Εμείς, οι Μεταρρυθμιστές, εμπνεόμαστε από τις αξίες της ανανεωτικής αριστεράς και της ιστορικής της διαδρομής, αντλούμε από τον πολιτικό φιλελευθερισμό, από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, από την πολιτική οικολογία».

Ακόμα υπογράμμισε την ανάγκη ευρύτερων συγκλίσεων και κυβερνητικών λύσεων. Επιπλέον αναφέρθηκε και στην ανάγκη που «αφορά την μεγάλη συνάντηση όλων των δυνάμεων του ιστορικού δημοκρατικού χώρου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr