Κομισιόν: Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία με την Αθήνα εντός της εβδομάδας

Κομισιόν: Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία με την Αθήνα εντός της εβδομάδας

Πιθανότητα να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις, λένε αξιωματούχοι της ΕΕ -Αυξανόμενο κίνδυνο για μία «πολύ κακή έκβαση», «βλέπει» ο βρετανός υπουργός Οικονομικών

Κομισιόν: Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία με την Αθήνα εντός της εβδομάδας
Λίγες μόνο ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα και ενώ η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, η Κομισιόν τονίζει πως είναι χαμηλές οι προσδοκίες για οριστική συμφωνία με την Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ελλάδα είναι εντατικές και το μόνο σχέδιο για το οποίο εργάζεται είναι -όπως τονίζει - « παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Έτσι, με βάση και τις νέες δηλώσεις, κομβική ημερομηνία για μια συμφωναία για την χώρα μας φαίνεται πως είναι η 16 Φεβρουαρίου, οπότε θα διεξαχθεί το τακτικό Eurogroup.

Κλείσιμο
Νωρίτερα την Τρίτη, υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος -ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του- είπε πως «Αθήνα και Ευρωζώνη δεν είναι πολύ κοντύτερα σε λύση» και έκανε λόγο για «εμπρηστική» συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στην Ιταλική τηλεόραση.



«Φαίνεται ότι υπάρχει μια πολύ δογματική αντίληψη στην Αθήνα, που τροφοδοτείται από την εμπρηστική συνέντευξη του Βαρουφάκη και από το ρόλο του οίκου Lazard, που συμβουλεύει την Ελλάδα στο θέμα του χρέους», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Bloomberg: Περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο  Bloomberg, είναι πολύ πιθανό η Ευρωζώνη μπορεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της για μία μόνιμη συμφωνία, «εάν η χώρα αποδεχθεί ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, μαζί με την εποπτεία του, και δεσμευθεί να μην καταργήσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης».

Μάλιστα, αξιωματούχος, που εκπροσωπεί τους πιστωτές, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει πιο συνεργάσιμη στις πρόσφατες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, θα παρουσιάσει μία πρόταση στο αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την οποία θα ζητά να επιτραπεί η αύξηση του στοκ των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου κατά 8 δισ. ευρώ και την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.

«Πολύ κακή έκβαση» στο ελληνικό ζήτημα φοβάται ο βρετανός ΥΠΟΙΚ

Πάντως, αυξανόμενο κίνδυνο για μία «πολύ κακή έκβαση» στην αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας-Ευρωζώνης «βλέπει» ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ξεκάθαρο πως αυξάνονται κάθε μέρα οι κίνδυνοι αυτής της αντιπαράθεσης για την παγκόσμια οικονομία και ο κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία, ταυτοχρόνως.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυξάνονται επίσης οι κίνδυνοι ενός εσφαλμένου υπολογισμού ή μιας λανθασμένης κίνησης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία πολύ κακή έκβαση»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης