Αβραμόπουλος: Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, και ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από το ΛΣ και την FRONTEX

Ο ρόλος της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι σημαντικός, τόνισε ο Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τον υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και την ενημέρωσή του από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και από το ΛΣ και την FRONTEX. Πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της».



Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι με τη συνάντηση αναδείχθηκε η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα με τη λαθρομετανάστευση, η οποία είναι μεγάλη «ασύμμετρη απειλή», που αντιμετωπίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.



Ο υπουργός τόνισε τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα που έχει η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και στηρίζεται σε δυο δόγματα: Πρώτον, φύλαξη και προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας και δεύτερον, να μη χάνεται καμία ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα.



Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ουσιαστική και χρήσιμη» την συνάντηση και αναφέρθηκε στον σημαντικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο που διαδραματίζει το Λιμενικό Σώμα στο ζήτημα των μεταναστών και της διάσωσής τους. «Οφείλουμε», πρόσθεσε, «η ΕΕ και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουμε συνθήκες για τους παράνομους μετανάστες, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».



Η Ελλάδα, συνέχισε, ο Επίτροπος έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που το αναγνωρίζει και η ΕΕ. Για τη FRONTEX, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι υπάρχουν όρια στην χρηματοδότησή της. «Το υπουργείο ζητάει για φέτος είκοσι εκατομμύρια ευρώ και ελπίζω ότι θα δοθούν» ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα απελευθερωθούν 3.4 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, που είναι το 50% του συνολικού ποσού που θα διαθέσει, και θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των συνθηκών για τους λαθρομετανάστες και για την κάλυψη κάποιων δαπανών του Λιμενικού Σώματος.



Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου:
Ο Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση μετά το τέλος της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:
 
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που επισκέπτομαι σήμερα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και το φίλο Υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Mαζί τον Αρχηγό και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και άλλα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιαστική, και πολύ χρήσιμη συνάντηση, για τα θέματα που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ελληνικό Λιμενικό Σώμα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την επιτυχή αντιμετώπιση του θέματος των μεταναστών και της διάσωσής τους.


 
Είναι σημαντικό να τονίσω ότι κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, οφείλουμε όμως, Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη-μέλη, να εξασφαλίζουμε σε μόνιμη βάση τις πρέπουσες συνθήκες υποδοχής για τους μετανάστες που εισέρχονται στις χώρες μας, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματά τους.


 
Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και έχει βελτιώσει τις συνθήκες αυτές, κάτι που αναγνωρίζει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στο έγγραφό της για το ελληνικό σχέδιο δράσης για το άσυλο, δίνει εύσημα στη βελτίωση που υπάρχει. Στο θέμα επίσης της διαχείρισης των θαλάσσιων αλλά και των χερσαίων συνόρων, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Οι προκλήσεις όμως παραμένουν και αυξάνονται εάν λάβουμε υπόψη μας την επιδείνωση της γενικότερης κατάστασης, η οποία επικρατεί στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο.



 
Nα πω λίγα λόγια για τη FRONTEX. Η Frontex δεν παρέχει αυτοτελή οικονομική υποστήριξη αλλά συντονίζει και χρηματοδοτεί την ανάπτυξη τεχνικών και ανθρώπινων πόρων σε συντονισμένες επιχειρήσεις. Επομένως υπάρχουν όρια στις δυνατότητες χρηματοδότησης από πλευράς της Frontex. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταθέσει τροπολογία για αύξηση κατά 20 εκατομμύρια για το 2015 κι ελπίζω να έχει θετική ανταπόκριση, δεδομένης της πίεσης στα ευρωπαϊκά μας σύνορα.


 
Ας προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κάθε  διαθέσιμο μέσο από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο επείγουσες ανάγκες. Έχω πλήρη επίγνωση των μεταναστευτικών πιέσεων στο Αιγαίο. Το 2014 οι αριθμοί υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2013. Ξέρω τι σημαίνει αυτή η πίεση στα σύνορά μας για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τη χώρα με κάθε υπάρχον μέσο.


 
Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να απελευθερώσει επιπλέον € 3.4 εκατομμύρια από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού ποσού που υπάρχει για όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων. Αυτή η χρηματοδότηση θα διατεθεί πρώτα για τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες για τους μετανάστες και για τη κάλυψη κόστους για επιπλέον προσωπικό για το Λιμενικό Σώμα. Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε τη χώρα για περαιτέρω βελτιώσεις και για να μπορέσει να ανταποκρίνεται πλήρως τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Ειδικά, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, ο ρόλος της χώρας μας είναι σημαντικός. Και θα ήθελα να κλείσω, τονίζοντας άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr