Τσίπρας: Δεν θα δώσω τη χαρά στη Μέρκελ να ζητήσω συνάντηση και να αρνηθεί

“Δεν θα κυβερνήσω με το Ποτάμι γιατί ποτίζει τα χωράφια του συστήματος” - “Τυχόν προεδρική εκλογή θα είναι προϊόν αποστασίας” - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αναζητά τους 180 μέσω εκβιασμών - Εντιμη η στάση του Καμένου

Λάδι στη φωτιά που καίει στο πολιτικό σκηνικό έριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετατρέποντας την πορεία προς την διαδικασία της προεδρικής εκλογής περίπου σε… αρένα.

Αναφερόμενος στην Τρόικα είπε: «Βλέπουν ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει όποτε επιχειρούν να σκουπίσουν το τραπέζι. Όσα είναι να πάρουν να τα πάρουν τώρα. Θέλουν είτε να ενσωματώσουν τον επόμενο, είτε να τον καθυποτάξουν», είπε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη διεξάγεται ένα πείραμα, πείραμα μετά-δημοκρατίας γιατί το χρέος και ο εκβιασμός των δόσεων είναι ένας μοχλός πιέσεις να αποδεχθούμε μία πολιτική η οποία είναι παράλογη αδιέξοδη και κοινωνικά ανάλγητη».

Η επίθεση προς τον κ. Σαμαρά ήταν σφοδρή: «Είναι απολύτως άθλιο και ανήθικο ο πρωθυπουργός της χώρας να κάνει δηλώσεις καφενειακού τύπου στο καφενείο της Βουλής όπου συχνάζει περισσότερο και από τη βουλή».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα, κατηγόρησε ευθέως τον κ. Σαμαρά ότι επιλέγει το δρόμο της αποσταθεροποίησης, γιατί αναζητά αποστάτες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθούν οι 180, που θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χρησιμοποίησε δε ιδιαίτερα οξεία γλώσσα λέγοντας ένα τυχόν εκλεγεί τελικά Πρόεδρος θα είναι αποτέλεσμα αποστασίας. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι μόνο τα δύο κυβερνητικά κόμματα είναι υπέρ της προεδρικής εκλογής και ότι ακόμη και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφιζαν υπέρ τότε δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των 180. Άρα, συμπέρανε, πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών από τις επίσημες θέσεις των κομμάτων τους, άρα αποστάτες και αυτούς αναζητά ο κ. Σαμαράς ο οποίος διατείνεται εδώ και καιρό ότι έχει τους 180 και ότι διαθέτει μαξιλάρι βουλευτών.

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για χρηματισμό βουλευτών, προκειμένου να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά ήταν ιδιαίτερα σκληρός για όσους το κάνουν: «Εάν εκλεγεί πρόεδρος αυτό θα γίνει μέσα σε ένα κλίμα δυσοσμίας, εκβιασμών και φόβου, μέσα σε ένα όργιο φημών», σημείωσε.

Προέβλεψε δε ότι ακόμη κι αν ο κ. Σαμαράς πετύχει μια τέτοια πύρρειο νίκη, θα οδηγήσει ένα ιστορικό κόμμα, όπως είναι η ΝΔ, σε εκλογικά ποσοστά ανάλογα με εκείνα του ΠΑΣΟΚ το 2012 και ο ίδιος θα έχει την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου. «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάνε σε ποσοστά εξαφάνισης» τόνισε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιλέξει την έντιμη διέξοδο των
εκλογών.

Φρόντισε δε να επιτεθεί τον κ. Σαμαρά και για το θέμα της συνεννόησης – την οποία διαχώρισε από την συναίνεση σε πολιτικές, που είναι καταστροφικές για τον τόπο. «Ο κ. Σαμαράς δεν αντέχει να έχει φυσιολογική σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση» σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι θα ανταποκρινόταν σε μία πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση, κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με τη δική του θέση υπέρ των εκλογών.
 
Αποκαλυπτικός με τις συμμαχίες
 
Για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας άνοιξε τόσο πολύ τα χαρτιά του για την πολιτική των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Φρόντισε ωστόσο και να αντιστρέψει το ερώτημα, λέγοντας ότι το ερώτημα με ποιους μπορεί να κυβερνήσει πρέπει να απευθυνθεί και στον κ. Σαμαρά, αφού πλέον δεν ελπίζει στη ΔΗΜΑΡ, ενώ και το ΠΑΣΟΚ είναι στο όριο να μπει στη Βουλή. Συγκεκριμένα είπε:

- Για το Ποτάμι: το κατέταξε στις μνημονιακές δυνάμεις και του καταλόγισε συντηρητική κατεύθυνση. «Στο προγραμματικό πλαίσιο που κινείται δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας» διαμήνυσε.

- Για το ΠΑΣΟΚ: Στάθηκε κάπως αμήχανα αρχικά, λέγοντας ότι έχει ενδιαφέρον το τι γίνεται στο Κίνημα. Παρέπεμψε στη συνέχεια στην εκλογική τύχη του και στο εάν θα μπει στη Βουλή, (ειδικά εάν συνεχίσει τη συμπόρευση με τη δεξιά) αλλά και στην εξέλιξη της εσωκομματικής διαμάχης, λέγοντας χαρακτηριστικά «καθίστε να δούμε σε πόσα τεμάχια θα χωριστεί». Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε το βιολογικό του κύκλο, ενώ απέρριψε την περίπτωση συνεργασίας με τον Γιώργο Παπανδρέου σημειώνοντας ότι με παλαιά υλικά δεν γίνεται το καινούργιο.

- Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες: Επισήμανε ότι με το κόμμα του Πάνου Καμμένου «μας χωρίζει άβυσσος, ακόμα και πολιτισμική», αλλά αναγνώρισε ότι τηρεί μια έντιμη, προφανώς με αντιμνημονιακό κριτήριο, στάση. Άφησε μάλλον ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας, αν και ήταν καυστικός για την ιδεολογική ταυτότητα των ΑΝΕΛ.

- Για το ΚΚΕ: Εκτίμησε ότι ο Περισσός θα αναγκαστεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν υπάρχει η αυτοδυναμία, γιατί θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που θα σταματήσει τα αντιλαϊκά μέτρα και στην επανάληψη των εκλογών.

- Για τη ΔΗΜΑΡ: Μίλησε για συνεργασία, ακόμη και στην περίπτωση που το κόμμα του Φώτη Κουβέλη δεν μπει στην Βουλή.

- Για τις συνεργασίες με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ: Μίλησε για συμπόρευση με έντιμους ανθρώπους και διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραμείνει περιχαρακωμένος στα όρια του 4%, ούτε όμως θα γίνει και κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
 
 
Η διαπραγμάτευση, η Μέρκελ και οι καταθέσεις
 
Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ή για τις καταθέσεις, οι οποίες είναι εγγυημένες όπως είπε. Διαβεβαίωσε ότι θα κάνει διαπραγμάτευση εντός της Ευρώπης και ότι η βάση είναι το πρόγραμμα, που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ και το οποίο είναι το plan A, χωρίς να υπάρχει plan B.
Χαρακτήρισε ατού για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας να έχουν γίνει εκλογές και να υπάρχει μια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή από τον λαϊκό παράγοντα. Και φυσικά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να κάνει συμφωνίες που θα δεσμεύσουν τη χώρα, διαμηνύοντας βέβαια ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει όπως έκανε ο κ. Σαμαράς το 2011.

Εκτίμησε ότι οι εταίροι δεν θα διακινδυνεύσουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης για να τιμωρήσουν την Ελλάδα και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας και θεσμικούς συνιομιλητές στο εξωτερικό.

Έστειλε μήνυμα για τις τράπεζες, λέγοντας ότι θα υπάρξει μεν έλεγχος του συστήματος αφού μέτοχος είναι το δημόσιο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διορίσει «κατσαπλιάδες» στις διοικήσεις και ότι θα γίνει συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Όσο για το ρόλο της Μέρκελ σημείωσε ότι δεν της αναγνωρίζει ότι εκπροσωπεί όλη την ΕΕ και πως δεν πρόκειται να ζητήσει καμία συνάντηση μαζί της γιατί δεν θέλει να της δώσει τη χαρά να απορρίψει το αίτημα.

Διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει πιστός στις εξαγγελίες του και δεν πρόκειται να ενσωματωθεί, να υποκύψει ή να αναδιπλωθεί μόλις αναλάβει την εξουσία, γιατί τότε θα χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και θα υπάρξει κίνδυνος να ανακάμψουν όσοι είναι σήμερα ανάμεσα στη φυλακή και στο περιστύλιο της Βουλής, φωτογραφίζοντας την ακροδεξιά.
 
«Δεν είμαι πιο τσαμπουκάς, απλά έχω άλλη στρατηγική»
 
Μεταξύ των άλλων ο κ. Τσίπρας τόνισε «αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση» και ότι «για να υπάρχει διαπραγμάτευση πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές»:  «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι από την πλευρά της τρόικας υπάρχει πλήρη συνειδητοποίηση ότι επιμένει σε ένα πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο και τόνισε πως ο στόχος της είναι η εσωτερική υποτίμηση η δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης φθηνής εργασίας και η εκποίηση του κοινωνικού πλούτου.
Επιπλέον εκτίμησε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας βλέπουν «ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά τελειώνει» και χαρακτήρισε τόσο τον κ. Σαμαρά όσο  και τον κ. Βενιζέλο ως αναλώσιμους στα μάτια των δανειστών μας.

«Έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα.  Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς» είπε.

Αναφερόμενος στην περίπτωση η χώρα να πάει σε εκλογές χωρίς συμφωνία με την τρόικα και η βόμβα «να σκάσει στα χέρια του επόμενου», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η βόμβα έχει σκάσει ήδη η Ελλάδα εδώ και δυο χρόνια είναι μια περίπτωση αποτυχίας. Κι όχι μια περίπτωση επιτυχίας». «Γιατί θα είναι η Ελλάδα στον αέρα αν θα γίνει αυτό το ενδεχόμενο; θα είναι περισσότερο στον αέρα από ότι είναι τώρα. Για εσάς έχει διαφορά αν τα σπρεντς είναι στο 7 ή στο 17; Δεν δανείζεσαι ούτε στο 7 ούτε στο 17» δήλωσε.

«Δεν θα ισχυριστώ ότι εγώ είμαι πιο έξυπνος ή τσαμπουκαλής. Αυτό που θα ισχυριστώ είναι ότι έχω διαφορετική στρατηγική» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στο πώς θα πείσει τους δανειστές απάντησε: «Υπάρχει πλάνο Α. Και το πλάνο Α είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.»

«Προχθές στη Γαλλία καταθέσαν προϋπολογισμούς έξω από τους κανόνες του σύμφώνου σταθερότητας και ο κ. Γιούνκερ τους δέχτηκε. Ποτέ δεν είναι αργά αν κανείς είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει» δήλωσε και αμφισβήτησε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιδείξουν τιμωρητική διάθεση. «Δηλαδή τι μου λέτε προκείμενου να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της αρεσκείας τους στην Ελλάδα θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης;» τόνισε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr