Βενιζέλος: Περνάμε σε νέα φάση «μετά το Μνημόνιο»

Τι συζητήθηκε με τον Σαμαρά - Ζητάμε διασφαλίσεις για τη μέρα μετά το Μνημόνιο, ώστε, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, να «ανασάνουμε» ως ισοδύναμη χώρα, χωρίς να κινδυνεύουμε από τεχνάσματα των αγορών

Την ανάγκη να υπάρξουν διασφαλίσεις από τους εταίρους της χώρας για την ομαλή έξοδό της από το Μνημόνιο και θα της επιτρέψουν να «ανασάνει» ως ισοδύναμη χώρα, χωρίς να κινδυνεύει από κανένα τέχνασμα των αγορών, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για τη διαπραγμάτευση το αυριανό Eurogroup και ανέφερε ότι σε αυτό θα εξεταστεί η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και η νέα φάση, στην οποία θα εισέλθει η χώρα, μετά την ολοκλήρωση του ισχύοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εξήγησε, δε, ότι τα περί παράστασης του παρόντος προγράμματος, που αποδόθηκαν στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οφείλονται σε «παρεξήγηση», και ζήτησε ψυχραιμία στο χειρισμό τέτοιων θεμάτων, προκειμένου να μην υπονομεύονται οι εθνικές προσπάθειες.



Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές θέσεις επί μίας σειράς επιμέρους ζητημάτων, που αφορούν στη διαπραγμάτευση, έχουν ήδη σταλεί στην Τρόικα. Όσο για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα, είπε ότι αυτή θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα συμβεί αυτό.

Όπως άλλωστε υπογράμμισε, η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν διεξάγεται μόνο με προσωπική παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, αλλά υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση την επιθυμούσε εξ αρχής και ότι η ΕΚΤ είναι ο ισχυρότερος μηχανισμός στήριξης των οικονομιών. Όπως υπογράμμισε, τα θετικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress tests θα έχουν αντίκτυπο και στους πολίτες και τους καταθέτες, ζήτησε ωστόσο υπομονή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε επίσης στην έλλειψη συναίνεσης στο πολιτικό σκηνικό, καθώς, όπως είπε, μικροκομματικές σκοπιμότητες υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, η ελληνική πλευρά εργάζεται, προκειμένου η διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή να κλείσει πριν από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί το τελευταίο Eurogroup για το 2014.

Απαντώντας στο αίτημα σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με τα εθνικά θέματα στην ατζέντα, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει εθνικός κίνδυνος ή κάποιο ζήτημα εθνικής ασφάλειας, για το οποίο να χρειάζεται να συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τους κάλεσε, δε, να πάνε στην ενημέρωση που θα κάνει ο ίδιος, την επόμενη εβδομάδα, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να τους ενημερώσει για το τι γίνεται ακριβώς στα εθνικά θέματα.

Όσο για το αν χρειάζεται να υπάρξει εθνικό συμβούλιο για άλλα ζητήματα (σ.σ. όπως αυτό της συναίνεσης στο πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας και της προσφυγής στις κάλπες, που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας), ο αντιπρόεδρος το απέφυγε τεχνηέντως, απαντώντας: «Αν εννοείτε για την οικονομία (σ.σ. να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών), είναι σαφές ότι ο καθένας έχει διαφορετικές θέσεις».

Τέλος, είπε ότι δεν προκύπτει καμία διάθεση για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, καλώντας σε συμφωνία επί μίνιμουν προϋποθέσεων, όπως η ανάγκη να υπάρξει κοινή στάση στα εθνικά θέματα και στο ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χαρδούβελης: Λύθηκε η «παρεξήγηση» με Ντάισελμπλουμ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δεν ξεκαθάρισε πότε θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, μιλώντας αόριστα για κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη, ανέφερε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και λύθηκε η «παρεξήγηση» αναφορικά με τις θέσεις που φέρεται να εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup για παράταση του ελληνικού προγράμματος, εξηγώντας ότι ο τελευταίος απευθύνθηκε προς τη Βουλή της χώρας του και αναφερόταν στην επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία, όπως δηλαδή και η κυβέρνηση.

Ακόμη, είπε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο τους συμφέρει όλους και είναι μία κατάσταση, από την οποία θα υπάρξουν μόνο νικητές.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr