Ομπάμα: Να σταματήσουν οι προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί

Τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αλλά με συνθήκες ανάπτυξης - «Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλους, είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να συμβεί αυτό» - Στην Αθήνα Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών

Στην κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο CNN ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων αλλά υπό συνθήκες ανάπτυξης.

Στη δήλωσή του επισήμανε ότι στην Ελλάδα έπρεπε να γίνουν αλλαγές αλλά, όπως είπε, αυτό είναι πολύ  δύσκολο όταν το βιωτικό επίπεδο του λαού έχει μειωθεί κατά 25%.

Εξέφρασε επίσης την Ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη τονίζοντας ότι αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Σημείωσε, δε, ότι είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα είπε πως δεν αποκλείεται η επίσκεψη στην Αθήνα Αμερικανού αξιωματούχου στα οικονομικά.

Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων αλλά όχι, όπως διευκρίνισε, με συνθήκες λιτότητας αλλά ανάπτυξης.




Όπως είπε ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των ελλειμμάτων είναι μέσω της ανάπτυξης διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος είναι υπερ της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αναφέρθηκε, τέλος, και στο θέμα της φοροδιαφυγής και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ομπάμα έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: 

Συμφωνείτε με την δήλωση του νέου Έλληνα πρωθυπουργού ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: “Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.

Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολίτικο σύστημα.

Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει.

Γενικώς όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, άλλα αυτό που μας διαφύλαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις την δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο”.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr