Πού το πάει ο Φώτης;

Πού το πάει ο Φώτης;

Καταγγελίες ότι ο Κουβέλης προσπαθεί να εγκλωβίσει όσους είχαν εκφράσει τη βούληση να μετακινηθούν προς το «Ποτάμι» ή τη «Δημοκρατική Παράταξη» - Ποιοι λένε ότι πάει να τους «δώσει αντάλλαγμα στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ» - Πληροφορίες ότι θα τοποθετηθεί υπέρ άλλου υποψηφίου

Πού το πάει ο Φώτης;
Τριγμοί στη ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισαν να καταψηφίσουν την επιλογή της κυβέρνησης για την Προεδρική εκλογή. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη λήξη της κοινής συνεδρίασης υπογραμμίστηκε πως οι βουλευτές θα καταψηφίσουν «και στις τρεις ψηφοφορίες».

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες, αυτό που επιχειρεί να κάνει ο κ. Κουβέλης είναι να εγκλωβίσει όσους είχαν εκφράσει τη βούληση να μετακινηθούν προς το «Ποτάμι» ή τη «Δημοκρατική Παράταξη», ενώ δεν λείπουν οι φωνές που λένε ότι πάει «να τους δώσει αντάλλαγμα στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, την τελευταία ώρα διακινούνται πληροφορίες ότι ο Φώτης Κουβέλης θα τοποθετηθεί υπέρ άλλου υποψηφίου.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος του κόμματος πραγματοποίησε συναντήσεις με όλους τους βουλευτές ξεχωριστά. Εκεί φαίνεται ότι «ζυμώθηκε» η κοινή στάση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδίως σε ότι αφορά βουλευτές που εμφανίζονταν να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο να παραμείνουν στην αβεβαιότητα της Αγίου Κωνσταντίνου ή να ακολουθήσουν το μετέωρο βήμα του Σπύρου Λυκούδη. Ο Θωμάς Ψύρρας και η Νίκη Φούντα ήταν δύο από αυτούς. Μάλιστα η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συναντήθηκε αρκετές φορές με τον επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.   

Φτάνοντας στην χθεσινή συνεδρίαση των Οργάνων ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε με τη σειρά του πως δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας και επέμεινε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής από μια νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει μετά από εκλογές. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση συνεργάτες του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς διαβεβαίωναν ότι ακόμα και αν προταθεί ο κ. Κουβέλης κατά τη δωδεκαήμερη διαδικασία για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκείνος θα απορρίψει την υποψηφιότητα. Επιχειρούσαν, έτσι, να βάλουν τέλος στον κύκλο σεναρίων των τελευταίων ωρών, που επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση μια πιθανή υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.  
Κλείσιμο

Με αυτόν τον τρόπο τα δύο κομματικά Όργανα της Δημοκρατικής Αριστεράς τάχθηκαν υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
 

Επίκειται συνάντηση Τσίπρα - Κουβέλη

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον, αν όλα αυτά γίνουν όπως έχουν σχεδιαστεί, είναι το πώς θα κινηθεί η Δημοκρατική Αριστερά αμέσως μετά. Η δημοσκοπική εικόνα για το κόμμα αυτό είναι περίπου αποκαρδιωτική, καθώς στις περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν ανιχνεύεται καν. Παρ’ όλα αυτά, τα Όργανα που συνεδρίασαν εχθές επέμειναν στην πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του κόμματος. Όμως, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.

Στελέχη που συμμετέχουν στα δύο παραπάνω Όργανα υποστήριζαν πως δεν συζητήθηκε καθόλου αυτό το θέμα στην κοινή συνεδρίαση και ότι συμφωνήθηκε να ανοίξει ο διάλογος στο εσωτερικό του κόμματος μετά τις 29 Δεκεμβρίου. «Μην περιμένετε να ανοίξουμε τα χαρτιά μας πριν την τελευταία ψηφοφορία», υπογράμμιζε καλά πληροφορημένη πηγή.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προγραμματιστεί ραντεβού ανάμεσα στον Φώτη Κουβέλη και τον Αλέξη Τσίπρα, αφού οι περισσότεροι θεωρούν πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Το ραντεβού κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί για τις αρχές του νέου έτους, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει αν η χώρα θα οδεύσει προς εκλογές ή αν η παρούσα κυβέρνηση κερδίσει 1,5 χρόνο ακόμα. Εντούτοις δεν πρέπει να λανθάνει της προσοχής ότι ο κ. Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συνάντησε αντιδράσεις ως προς τα ανοίγματα που επιχειρούνται από μέρος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αντίθετα, στη Δημοκρατική Αριστερά το σύνολο των βουλευτών αναγνωρίζει ότι χρειάζεται συμπόρευση με άλλον χώρο και οι περισσότεροι εξ αυτών εννοούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 


Η απόφαση του Συνεδρίου και το καταστατικό

Τηρώντας το γράμμα των αποφάσεων του 3ου Συνεδρίου και του καταστατικού, όπως διαμορφώθηκε σε αυτό, η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να προσχωρήσει σε άλλους πολιτικούς χώρους, παρά μόνο να προωθήσει συνεργασίες, είτε εκλογικές, είτε μετεκλογικές.

Βάσει των αποφάσεων του Συνεδρίου του περασμένου Οκτωβρίου «η παρουσία της ΔΗΜΑΡ έχει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση  την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία και δεν μπορεί να αφορά την αναζήτηση άλλων πολιτικών χώρων για προσχώρηση».

Ακόμα, όμως, και στη περίπτωση συνεργασιών, το καταστατικό του κόμματος προβλέπει τη σύγκλιση Διαρκούς Συνεδρίου.  Στο νέο καταστατικό αναφέρεται ότι «σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων όπως συμμετοχή σε Κυβέρνηση, σύναψη συμμαχιών, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, καθορισμός εκλογικής τακτικής συγκαλείται το σώμα των αντιπροσώπων του τελευταίου Τακτικού Συνεδρίου», το οποίο συγκροτεί το Διαρκές Συνέδριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης