Μώραλης: Υπάρχει ανάγκη για σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στον Πειραιά

Όσον αφορά στη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης την Παρασκευή, ο κ. Μώραλης είπε ότι όλο το επιτελείο του Δήμου ήταν εκεί

Την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα στον Πειραιά τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης, σε  τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με τις πλημμύρες που έπληξαν την πόλη, αλλά και τις ζημιές που υπέστη το Μουσικό Σχολείο.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στην Παλαιά Κοκκινιά, την οποία επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μώραλης είπε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν σημαντικά έργα ευρείας έκτασης, διαφορετικά -όπως τόνισε- δεν δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί παρόμοιο καιρικό φαινόμενο ειδικά με αυτή την ένταση.

«Φαινόμενα όπως αυτά -και θα εστιάσω κυρίως στην Παλαιά Κοκκινιά- που παρουσιάστηκαν και τα προβλήματα που προέκυψαν δεν δύναται να αντιμετωπιστούν από τον Δήμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν το λέω εγώ, το λένε οι μηχανικοί και οι ειδικοί επιστήμονες. Είναι μια κοινή διαπίστωση με την Περιφέρεια, με την οποία βρέθηκα στο σημείο την επόμενη ημέρα και είχαμε  σύσκεψη χθες. Τα προβλήματα δεν είναι αυτά που ορισμένοι επιχείρησαν να πουν -όχι μόνο για εμάς αλλά και για άλλους Δήμους- για τα φρεάτια δηλαδή, διότι η ποσότητα του νερού που «κατέβηκε» είτε από τη Νίκαια είτε από το Λόφο του Βώκου και «ενώθηκε» στην Κοκκινιά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα φρεάτια. Αυτό για οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο μηχανικό ή μη είναι γνωστό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Γι΄ αυτό άλλωστε το φαινόμενο αυτό έχει συμβεί κατ εξακολούθηση. Άρα αν δεν γίνουν έργα σημαντικά, έργα ευρείας έκτασης που δεν είναι μόνο στον Δήμο μας, αλλά και σε όμορους Δήμους, αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί παρόμοιο καιρικό φαινόμενο ειδικά με αυτή την ένταση».

«Στην κατεύθυνση αυτή και μετά από κοινή διαπίστωση με την Περιφέρεια και τον κ. Γιώργο Γαβρίλη θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη μια συνάντηση στην Περιφέρεια, που θα συμμετέχει η Περιφέρεια, ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Νίκαιας και η ΕΥΔΑΠ, ώστε πρώτα να πιστοποιήσουμε γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα και μετά να προχωρήσουμε σε μελέτες για να μπορέσουν να γίνουν έργα, τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε όσοι γνωρίζετε τα του Δήμου Πειραιά και αρμοδιότητά του δεν είναι και την οικονομική δυνατότητα δεν έχει», είπε, σημειώνοντας ότι έχει την οικονομική δυνατότητα η Περιφέρεια και αν απαιτούνται τόσο μεγάλα έργα θα ζητήσει τη συνδρομή της Κυβέρνησης.

Ο κ. Μώραλης τόνισε ακόμη πως αν δεν γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις και αντιπλημμυρικά έργα, «θα έχουμε δυστυχώς σε παρόμοια καιρικά φαινόμενα το ίδιο αποτέλεσμα».
 
Όσον αφορά στη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης την Παρασκευή, ο κ. Μώραλης είπε ότι όλο το επιτελείο του Δήμου ήταν εκεί.

«Ήμασταν εδώ και εγώ και οι Αντιδήμαρχοι και ο Γενικός Γραμματέας. Όσα συνεργεία μπορούσαμε να βγάλουμε στον δρόμο, ήταν στον δρόμο, είτε τα συνεργεία καθαριότητας, είτε τα συνεργεία πρασίνου και όποια άλλα συνεργεία είχαμε. Με πολύ μεγάλες δυσκολίες αφού είχε πλημμυρίσει όλη η Θηβών, δεν μπορούσαμε για αρκετές ώρες να βγάλουμε καλαθοφόρα ή αμάξια από το γκαράζ», σημείωσε, προσθέτοντας πως ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική, με την Τροχαία, με την Αστυνομία οι οποίοι προσπάθησαν να συνδράμουν με πολύ μεγάλες δυσκολίες λόγω της κυκλοφοριακής κίνησης.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί, οι αρμόδιοι μηχανικοί βγήκαν για να καταγράψουν. Αν και είναι ευρέως γνωστό, επαναλαμβάνω ότι για τις κατοικίες υπεύθυνος είναι ο Δήμος, για τα καταστήματα υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. Λειτούργησε επίσης ειδικό τηλεφωνικό κέντρο. Οφείλω να σας πω ότι την πρώτη μέρα, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, η υπηρεσία μας δέχθηκε 48 τηλεφωνικές κλήσεις από δημότες, 6 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε κατοικίες, 25 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε καταστήματα και οι πολίτες παραπέμφθηκαν στην Αυτοτελή  Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, 11 κλήσεις για αυτοκίνητα και δίκυκλα  και οι πολίτες παραπέμφθηκαν στην Αυτοτελή  Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων, 6 αφορούσαν σε μετακίνηση οχημάτων και δόθηκαν οδηγίες για παραπομπή στην Τροχαία Πειραιά», είπε και πρόσθεσε: «Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου η υπηρεσία δέχθηκε 24 τηλεφωνικές κλήσεις εκ των οποίων 5 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε κατοικίες, 10 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σεκαταστήματα και οι πολίτες παραπέμφθηκαν στην Περιφέρεια, 9 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε αυτοκίνητα».

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι ο Δήμος περιμένει ένα κονδύλι από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, ώστε να δώσει άμεσα το βοήθημα των 586 ευρώ ανά κατοικία.

«Θέλω να πιστεύω πως αυτό το μικρό βοήθημα, θα έχουμε πάρει τα χρήματα Δευτέρα ή Τρίτη, θα μπορέσουμε να το διαθέσουμε για τις κατοικίες που επλήγησαν. Είχαμε παράπονα από δημότες για το αν συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με το Νόμο, υπόγεια, κοινόχρηστοι χώροι και ΙΧ. Αυτό δεν αφορά το Δήμο Πειραιά αλλά τη νομοθεσία. Τα ΙΧ δεν συμπεριλαμβάνονται στη λογική ότι υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες καλύπτουν τέτοιου είδους ζημιές», ανέφερε ο κ. Μώραλης και σημείωσε πως αν και οι κοινόχρηστοι χώροι και τα υπόγεια δεν συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία, παρόλα αυτά συμφώνησαν και με την Περιφέρεια να στείλουν το σύνολο των ζημιών το οποίο κατέγραψαν.

«Θα πιέσουμε μαζί με την Περιφέρεια προκειμένου να συμπεριληφθούν και αυτές οι περιπτώσεις στις αποζημιώσεις», δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα του να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για άμεση αποζημίωση, «γιατί κατά το παρελθόν, έχουμε όλοι ζήσει ότι αυτές οι αποζημιώσεις είτε δεν δίνονται ή αργούν πάρα πολύ».

Τέλος, αναφορικά με το Μουσικό Σχολείο Πειραιά και τις ζημιές που υπέστη, ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι πρέπει να ανοίξει το συντομότερο δυνατό, ώστε τα παιδιά να μην χάνουν τα μαθήματα και πως πρέπει να λυθεί μια σειρά διαχρονικών προβλημάτων που αφορούν στην κτιριακή εγκατάσταση.

«Ο στόχος τον οποίο βάλαμε από κοινού με τους γονείς είναι να  ανοίξει το σχολείο τη Δευτέρα. Από το πρωί συνεργεία δικά μας είναι στο σχολείο και προσπαθούν σε πρώτη φάση να καθαρίσουν, το υπόγειο που έχει πλημμυρίσει, από νερά, πετρέλαια και αναθυμιάσεις με σκοπό να μπουν αύριο οι ηλεκτρολόγοι, να δουν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για να μπορέσει το σχολείο να λειτουργήσει τη Δευτέρα, όχι σε τέλειο βαθμό, αλλά να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε στα μαθήματά τους. Αντιλαμβάνομαι ότι οι γονείς στην αγωνία τους, για να ξεκινήσουν μάθημα τα παιδιά, μπορούν να κάνουν παρατηρήσεις εν είδει μηχανικών ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είμαι μηχανικός, ενημερώθηκα το πρωί, αν το συνεργείο δούλευε κατάλληλα και για παράπονα που υπήρχαν. Και οι Αντιδήμαρχοι ήταν παρόντες και τις πρώτες μέρες και σήμερα και οι μηχανικοί του Δήμου. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, θα δουλέψουμε και το Σαββατοκύριακο όλοι ως ομάδα, πιθανόν μάλιστα να ενισχυθεί η προσπάθεια και από εξωτερικό συνεργείο, προκειμένου να ανοίξει το σχολείο τη Δευτέρα. Αυτός ήταν ο στόχος από τη συνάντηση που είχαμε, αυτός ο στόχος παραμένει», είπε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε: «Δεν έχει ο Δήμος Πειραιά -πιθανόν και άλλοι Δήμοι- τη δυνατότητα τέτοιου είδους παρεμβάσεις ή τέτοιους είδους επιδιορθώσεις να γίνονται μέσα σε μια ή δύο ημέρες. Ευχής έργον θα ήταν να είχαμε τη δυνατότητα αυτή, αλλά οι δυνατότητες που έχουμε σε μέσα και ανθρώπους είναι αυτές. Με δεδομένη την αργία της Τρίτης κινητοποιηθήκαμε το συντομότερο δυνατό και θέλω να πιστεύω ότι θα ανοίξουμε το σχολείο τη Δευτέρα».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr