Αβραμόπουλος για Πρόεδρος μετά το «όχι» του Καραμανλή

Συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα προτείνουν τον Έλληνα Επίτροπο για να στριμώξουν τη Νέα Δημοκρατία και να αδειάσει η θέση στην Κομισιόν

Φουντώνει το παρασκήνιο ενόψει της ανακοίνωσης της επιλογής του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας που φαίνεται ότι έχουν κάνει οι ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι –παρά τις παραπλανητικές «μπλόφες» που κυκλοφορούν- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνητικός εταίρος του, υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έχουν ήδη συμφωνήσει, από το πρωί της Δευτέρας όταν συναντήθηκαν για να κλείσουν τη συνεργασία τους, να προτείνουν για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα τον Έλληνα Επίτροπο στην Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, στοχεύει στη δημιουργία εσωτερικών προβλημάτων στη Νέα Δημοκρατία, η ηγεσία της οποίας θα έχει μεγάλη δυσκολία να μην συμφωνήσει με την πρόταση για τον κ. Αβραμόπουλο, η οποία δείχνει συναινετική αφού αφορά σε ένα προβεβλημένο στέλεχος της συντηρητικής παράταξης με σταθερά ψηλή προσωπική δημοφιλία.

Η υποψηφιότητα, άλλωστε, του νυν Επιτρόπου συζητείται από καιρό στα πολιτικά παρασκήνια, καθώς δεν είχαν περάσει απαρατήρητες οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις που είχε ανταλλάξει στις αρχές φθινοπώρου ο κ. Αβραμόπουλος με τον κ. Τσίπρα, όταν τον υποδέχθηκε στο υπουργείο Άμυνας για να τον ενημερώσει, δράττοντας την ευκαιρία να φιλοτεχνήσει το συναινετικό του προφίλ.

Όταν τον περασμένο μήνα ξεκίνησε η διαδικασία της προεδρικής εκλογής, το όνομα του κ. Αβραμόπουλου ακούστηκε με ένταση ως ένα από τα επικρατέστερα που εξέταζε η Κουμουνδούρου σε μια προσπάθεια αφενός για τον διεμβολισμό της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου για την εκκένωση της θέσης του Επιτρόπου, προκειμένου να συμμετάσχει στην Κομισιόν ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αβραμόπουλος κλήθηκε τότε στο Μαξίμου και συνομίλησε με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι η διάψευση που έκανε τότε ο Επίτροπος περί του ενδιαφέροντος του να επανέλθει στην Αθήνα, δεν έπεισε σχεδόν κανένα από τους συνεργάτες του νυν Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η «μπλόφα» με Καραμανλή και η απόσυρση Δήμα

Στο «παρά πέντε», πάντως, της επίσημης ανακοίνωσης, άρχισαν να διακινούνται σενάρια για ενδεχόμενη πρόταση να είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κάτι που απορρίπτεται από το περιβάλλον του τελευταίου, από το οποίο διαψεύδεται επίσης ότι υπήρξε άμεση ή έμμεση βολιδοσκόπηση από την πλευρά της συγκυβέρνησης.

Πηγές, μάλιστα, από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι τα σενάρια για τον κ. Καραμανλή είναι προσχηματικά και στοχεύουν στο να προλειάνουν το έδαφος για την προαποφασισμένη υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος, κατά ορισμένες πληροφορίες έχει ενημερώσει κορυφαία στελέχη της ΝΔ ότι στην περίπτωση που του γίνει πρόταση θα την δεχθεί. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως υποστηρίζουν ότι το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκθειάζουν τον νυν Επίτροπο, με πιο πρόσφατη την επαινετική αναφορά του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος, λόγω και του ότι δεν ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές, θεωρείται ως ένας από τους πιθανούς υποψηφίους για την κάλυψη της θέσης του κ. Αβραμόπουλου στην Κομισιόν. Ερωτηθείς σε ραδιοφωνική εκπομπή, αν το περίγραμμα του κ. Αβραμόπουλου ταιριάζει με αυτό που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μηλιός απάντησε: «Βεβαίως, είναι ένα συναινετικό προφίλ με υψηλό κύρος». 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το protothema.gr, ο Σταύρος Δήμας που ήταν μοναδικός υποψήφιος στην πρώτη φάση της προεδρικής εκλογής που απέβη άκαρπη, δεν προτίθεται να επιμείνει στην υποψηφιότητα εφόσον ο κ. Τσίπρας προτείνει άλλο πρόσωπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr