Κοινή σύσκεψη Αναστασιάδη - Σαμαρά με τους Κύπριους πολίτικους αρχηγούς

Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται σε καθημερινή βάση σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νικος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προεδρεύσουν σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου, στις 7 Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στη Μεγαλόνησο.

Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν πως ο κ. Σαμαράς θα προσφωνήσει και την Ολομέλεια του κυπριακού κοινοβουλίου, μετά από παράκληση του Προέδρου του Σώματος Γ. Ομήρου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται σε καθημερινή βάση σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας με έμφαση ότι η κυπριακή ΑΟΖ παρά το ότι η Κύπρος δεν διαθέτει τα μέσα επιτήρησης της επιτηρείται επαρκώς από υπηρεσίες και δυνάμεις «φίλων χωρών». Οι πηγές που πρόσκεινται στη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφεραν πως δεν υπάρχει -μέχρι αυτή τη στιγμή- ούτε καν υποψία για κατάρριψη του μικρού αεροσκάφους πριν λίγες ημέρες, από τουρκικές δυνάμεις. Όπως σημείωναν, τη στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου, τα τουρκικά πλοία βρισκόντουσαν περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά.

Επικοινωνία Αναστασιάδη με Μπάιντεν
Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι σήμερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν, ενόψει της επίσκεψης του στη Τουρκία.

Για πρακτικούς λόγους η επικοινωνία θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι να ζητήσει ο κ. Αναστασιάδης από τον κ. Μπάιντεν να προβεί σε αρκούντως ισχυρές παρεμβάσεις προς τη Τουρκία ώστε να τερματιστούν οι προκλήσεις και να επαναρχίσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού.
Μπαρμπαρός και διαπραγματεύσεις
Η Λευκωσία θεωρεί πως αν το «Μπαρμπαρός» αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξουν διασφαλίσεις πως δεν θα επαναληφθεί παρόμοια πρόκληση, μπορεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Καθίσταται επίσης σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί θέμα συζήτησης αξιοποίησης του φυσικού αερίου και προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, πριν από τη λύση του Κυπριακού. Αν τεθεί τέτοιο θέμα, τονίζουν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία «δεν υπάρχει δυστυχώς προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».
Δεν υπάρχει πλατφόρμα
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Λευκωσία έχει πληροφορηθεί ότι οι προσπάθειες της Τουρκία να εξασφαλίσει πλατφόρμα γεωτρήσεων για να την μεταφέρει στη κυπριακή ΑΟΖ, έχουν αποτύχει. Σημειώνουν επίσης κυβερνητικές πηγές ότι οι εταιρίες που διαθέτουν τέτοιες πλατφόρμες γνωρίζουν ότι θα έχουν νομικές επιπτώσεις και δεν προσφέρονται να μπουν σε διαδικασία εξυπηρέτησης της Τουρκίας. Ο μόνος τρόπος μεταφοράς πλατφόρμας στη Κυπριακή ΑΟΖ από την Άγκυρα είναι η κατασκευή δικής της, κάτι που οικονομικά έχει μεγάλο κόστος.

«Θα τα κάνω λίμπα»
Όπως αποκαλύπτουν επίσης κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, υπήρξε πρόθεση της Λευκωσίας να ασκήσει βέτο στην έκδοση συμπερασμάτων, όταν διαπιστώθηκε ότι στο πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε υπήρχαν «μόνο τέσσερις γραμμές για τις προκλήσεις της Τουρκίας στη Κύπρο και πέντε γραμμές για την Ουκρανία».

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε ετοιμάσει γραπτή παρέμβαση και «ήταν έτοιμος να τα κάνει λίμπα στο Συμβούλιο», σημειώνοντας πως είναι υποκρισία εκ μέρους των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ να αποφασίζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη βοήθεια που δίνει στους φιλορώσους αντάρτες και να μην ασχολούνται με τις προκλήσεις μιας υπό ένταξη χώρας όπως η Τουρκία, εναντίον μιας χώρας μέλους.

Τελικώς ακολούθησαν διαβουλεύσεις και με την συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά και τα συμπεράσματα βελτιώθηκαν σημαντικά. Στη προσπάθεια, σημαντική ήταν η συμβολή της Άνγκελα Μέρκελ και άλλων Ευρωπαίων ηγετών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr