Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την «επιστροφή των κλεμμένων» προανήγγειλε ο Αθανασίου

Προκειμένου να περιοριστούν οι υπερβολικά ευνοϊκές διατάξεις

Αλλαγές επί τω αυστηρότερω στο νομοσχέδιο «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών» προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προκειμένου να περιοριστούν οι υπερβολικά ευνοϊκές διατάξεις. Νωρίτερα, οι δικαστικοί φορείς είχαν ασκήσει αυστηρή κριτική στις προωθούμενες ρυθμίσεις υποστηρίζοντας πως δεν λειτουργούν αποτρεπτικά αλλά προτρέπουν την διάπραξη του εγκλήματος.

Υπο αυτά τα δεδομένα ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι το πλαίσιο που προβλέπεται για τις ποινές «είναι ενδεικτικό και δεν αποτελεί θέσφατο. Θα το ξαναδούμε». Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου επισήμανε πως το νομοσχέδιο προωθεί «υπερβολικά ευνοϊκή μεταχείριση σε κατηγορουμένους» καθώς προβλέπει και την πλήρη απαλλαγή του από ποινικές ευθύνες υπεξαίρεσης ή διαφθοράς στην περίπτωση που επιστρέψει «τα κλεμμένα» ακόμα και μετά την καταδίκη του. «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να φτάνουμε σε σημείο να γίνεται μεγάλη προσπάθεια διευκόλυνσης κατηγορουμένων» είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι ορισμένες διατάξεις δημιουργούν την εντύπωση ότι αφορούν «συγκεκριμένους κατηγορουμένους».

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη εξήγησε πως «η μείωση των ποινών μειώνει το συντελεστή ρίσκου όσων ρέπουν προς τέτοιες πράξεις. Τους δίνεται κίνητρο να αναλάβουν αυτό το ρίσκο». 

Τροποποιήσεις του αρχικού κειμένου προκειμένου να βρεθεί ισορροπία μεταξύ τιμωρίας και της παροχής κινήτρου για επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης. Ενώ η κυρία Ανδρονίκη Θεοτοκάτου εκ μέρους της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζήτησε να εξαιρεθεί από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ωστόσο ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες υποστήριξε πως «Αν το μέτρο είναι σωστό να εφαρμόζεται για όλους ανεξαιρέτως. Μπορεί να ακούγεται αιρετικό αλλά είναι η άποψη μου» εννοώντας ότι στις ευνοϊκές διατάξεις πρέπει να περιληφθούν και τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εξαιρεί το νομοσχέδιο. Επιπροσθέτως πρότεινε εκτός από μετρητά να δοθεί η δυνατότητα στους κατηγορούμενους να παραχωρούν και ακίνητα στο Δημόσιο προκειμένου να απαλλάσσονται από κατηγορίες. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ηλίας Αναγνωστόπουλος αμφισβήτησε τον ισχυρισμό  ότι το νομοσχέδιο προβλέπει «ποινές χάδια» και χαρακτήρισε σωστή τη φιλοσοφία του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr