Αλλάζει την προεδρική αριθμητική ο ελιγμός Σαμαρά

Η συναινετική πρόταση του πρωθυπουργού αυξάνει τα «ναι» στην εκλογή Προέδρου - Το άνοιγμα θα φέρει ψήφους στην δεύτερη και στην τρίτη ψηφοφορία

Συναινετικό άνοιγμα καταρχήν προς τους ανεξάρτητους βουλευτές και ακολούθως σε μέλη της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με το κυριακάτικο διάγγελμά του σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον κ. Αλέξη Τσίπρα και στον κ. Πάνο Καμμένο για τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών εξαιρώντας τους από οποιαδήποτε συναινετική κίνηση. Ακολούθως έκανε άνοιγμα στους βουλευτές που αναζητούν πολιτικά επιχειρήματα για να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η εκλογή Προέδρου μπορεί να γίνει διεύρυνση της κυβέρνησης με προσωπικότητες που έχουν φιλοευρωπαικό προσανατολισμό. Περιέγραψε ότι οι προτεραιότητες είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα και η αναθεώρηση του Συντάγματος και στην συνέχεια είναι δυνατόν να διεξαχθούν εκλογές και στο τέλος του 2015. 

Αν και δεν εξασφαλίσει επί του παρόντος τις 180 ψήφους η κίνηση του κ. Σαμαρά βελτιώνει το πολιτικό κλίμα μετά τις σκιές που δημιούργησαν οι καταγγελίες του κ. Παύλου Χαϊκάλη. Το άνοιγμα θα φέρει ψήφους στην δεύτερη και στην τρίτη ψηφοφορία. Κυρίως όμως επιβεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός εξαντλεί όλα τα περιθώρια για συναινετική εκλογή Προέδρου και μεταθέτει την ευθύνη για τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως στους ΑΝ.ΕΛ. Εν ολίγοις ο κ. Σαμαράς λέει ότι “έκανα ότι ήταν δυνατόν για να αποφύγουμε την προσφυγή στις κάλπες με ότι συνεπάγεται, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει συνθήκες πολιτικής αστάθειας”. Έτσι είναι μία κίνηση που αφενός βοηθά να προκύψει ένας ικανός αριθμός βουλευτών μέχρι την τρίτη ψηφοφορία και παράλληλα δίνει και ένα επιπλέον επιχείρημα στον πρωθυπουργό στον δρόμο προς τις κάλπες. Το πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει στην τρίτη ψηφοφορία έχει την σημασία του ακόμη και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είναι διαφορετικό να έχει μέχρι το τέλος 160 ψήφους και διαφορετικό να χάσει για έναν ή δύο βουλευτές. Μία ακόμη στόχευση του κ. Σαμαρά με την πρωτοβουλία να προτείνει διεύρυνση της κυβέρνησης που θα κάνει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα και την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ότι βάζει τέλος στα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού ή εθνικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό που είχαν αρχίσει να διακινούνται στο παρασκήνιο. 


Θετική απήχηση 

Οι πρώτες θετικές αντιδράσεις ήταν από τον κ. Γιάννη Κουράκο και τον κ. Βασίλη Οικονόμου οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον κ. Σταύρο Δήμα ενώ θετικά έκρινε την δήλωση του πρωθυπουργού και ο κ. Βασίλης Καπερνάρος. Η κυβέρνηση όμως αναμένει να αλλάξουν κι άλλοι βουλευτές στάση μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Μελάς. Οι προερχόμενοι από την κεντροδεξιά βουλευτές είχαν έλθει σε επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου και είχαν βάλλει τους όρους που ικανοποίησε με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. Στους θετικούς συγκαταλέγονται μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας οι προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας με τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει περίπου στους 167-168 βουλευτές. Μένουν πάλι 12 με 13 βουλευτές που για να βρεθούν θα πρέπει να υπάρξουν πέραν των ανεξάρτητων και αποχωρήσεις από τους ΑΝ.ΕΛ και την ΔΗΜ.ΑΡ.

Ορισμένοι λένε ότι αν ο κ. Σαμαράς είχε κάνει την κίνησή του νωρίτερα θα είχε συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία και θα συνέχιζε από καλύτερη βάση και ότι χάθηκαν πολύτιμες ημέρες. Πάντως μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονταν ανυποχώρητοι προκρίνοντας τις καθαρές λύσεις: “Πρόεδρος ή εκλογές” και αποδοκιμάζοντας τους όρους που έβαζε ο κ. Κουράκος και οι υπόλοιποι κεντροδεξιοί βουλευτές περί συναινετικών κινήσεων. Στελέχη του ευρύτερου πρωθυπουργικού περιβάλλοντος μάλιστα ανέφεραν ότι φυσικά και πρώτος στόχος είναι η ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας ωστόσο υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο βουλευτικών εκλογών. 

Από την στιγμή που μίλησε για διεύρυνση της κυβέρνησης μένει να φανεί πόσοι και ποιοί από τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν θα πάρουν θέσεις υπουργών και υφυπουργών στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr