Τσίπρας: Εχουμε διάθεση για συμβιβασμό και συμφωνία

Τσίπρας: Εχουμε διάθεση για συμβιβασμό και συμφωνία

«Σεβόμαστε την εντολή του ελληνικού λαού και τους κανόνες της ΕΕ, θέλουμε να διορθώσουμε αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσουμε» είπε ο πρωθυπουργός - Σουλτς: «Είστε καλοδεχούμενος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς»

Τσίπρας: Εχουμε διάθεση για συμβιβασμό και συμφωνία
«Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, αλλά βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο για να βρούμε μια βιώσιμη λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την «εξεύρεση κοινά αποδεκτή λύσης, για το κοινό μας μέλλον» επισημαίνοντας πως «η ιστορία της ΕΕ είναι ιστορία διαφωνιών, αλλά στο τέλος της ημέρας επιτυγχάνονται συμβιβασμοί».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ακόμη τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και την ετοιμότητά της να υπάρξουν αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας: «Σεβόμαστε τους κανόνες της ΕΕ και θέλουμε να διορθώσουμε αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσουμε».

«Πιστεύουμε ότι εντός αυτού του πλαισίου μπορούμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση για τον λαό μας και την κοινή μας προοπτική» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Κλείσιμο

Από την πλευρά του ο Μ. Σουλτς
τόνισε ότι ένας πρωθυπουργός που έχει σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες είναι ένας πρωθυπουργός που δίνει μάχη για συνεργασία και όχι για τον διχασμό της ΕΕ, κάτι το οποίο αποτελεί πολύ ισχυρό και θετικό μήνυμα.

Ο διάλογος που προωθεί ο κ. Τσίπρας αποτελεί τη βάση για συμβιβασμούς και εποικοδομητικές λύσεις, είπε ο Μ. Σουλτς, ο οποίος τόνισε ότι «αυτοί που πήραν τα χρήματά τους εκτός χώρας, θα πρέπει τώρα να συμβάλουν στην επίτευξη λύσης». Η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στην απόλυτη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτό το μέτωπο, σημείωσε ο κ. Σουλτς. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι καλοδεχούμενος στο Ευρωκοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς θέσμους, δήλωσε.

Με προσωπικό του μήνυμα στο Twitter, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ χαιρέτησε την εγκάρδια χειραψία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά επέμεινε στην ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πριν από οποιαδήποτε συμφωνία.

Τι έγινε στη συνάντηση με Γιούνκερ

Σχεδόν μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας συνανντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες που έβγαλαν πριν μπουν στην αίθουσα του ραντεβού, καθώς οι δύο άντρες ήταν διαχυτικοί και μάλιστα πιάστηκαν χεράκι-χεράκι για να προχωρήσουν.

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις, σχολιάζει το Ρόιτερς, ενδέχεται πάντως να είναι λιγότερο αρμονικές από την διασκεδαστική εικόνα της άφιξης. Ο συντηρητικός πρόεδρος της Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους κατά της επιλογής του αριστερού Τσίπρα και του σχεδίου του για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, το οποίο επέφερε τη λιτότητα.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας επιμένει στο αίτημά του για αλλαγή της τακτικής των Βρυξελλών.

Ο 40χρονος Τσίπρας, περιγράφει το Ρόιτερς, με το ανοιχτό πουκάμισό του χωρίς γραβάτα να τον κάνει να ξεχωρίζει από τους περισσότερους άλλους ηγέτες που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, δεν έκανε κάποια δήλωση την ώρα που αντάλλασσε χειραψία με τον Γιουνκέρ και τον ασπαζόταν.

Ο κατά μία 20ετία μεγαλύτερός του πολιτικός του Λουξεμβούργου πήρε στη συνέχεια από το χέρι τον Έλληνα πρωθυπουργό και χαμογελώντας ως απάντηση στα γέλια των δημοσιογράφων, τον οδήγησε προς τον χώρο συνάντησής τους.



Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Τσίπρα - Σουλτς

ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ: Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι σήμερα μαζί μας. Ταξιδεύει ανά την Ευρώπη. Ο ίδιος συναντιέται με επικεφαλής κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών. 
Πρόκειται για έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος μάχεται για την ευρωπαϊκή συνεργασία και όχι μόνο για την Ελλάδα ή τον διαχωρισμό αυτής. Και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι, το οποίο εγώ, ένθερμα και με όλη μου την καρδιά, υποστηρίζω. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος, μετά τη σημερινή μας συνάντηση.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι αφ’ ενός μεν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο πλαίσιο της ευρωζώνης, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση μάχεται επί τη βάσει του προγράμματος που έχει για το επόμενο χρονικό διάστημα. 
Πρέπει ,λοιπόν, να βρούμε τρόπους συμβιβασμού.
Εγώ  πιστεύω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μάχεται για τη δική του χώρα με σωστό τρόπο και έτσι έχουμε ένα παράθυρο διαλόγου. Και αυτός ο διάλογος μπορεί να σημαίνει εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και λύση.
Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που συμφωνήσαμε και σήμερα, πρωθύστερα όταν είχαμε τη συνάντησή μας. Οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα πληρώνουν το λογαριασμό τα τελευταία χρόνια. Και τώρα είναι καιρός οι κατέχοντες, όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους από τη χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, να συνεισφέρουν στις λύσεις των προβλημάτων. Και νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Εκατό τοις εκατό, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαφίεται στη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλων των ευρωπαϊκών θεσμών.
Γι’ αυτό, λοιπόν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι καλοδεχούμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και όχι μόνο σήμερα, κύριε Πρωθυπουργέ. Όποτε το χρειαστείτε, είστε καλοδεχούμενος στο δικό μας θεσμό. Έχετε δύσκολες στιγμές μπροστά σας. Δεν έχουμε ακόμη τις απαραίτητες λύσεις, αλλά νομίζω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος ταξιδεύει πολύ αυτή την περίοδο, επιζητά τη συνεργασία και όχι το διαχωρισμό.  

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ Μάρτιν. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα θεσμό διαλόγου και συνεργασίας. Αισθάνομαι πάρα πολύ άνετα που συζητώ με τον Μάρτιν. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα και προηγούμενα, πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου ως Πρωθυπουργός.
 Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό, έτσι ώστε να βρούμε μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση για το κοινό μας μέλλον. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια ιστορία διαφωνιών, αν θέλετε, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών και κοινών συμφωνιών, κοινών θέσεων.
 Έχουμε τη θέληση να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συμφωνία, μια συμβιβαστική λύση για το κοινό μας μέλλον. Είμαστε έτοιμοι να συναποφασίσουμε, έχουμε τους δικούς μας στόχους και αυτοί δεν είναι άλλοι από το σεβασμό της κυριαρχίας του ελληνικού λαού, αλλά φυσικά και του σεβασμού της εντολής που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. 
Ταυτόχρονα σεβόμαστε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να διορθώσουμε αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσουμε. Και πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να βρούμε μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση για τους λαούς μας, για την κοινή μας προοπτική. 
Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος, μετά από αυτή τη συζήτηση που είχαμε, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Φυσικά, δεν έχουμε ακόμη επιτύχει μια συμφωνία, αλλά είμαστε στην καλή κατεύθυνση για να βρούμε μια βιώσιμη λύση.  



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης