Toυρκία: Ζητά το καθολικό «πάγωμα» ερευνών στην ΑΟΖ

Η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας, και από την κυπριακή και από την ελληνική και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση

Το «πάγωμα» των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της χώρας επιδιώκει η Άγκυρα. Το μήνυμα που διαβιβάσθηκε από την Τουρκία προς την Κύπρο, σε απάντηση της τριμερούς διάσκεψης κορυφής στο Κάιρο, ως «συνταγή αποκλιμάκωσης», συνίσταται σε μια κίνηση ένθεν και ένθεν, που θα οδηγήσει σε «ισοδύναμης αξίας» αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας, και από την κυπριακή και από την ελληνική και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Οι τρεις αυτές χώρες μόλις λίγα 24ωρα πριν είχαν ζητήσει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποσύρει το Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ. 

Η Τουρκία εμφανίζεται δήθεν πρόθυμη -όπως αναφέρει η εφημερίδα- να αναστείλει τις έρευνές της που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους στην περιοχή νοτίως της νήσου στα τεμάχια που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός συνεχίζει να διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες, και στην Άγκυρα ενόψει της ολοκλήρωσής τους προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, που σύμφωνα με τις διαρροές που γίνονται από Τουρκία και κατεχόμενα, είναι η εγκατάσταση πλατφορμών.

Απερρίφθη η πρόταση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ

Πρόταση πέντε σημείων υπέβαλε στις επαφές του σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ , Έσπεν Άϊντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η πρόταση προβλέπει: 

-Πρώτο, θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες. 

Δεύτερο, θα αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros. 

Τρίτο, θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. 

Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών. 

Πέμπτο, θα επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην ΄Αγκυρα και του (νέου) Τουρκοκύπριου, Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με το ΡΙΚ η πρόταση απερρίφθη και από τις δύο πλευρές. 

Από την ελληνοκυπριακή με τη βασική τοποθέτηση ότι η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτή θα πρέπει να το λύσει, ενώ συζήτηση για τα οφέλη από το φυσικό αέριο τίθενται μόνο μετά τη λύση. Ελέχθη επίσης στον κύριο Άϊντε ότι μια τέτοια επιτροπή θα οδηγούσε αυτομάτως σε αδιέξοδο στο θέμα των υδρογονανθράκων. 

Η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση, επειδή ζητά «πάγωμα» κάθε διαδικασίας στα θέματα υδρογονανθράκων και ματαίωση όλων των γεωτρήσεων. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr