Βενιζέλος: Ανοιχτό το θέμα ηγεσίας, μεγάλη ήττα για μένα οι εκλογές

Βενιζέλος: Ανοιχτό το θέμα ηγεσίας, μεγάλη ήττα για μένα οι εκλογές

Συνέδριο τον Μάιο χωρίς τα στελέχη που πήγαν στον Γιώργο - Κριτική στα ΜΜΕ για το «ενδιαφέρον» στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ - «Δεν θα γίνω ούτε Ζίγδης ούτε Κουβέλης», τόνισε με νόημα

Βενιζέλος: Ανοιχτό το θέμα ηγεσίας, μεγάλη ήττα για μένα οι εκλογές
Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από το Μάιο προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ηγεσίας, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ακόμα και τη λέξη «τερατογένεση». 

Για το θέμα της προεδρίας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα συμπράξουμε σε παλαιοκομματικά παιχνίδια» και κατέληξε, λέγοντας πως «η δική μας στάση είναι υπεύθυνη».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως, «όταν γίνει το συνέδριο, πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον στην κοινωνία και να μας ακούσει επί της ουσίας, εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά το Πάσχα, το Μάιο», τονίζοντας εμφατικά ότι «θα βαδίσουμε στο συνέδριο συνταγμένα και, όταν γίνει, θα πρέπει  να υπάρχει ενδιαφέρον της κοινωνίας, να μας ακούσει, να υπάρχει κοινωνικό και εθνικό ακροατήριο. Βαδίζουμε ενωτικά, αλλά όχι  και ατιμώρητα. Το θέμα είναι αν θα πάει η παράταξη στο μέλλον ή στη ρουφήχτρα του παρελθόντος. Εγώ προσωπικά θέλω το πρώτο. Θα βαδίσουμε προς το νέο στίγμα της παράταξης για την εθνική ανασυγκρότηση και ένα κοινωνικό κράτος».

Τόνισε, δε, ότι στο συνέδριο είναι ανοιχτό το θέμα ηγεσίας, καθώς επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο «χωρίς κόλπα, χωρίς να κρύβονται κάποιοι στο παραβάν. Να προστατεύσουμε την αξιοπρέπειά μας, με ενότητα, πειθαρχία. Βαδίζουμε σε συνέδριο απροκατάληπτο με όλα τα θέματα ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της ηγεσίας».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις πληροφορίες περί παραίτησής του και άσκησε κριτική στα ΜΜΕ, τα οποία «δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Το ενδιαφέρον δεν είναι συχνά γνήσιο και καλόπιστο. Απαιτείται μεγάλη προσοχή».
Κλείσιμο

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδέχτηκε ότι οι εκλογές ήταν «μια μεγάλη ήττα και για το ΠΑΣΟΚ και για εμένα προσωπικά».

Όπως είπε, ο λαός εξέφρασε τη δυσφορία του και την εξέφρασε άνισα, περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, παρά στη Νέα Δημοκρατία. Υπογράμμισε ότι εκφράστηκε κατά τρόπο σαφή υπέρ μιας άλλης στρατηγικής, αλλά και με τρόπο αντιφατικό, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Βολές εξαπέλυσε και κατά της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι «οι λεβέντικες δηλώσεις της κυβέρνησης συνεχίζονται λες και είναι ακόμα αντιπολίτευση και στέλνει αντιφατικά μηνύματα», ενώ την χαρακτήρισε «κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογενεσης, με κοινό παρονομαστή το αντιμνημονιακό μένος, αλλά η πρώτη διεκδίκησή της είναι η παράταση του μνημονίου».

Ευχήθηκε να πάει η χώρα προς το καλύτερο, αλλά πρόσθεσε πως αν πάει προς το χειρότερο η ευθύνη δεν θα μπορεί να χρεωθεί στο ΠΑΣΟΚ, γιατί εκείνο είχε προειδοποιήσει. «Το χειρότερο είναι ότι επικρατεί ή αίσθηση στη χώρα ότι ξαναγυρίσαμε στο 2009» είπε και διερωτήθηκε προς τα πού θα είναι το πρόγραμμα-γέφυρα, για το οποίο μίλησε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Είπε, επίσης, ότι αναμένει πολιτικές πράξεις, αλλά ότι οι οιωνοί είναι ετερόκλητοι, ότι τα μέλη του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου ήταν λιγότερα σε σχέση με του σημερινού, ότι υπάρχουν μερικές ακραίες και προκλητικές επιλογές αυτοϋπονομευμένες εξ αρχής, που αφορούν κορυφαίους θεσμούς, με τους οποίους κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύει εκρήξεις ή εκπλήξεις, για να υποστηρίξει ότι άνοιξαν ήδη περιττά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική.

«Η δική μας στάση θα είναι πάντα ουσιαστική, υπεύθυνη, ειλικρινής, ενταγμένη στη εθνική στρατηγική που υπηρετούμε» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Εκτίμησε, δε, ότι «η νέα κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική» και υπογράμμισε ότι κάθε μέρα που περνά τα περιθώρια της οικονομίας στενεύουν, η διαπραγμάτευση δυσκολεύει και η κατάσταση είναι χειρότερη από την ημέρα διάλυσης της Βουλής.

Αναφερόμενος στο θέμα της Προεδρίας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα συμπράξουμε σε παλαιοκομματικά παιχνίδια» και κατέληξε, λέγοντας πως «η δική μας στάση είναι υπεύθυνη».

Κάνοντας απολογισμό, απέδωσε τη μικρή κοινοβουλευτική δύναμη και στον εκλογικό νόμο που δεν άλλαξε, με ευθύνη της ΝΔ.

Επίσης, απέδωσε ευθύνες και στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή και μίζερη, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά των δύο κομμάτων μπορεί να πολλαπλασιάζονταν και να δημιουργούσαν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για την παράταξη.

Τέλος, ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι το έργο της ΚΟ του κόμματος στη Βουλή, η οργανωμένη παρουσία και ο πολιτικός λόγος στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η στενή παρακολούθηση της διαπραγμάτευσης και η καθαρή θεσμική στάση στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά ρώτησε εάν ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να παραιτηθεί από την προεδρία ή εάν θα την διεκδικήσει εκ νέου, ενώ τα περισσότερα στελέχη που πήραν το λόγο, απέδωσαν τη συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γενικότερο κλίμα στη συνεδρίαση είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, ότι πρέπει να υπάρξει χρόνος για διαβουλεύσεις και ότι πρέπει να προηγηθεί μακρά ιδεολογική συζήτηση για το νέο στίγμα του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει στην ηγεσία της παράταξης μέχρι το συνέδριο του Μαΐου, ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, στο σημείο αυτό θα ολοκληρωθε και η θητεία του. Μάλιστα τόνισε με νόημα ότι «δεν θα γίνω ούτε Ζίγδης, ούτε Κουβέλης».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης διατυπώθηκε και η πρόταση η εκλογή του επόμενου προέδρου να μην γίνει απο τη βάση, όπως είχε καθιερωθεί στη μετά Σημίτη εποχή, χωρίς φυσικά να υπάρξουν αποφάσεις.

Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι  μετά το Πάσχα θα διεξαχθεί πολιτικό συνέδριο, με σκοπό να καθοριστεί το στίγμα και η ιδεολογία της παράταξης και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή της νέας ηγεσίας.

Πάντως, δεν διευκρινίστηκε αν η εκλογή του επόμενου προέδρου να μην γίνει από τη βάση.

Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν καλό, ενώ υπήρχε σύμπνοια μεταξύ των στελεχών ότι προέχει η χώρα και ακολουθεί το ζήτημα της ηγεσίας.

Υπογραμμίστηκε ότι δεν χρειάζεται να γίνουν βιαστικές κινήσεις και ότι πρέπει να υπάρξει χρόνος για διαβουλεύσεις, αλλά και ότι πρέπει να προηγηθεί ιδεολογική συζήτηση με όσους στήριξαν την παράταξη προεκλογικά.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος συντάχτηκε στη γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ζητώντας, επίσης, αλλαγές εκ θεμελίων, όχι «συριζοποιηση» και απογαλακτισμός από τη Νέα Δημοκρατία. Ο χρόνος, σύμφωνα με τον ίδιο, για το συνέδριο είναι ικανοποιητικός, δεδομένου των εξελίξεων.

Εκτίμησε, δε, ότι η χώρα είναι σε κίνδυνο και προβλέπει ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.

Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε ανοιχτά ότι θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα και να ξεκαθαρίσει ο κ. Βενιζέλος τις προθέσεις του. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης