Και εκλογές και τη μέγιστη πολιτική συναίνεση ζήτησε ο Κουβέλης

Μίλησε για εθνική συνεννόηση, για επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους χωρίς μονομερείς ενέργειες και πως οι εκλογές δεν είναι «κάτι κακό»

Υπέρ της πολιτικής αλλαγής «με ασφάλεια και σταθερότητα» τάχθηκε ο κ. Φώτης Κουβέλης κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην τοποθέτησή του τα πρότεινε όλα. Μίλησε για εθνική συνεννόηση, για επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους χωρίς μονομερείς ενέργειες και πως οι εκλογές δεν είναι «κάτι κακό».

Ωστόσο, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει να συμβάλει στα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος του λαού και της χώρας. Αγωνίζεται για μια πολιτική αλλαγή με ασφάλεια, σταθερότητα και σύγχρονες προοδευτικές λύσεις. Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό» επισήμανε.

Τόνισε την ανάγκη «για αλλαγή πολιτικής, όμως, που δεν θα είναι μια αλχημεία μετατροπής της δύσκολης κατάστασης σε εύκολη. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται απλώς με την κατάργηση πολιτικών λιτότητας. Μια εναλλακτική πρόταση πρέπει να απαντήσει  με επιτυχία στις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Γι' αυτό είμαστε κατηγορηματικοί ότι οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές δεν διαγράφονται με ένα νόμο, αλλά προϋποθέτουν μια νέα συμφωνία μέσα από μια επίπονη διαπραγμάτευση. Γι' αυτό υποστηρίζουμε ότι δεν έχει νόημα η επαγγελία μη ρεαλιστικών λύσεων με δεδομένη  τη δημοσιονομική στενότητα. Γι' αυτό δεν μιλάμε μόνο για αναδιανομή πόρων, αλλά και για παραγωγική ανασυγκρότηση».

Υποστήριξε πως «εύκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν υπάρχει» και πρότεινε «κοινό πολιτικό τόπο, που θα ενισχύσει τις διαπραγματευτικές ικανότητες της χώρας για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Πρόσθεσε ακόμη πως «οι εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την οποία ο λαός επιλέγει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί. Δεν είναι οι εκλογές το κακό. Θεωρούμε την εθνική συνεννόηση για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το χρέος και οι εθνικές μας υποθέσεις, αδήριτη ανάγκη και επιβεβλημένη πολιτική συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Και συνέχισε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υπάρξει αλλαγή πορείας της χώρας, με πολιτική αλλαγή που θα φέρει μια προοδευτική διακυβέρνηση. Μια διακυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί με ουσιαστικό τρόπο και θα εφαρμόσει στο εσωτερικό της χώρας μια πολιτική εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής».

Αναφορικά με την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση, σημείωσε: «Η τελική αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος από την τρόικα, η νέα συμφωνία με τους εταίρους  και οι παράμετροι αυτής, καθώς και η διευθέτηση του δημοσίου χρέους παραμένουν ανοικτά ζητήματα μεγάλης σημασίας καθώς θα καθορίσουν σημαντικάτη νέα φάση».

Απευθυνόμενος σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Το δίπολο των επιλογών έτσι όπως διαμορφώνεται για τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να είναι ούτε οι μονομερείς ενέργειες προς τους δανειστές ούτε η υποχώρηση σε νέες ακραίες και κοινωνικά απαράδεκτες απαιτήσεις», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να μην υποχωρήσει στη νέα επιθετική στάση των δανειστών».

Επανέλαβε για τρίτη φορά πως «δεν προκρίνουμε μονομερείς ενέργειες και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Γι' αυτό τονίζουμε πως η διεκδίκηση της λύσης  πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και τη δημιουργία ευρύτερων  συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνηση με την οποία «αυτοπαγιδεύτηκε η ίδια, παγίδευσε και τη χώρα. Διαφήμισε το "τέλος των μνημονίων" και την έξοδο στις αγορές. Αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμνα». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr