Θεοδωράκης στο Bloomberg: «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εκλείψει, αν ο νικητής των εκλογών δείξει αδιαφορία ή προσπαθήσει να εκβιάσει την Ευρώπη, τότε, ναι, πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε σύγκρουση», σημείωσε

Ένα νέο κόμμα που ιδρύθηκε την περασμένη χρονιά, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αποφασιστικό στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, γράφει σήμερα το Bloomberg, το οποίο φιλοξενεί συνέντευξη του ιδρυτή του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης στο δίκτυο, το καινούργιο αυτό κόμμα δεν θα προσφέρει στήριξη σε οποιαδήποτε συμμαχία θελήσει να «παίξει στα ζάρια» τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ.

«Δεν θα παίξουμε με το ευρώ και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο 51χρονος πολιτικός που μέχρι πρότινος εργαζόταν ως δημοσιογράφος, αναφέρει το Bloomberg. «Θα υπερασπιστούμε την  πορεία της χώρας στην Ευρώπη».

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για το σχηματισμό κυβέρνησης και θα σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνδρομή ενός μικρότερου εταίρου. Αυτό το ενδεχόμενο καθιστά το Ποτάμι ως πιθανό καταλύτη (με την έννοια ότι θα είναι αυτός ο “μικρότερος εταίρος”).

Το εναλλακτικό σενάριο, συνεχίζει το άρθρο, είναι ούτε ο 40άρης Τσίπρας, ούτε ο 63χρονος Σαμαράς να συγκεντρώσουν πλειοψηφία ικανή να σχηματίσουν συνασπισμό της αρεσκείας τους. Τότε, σύμφωνα με τον Σ. Θεοδωράκη, η πιο προφανής επιλογή θα είναι οι δυο αντίπαλες δυνάμεις να ενωθούν.

«Αν το κενό μεταξύ του νικητή και του δεύτερου κόμματος είναι πολύ μικρή, τότε αυτό θα αποτελέσει μεγάλη πίεση για τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί διάλεξε αυτή την ονομασία για το κόμμα του, ο Σ. Θεοδωράκης απάντησε ότι ήθελε να συμβολίζει την καθαρότητα και τη διαφάνεια των πολιτικών του.

«Θα 'πρεπε να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Και οι δυο τους θα 'πρεπε να ασκούν βέτο στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου», είπε επίσης ο Σ. Θεοδωράκης.

Όσο για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι το σχέδιο διαγραφής του χρέους που προτάσσει το κόμμα Τσίπρα, δεν είναι υλοποιήσιμη αυτή τη στιγμή και η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει μια επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια (σ.σ. στην ουσία δηλαδή προσυπογράφει το σχέδιο της ΝΔ σε ό,τι αφορά το χρέος). Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα καμφθούν και θα δεχτούν τις ελληνικές απαιτήσεις για κούρεμα του χρέους, γιατί δεν θέλουν να αναβιώσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. “Κι αν δεν καμφθούν;”, διερωτάται ο επικεφαλής του Ποταμιού. Δήλωσε δε ότι το κόμμα θα αντιταχθεί σε μια εισφορά επί των τραπεζικών καταθέσεων.

Όσο για το ίδιο το Ποτάμι, «είμαστε πρόθυμοι να  συζητήσουμε στη  βάση  μιας δυτικού τύπου οικονομίας. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε κρατικοποιήσεις ή εκδίωξη επενδυτών», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εκλείψει. «Αν ο νικητής των εκλογών δείξει αδιαφορία ή προσπαθήσει να εκβιάσει την Ευρώπη, τότε, ναι, πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε σύγκρουση», γιατί, όπως συμπλήρωσε, «μπορεί οι εταίροι μας να μην θέλουν να μας εξωθήσουν εκτός ευρώ, αλλά η συμπεριφορά του νικητή των εκλογών μπορεί να αυξήσει έναν τέτοιο κίνδυνο».

«Δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

Πηγή: www.newmoney.gr 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr