Άρχισε το σκληρό μπρα-ντε-φερ με τους Ευρωπαίους

Τα τρία συμπεράσματα από την συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς – Χρέος, μεταρρυθμίσεις και πρωτογενές πλεόνασμα τα βασικά θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός – Οι ελληνικές θέσεις που οδηγούν σε «συγκρούσεις»

Τσίπρας και Σουλτς είχαν μια αναγνωριστική μεν αλλά έντονη συζήτηση δύο ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου, από την οποία βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα. 

Υπάρχει σύμπτωση απόψεων τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ότι πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές της λιτότητας και να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη. Δεύτερον ότι δεν πρέπει να γίνουν μονομερείς ενέργειες που να οδηγούν τις εξελίξεις εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Και τρίτον ότι πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει δικές της προτάσεις και πρόγραμμα για την περαιτέρω πορεία. 

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη σκληρή γραμμή που είχε ακολουθήσει όλο το προηγούμενο διάστημα για μια νέα σχέση εταίρων και Ελλάδας, στο θέμα του χρέους, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Αθήνα θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων με το περιεχόμενο όμως που εκείνη θα καθορίσει και ότι δεν θα επιστρέψει σε προϋπολογισμούς ελλειμμάτων.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με άξονες την καταπολέμηση της διαφθοράς και φοροδιαφυγής, την αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο. Διαβεβαίωσε επίσης για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς  σε συνδυασμό με αναθεώρηση προς τα κάτω  των εξωπραγματικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2020. 

Ζήτησε ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό new deal συμπληρωματικό στο πακέτο Γιούνκερ, συναινετικό αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από το στόχο του δημόσιου ελλείμματος. 

Επανέλαβε επίσης τις διακηρυγμένες θέσεις του για τη βιωσιμότητα του χρέους ζητώντας ευρωπαϊκή λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου  με ρήτρα ανάπτυξης. Τα τελευταία τρία σημεία, είναι αυτά που πιθανόν δεν συμμερίστηκε ο κ. Σουλτς και γι αυτό μίλησε στις δηλώσεις του αμέσως μετά και για συγκρούσεις στη διάρκεια της συνάντησης. 

Οι δηλώσεις Τσίπρα-Σουλτς μετά τη δίωρη συζήτησή τους 

«Ευχαριστώ για την τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος ξένος προσκεκλημένος σας» είπε ο κ. Σουλτς απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. 

Στις δηλώσεις που έκανε προηγουμένως ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι η συνομιλία αυτή «συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας εμπιστοσύνης». 

«Για 4 χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ο λαός πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε».  

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε τις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός από την κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μαξίμου λέγοντας: «Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση». 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

«Πολύ ικανοποιητικό μήνυμα» χαρακτήρισε ο κ. Σουλτς το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση.

«Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που ήταν ανέκαθεν», τόνισε ο κ. Σουλτς, αποστέλλοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος της Ελλάδας μετά τις εκλογές. Είναι σαφές ότι την Κυριακή για τη χώρα σας προέκυψαν πολλές και νέες εξελίξεις» είπε αρχικά ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

«Κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησής συζητήσαμε ειλικρινά και εποικοδομητικά» είπε, για να προσθέσει: «Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα, που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης».

«Χαίρομαι που είστε υπέρ του διαλόγου και είστε αποφασισμένος να πατάξετε τη φοροδιαφυγή» σχολίασε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ενώ παρατήρησε ότι, στα χρόνια της κρίσης, υπήρξαν φορολογικές αδικίες και «οι πολύ πλούσιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό».

Όσον αφορά στη σχέση με τους εταίρους της χώρας, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν διαφωνίες και συγκρούσεις, αλλά είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να συνεργαστεί με τους εταίρους της.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι δεν διαπίστωσε να υπάρχει διάθεση, από την πλευρά του κ. Τσίπρα, για μονομερείς ενέργειες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr