Χατζησωκράτης: Χωρίς ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει νόημα η συζήτηση για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, που αναζητά την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δηλώνει το μέλος ΕΕ της ΔΗΜΑΡ στο protothema.gr

Συνάντηση θα έχουν σήμερα Παρασκευή οι αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές συγκρότησης «προοδευτικού πόλου» για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτή η συνάντηση πρόκειται να είναι η δεύτερη μετά τις ευρωεκλογές. 

Το καλοκαίρι ο Φώτης Κουβέλης είχε αποστείλει δέσμη προτάσεων στον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης των δύο κομμάτων. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά, ακόμα και αν δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτρης Χατζησωκράτης μιλώντας στο protothema.gr, δηλώνει ότι την πρόταση για συμφωνία προκειμένου να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αν δεν την αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να προχωρήσει.

- Η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Η πρόταση για συμφωνία, που καταθέσαμε δημόσια χθες, αντιμετωπίζει το ζήτημα «εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» όχι ως ένα μεμονωμένο θέμα αλλά ως ενταγμένο στο πλαίσιο της εξαιρετικά δύσκολης και εύθραυστης   πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας της χώρας, Στο τέλος του 2014 - αρχές 2015, ή αλλιώς της περιόδου  που προσδιορίζεται  ως ύστερη μνημονιακή και μεταμνημονιακή. Με την έννοια αυτή η πρόταση για συμφωνία με εκλογή Προέδρου, εκλογές τον Μάη και αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να θεωρείται ως ενιαία πρόταση –πακέτο, που απευθύνεται σε όλες της πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
 
- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνήσει με την πρότασή σας και συμφωνήσουν τα κυβερνητικά κόμματα, θα προχωρήσετε τη συζήτηση;
Επιμένουμε: Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, που αναζητά την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνήσει με την πρόταση δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση. Το ίδιο φυσικά ισχύει και αν τα κυβερνητικά κόμματα δεν συμφωνήσουν. Η πρόταση είναι κατατεθημένη δημόσια και οι πολίτες θα μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα…
 
- Γιατί θεωρείτε κομβικό θέμα την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση πριν από τις εκλογές;
Διότι απλούστατα, η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους! Αν αυτή η Βουλή δεν καταστεί ικανή να περαιώσει την πρώτη φάση της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος, η επόμενη Βουλή  δεν θα είναι αναθεωρητική, γεγονός που σημαίνει ότι θα παραπεμφθεί η αναθεώρηση το 2020!
Όσο αναστέλλεται επί μακρόν, βαθαίνει το αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής στους πολίτες και  επιδεινώνεται η  λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας. Επειδή το συγκεκριμένο βοηθάει στην κατανόηση της αναγκαιότητας αυτής, αναφέρομαι και μόνο στην δυνατότητα αναθεώρησης του περίφημου Άρθρου 86 «περί ευθύνης Υπουργών». Όλα τα κόμματα διακηρύττουν ότι έχει έλθει η ώρα να σπάσει το «απόστημα» της ατιμωρησίας των υπουργών και ότι άλλο συνδέεται με τη αυθαιρεσία και τη διαπλοκή. Τώρα που δίνεται αυτή η δυνατότητα έστω και μόνο αυτό το άρθρο να αναθεωρηθεί και να δοθεί ένα μήνυμα αλλαγής,  τα πολιτικά κόμματα με τη μη συνεννόηση τους θα έχουν διαιωνίσει την κατάσταση αυτή, ενώ από την άλλη πλευρά θα συνεχίζουν να το καταγγέλλουν και … να δηλώνουν ότι τελικά ως πολιτεία συνεχίζουμε να έχουμε τα χέρια μας δεμένα… λόγω συνταγματικού κωλύματος!
 
- Ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, "ακόμα κι αν δεν είναι στη Βουλή", όπως είπε.  Πως αντιμετωπίζετε αυτή τη στάση;
Θεωρώ θετική αυτή την αποστροφή του  ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Σπεύδω βεβαίως να πω ότι εργαζόμαστε ώστε να είμαστε στην προσεχή Βουλή...
Η κεντρική στόχευση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η συγκρότηση της πολιτικής συμπαράταξης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας, που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας. Φιλοδοξούμε, οι εκλογές που έρχονται,  να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο την αλλαγή πολιτικών με τη συμπαράταξη των δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η επιλογή της ΔΗΜΑΡ είναι επιλογή κυβερνητικής σταθερότητας στο πλαίσιο της κυβερνητικής αλλαγής.
 Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, έχουμε καταθέσει εγκαίρως, από το καλοκαίρι, την Πρόταση Διαλόγου 12 σημείων προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ενός προοδευτικού προγράμματος για την ανασυγκρότηση της χώρας,  μιας Προγραμματικής Ατζέντας. Σήμερα, μάλιστα, αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων  συναντώνται για δεύτερη φορά για το σκοπό αυτό.
 
- Είναι οριστική η απόφαση του συνεδρίου για αυτόνομη κάθοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν;
Αποφασίσαμε στο πρόσφατο συνέδριό μας ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι λόγοι που κατέστησαν επιβεβλημένη την ίδρυση του κόμματός μας πριν από τεσσεράμισι  χρόνια παραμένουν απολύτως επίκαιροι και σήμερα. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να αποδειχθεί ο καταλύτης σε ένα πολιτικό σύστημα που βιώνει με επώδυνο τρόπο τη μετάβαση από μία πολιτική εποχή σε μία καινούργια. Και από θέση αυτονομίας, η οποία προσδιορίζεται από τις πολιτικές και προγραμματικές μας θέσεις, θα διαμορφώσουμε και την εκλογική μας τακτική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr