Μπακογιάννη: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να χαράξουν κοινή πορεία στα εθνικά θέματα

«Ελλάδα και Τουρκία είναι καταδικασμένες να ζουν μαζί, γι' αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ικανές πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες θα δουλέψουν για να πετύχουν αυτή τη συμβίωση»

«Η ελληνική κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν κοινή πορεία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν θεωρώ ότι κάποιος Έλληνας έχει μειωμένη εθνική συνείδηση. Συνεπώς, θεωρώ δεδομένο ότι όλοι οι Έλληνες είναι πατριώτες. Ελλάδα και Τουρκία είναι καταδικασμένες να ζουν μαζί, γι' αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ικανές πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες θα δουλέψουν για να πετύχουν αυτή τη συμβίωση. Έλληνες και Κύπριοι να είμαστε ενωμένοι για το κοινό συμφέρον” διαμήνυσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη σημερινή ομιλία της, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Το περιοδικό Foreign Affairs, The Hellenic Edition διοργάνωσε την Τρίτη το μεσημέρι ημερίδα με θέμα «Πού βαδίζει η Τουρκία», στην οποία κεντρικοί ομιλητές ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, κ. Γιάννης Μάζης και ο λέκτορας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, κ. Χρήστος Τεάζης.

Από την ημερίδα απουσίαζε, παρ' όλο που ήταν ανάμεσα στους ομιλητές, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, κ. Kerim Uras.

Επίσης, η κυρία Μπακογιάννη, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών και μία εκ των ομιλητών της ημερίδας, μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις τουρκικές παραβιάσεις σε ελληνικό ιαι κυπριακό χώρο, αλλά και τη μη ξεκάθαρη πολιτική που ακολούθησαν ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα της εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η κυρία Μπακογιάννη επέμεινε στην άποψή της ότι ελληνική κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να αντιμετωπίσουν την πολιτική στάση που ακολουθεί η Τουρκία.

Γι' αυτό τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι Έλληνες να είναι ενωμένοι: «Αν κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν θέλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, για να χαράξουν μια κοινή πολιτική προς την Τουρκία, τότε ας φέρουν το θέμα στη Βουλή. Όταν υφίσταται παραβίαση διεθνούς δικαίου σε Κύπρο και Ελλάδα, οι πολιτικοί πρέπει ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο».

Επίσης, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και απέναντι στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Μπακογιάννη έθιξε το ζήτημα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ένταξή της στην ΕΕ και τάχθηκε υπέρ της εντάξεως της Τουρκίας στην Ένωση.

«Εμάς μας συμφέρει να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη γιατί, για να συμβεί αυτό, θα υποχρεωθεί να τηρήσει το καταστατικό που απαιτεί το διεθνές δίκαιο. Βέβαια, το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία δεν ήταν ξεκάθαρο. Διότι, από τη μία έλεγαν στους Τούρκους πολιτικούς, τηρήστε τις προϋποθέσεις που απαιτεί η ένταξή σας και από την άλλη, έλεγαν εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν θα μπουν οι Τούρκοι στην ΕΕ. Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όφειλε εξ αρχής να κάνει καθαρές κουβέντες στο ζήτημα περί εντάξεως ή όχι της Τουρκίας».

Η κυρία Μπακογιάννη αναρωτήθηκε πώς θα ήθελε η Τουρκία να αντιμετωπιστεί μελλοντικά από τη νέα γενιά των Ελλήνων. «Πώς θέλουν οι Τούρκοι να τους βλέπουν τα παιδιά μας; Ως αντιπάλους στο Αιγαίο ή ως ένα λαό, με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε και να λειτουργήσουμε υπέρ των δύο λαών;». 

Επίσης, τόνισε ότι, όποια κι αν είναι η πολιτική γραμμή που ακολουθεί μια χώρα, αντιμετωπίζεται και παλεύεται, γιατί πάντα θα υπάρχουν συμφέροντα. Και, όταν υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχουν και σύμμαχοι. Όμως, όταν ένας λαός χρησιμοποιεί τα σύμβολα της θρησκείας του, τότε το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε αδιέξοδο. «Έχουμε δυνάμεις, έχουμε συμμάχους και μπορούμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα συναντήσουμε κατά τις όποιες διαπραγματεύσεις μας. Οι μάχες εξυπηρετούν συμφέροντα. Τα συμφέροντα μπορώ να τα αντιμετωπίσω και να τα διαπραγματευτώ. Αδιαπραγμάτευτα είναι μόνο τα σύμβολα. Εκείνα τα σύμβολα όπου περνούν λανθασμένα μηνύματα στους νέους της Τουρκίας και δίνουν στον κόσμο λανθασμένες ερμηνείες περί Κορανίου. Ερμηνείες που δεν υφίστανται».     

Σχετικά με την επερχόμενη συνάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα στην Αθήνα, και τις προκλητικές παραβιάσεις των Τούρκων σε Ελλάδα και Κύπρο, δήλωσε τα εξής: «Εμείς έχουμε τη δική μας εξωτερική πολιτική και θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε την ίδια με της Τουρκίας. Θεωρώ ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια του διαλόγου. Έχω την πεποίθηση ότι κάτι θα βγει από αυτή τη συνάντηση. Αλλιώς, ας έρθουν οι Τούρκοι να μας πουν ότι η Κύπρος δεν υπάρχει, όπως υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητώντας, δηλαδή, το διεθνές δίκαιο που σέβονται και υπακούν οι άλλες χώρες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr