Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Συμμετείχαν και οι Γκίκας Χαρδούβελης και Χρήστος Σταϊκούρας - Την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ και την αντιμετώπιση των πιέσεων από τους δανειστές λίγο πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης συζήτησαν οι δύο άνδρες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου
Η κρίση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, κυρίως όμως η συνεχιζόμενη κρίση στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας είναι τα δύο βασικά θέματα στην εν εξελίξει συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία μετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν να σχεδιάσουν την γραμμή άμυνας της κυβέρνησης τόσο απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας να σταματήσει τις κυπριακές έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων μέσα στην ΑΟΖ της Λευκωσίας αλλά και τις νέες απειλές που εκτόξευσε η Αγκυρα ότι οι Τούρκοι δεν θα κάνουν πίσω στην προσπάθειά τους να κάνουν έρευνες για πετρέλαιο. Πολύ περισσότερο που μετά την τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου για την οριοθέτηση κοινής ΑΟΖ και των θαλασσίων ζωνών που εφάπτονται μεταξύ των τριών χωρών, ο αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού απείλησε ότι αν ελληνικά, κυπριακά ή ισραηλινά πολεμικά πλοία προσεγγίσουν το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, τότε η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει κανόνες εμπλοκής.

Κλείσιμο
Στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος πρέπει να καθορίσουν την στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις των Ευρωπαίων δανειστών. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εταίρων και ελληνικής κυβέρνησης και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας-τρόικας μέχρι το τέλος του χρόνου όχι μόνο δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αλλά επιπλέον απείλησε ότι τα 11,5 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επιστραφούν πίσω στους ευρωπαίους!

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τα βήματά τους. Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στις 14:00 είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης