Δραγασάκης: Το πρόγραμμα «γέφυρα» θα είναι ένα συμφωνημένο σχέδιο ομαλής μετάβασης

Δραγασάκης: Το πρόγραμμα «γέφυρα» θα είναι ένα συμφωνημένο σχέδιο ομαλής μετάβασης

Είναι αναγκαίο για να εξασφαλίζει την ομαλή ροή ρευστότητας στις τράπεζες και την οικονομία - Η Ελλάδα «θα είναι μέρος του ευρώ και σε αυτό εργαζόμαστε, κάτι που είναι και αναγκαίο και εφικτό», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Δραγασάκης: Το πρόγραμμα «γέφυρα» θα είναι ένα συμφωνημένο σχέδιο ομαλής μετάβασης
Οι εκλογές αποτελούν ευκαιρία ευρύτερης αναδιάταξης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, διευκρινίζοντας το σημαίνει συμφωνία - γέφυρα και κάνοντας λόγο για ένα νέο συμβόλαιο, για  ένα συμφωνημένο σχέδιο ομαλής μετάβασης. 

«Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του τάχθηκε υπέρ της αλλαγής πολιτικής, ζήτησε ένα νέο πλαίσιο αξιών, ψήφισε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Η κρίση είναι ένα στόχος για να πετύχουμε μία ρήξη με το παρελθόν να πετύχουμε  τη βαθιά αλλαγή του κράτους», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα λειτουργήσει με πνεύμα ανοιχτό, σε νέες ιδέες και δυνάμεις που θα θέλαμε να συνεισφέρουν». 

Κλείσιμο
Έκρινε και την ομιλία του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «τον άκουσα και είναι σαν να περιγράφει μία εικονική πραγματικότητα, προσβάλλοντας όλους αυτούς που τους δυστυχείς που βιώνουν την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό».  

Η βάση του προβλήματος, όπως είπε ο κύριος Δραγασάκης, ήταν το ίδιο το μοντέλο του μνημονίου, όπως «το ότι μία κρίση χρέους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση, μόνο με ανάπτυξη μπορεί» και πρόσθεσε ότι «τα  ελλείμματα όντως εξαλείφθηκαν, αλλά ουσιαστικά μεταφέρθηκαν στην κοινωνία. Η κρίση προϋπήρχε και απαιτούσε θεραπεία. Αλλά το φάρμακο αποδείχθηκε χειρότερο της αρρώστιας». 

Ξεκαθάρισε ότι ούτε η επέκταση, ούτε η ανανέωση των μνημονίων είναι η διέξοδος, αλλά χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο, ένα συμφωνημένο σχέδιο ομαλής μετάβασης, όπως το χαρακτήρισε, όπου η Ελλάδα «θα είναι μέρος του ευρώ και σε αυτό εργαζόμαστε, κάτι που είναι και αναγκαίο και εφικτό». 

Αιτιολόγησε γιατί χρειάζεται η συμφωνία - γέφυρα, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαία διότι απαιτείται χρόνος για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η ομαλή ροή ρευστότητας στις τράπεζες και την οικονομία. «Έγιναν εκλογές με ανοιχτές τράπεζες και παραμένουν δεν είμαι σίγουρος αν το ήθελαν όλοι αυτό», δήλωσε με νόημα. 

Διευκρίνισε δε ότι η διάρκεια αυτής της συμφωνίας θα είναι για ένα διάστημα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι αυτή η μεταβατική συμφωνία μία επέκταση της τρόικας και των μνημονίων, «αυτά ανήκουν στο παρελθόν» και προέβη στην εκτίμηση ότι μπορεί  υπάρξει σύντομα η συμφωνία και θα περιλαμβάνει: την επέκταση της δανειακής σύμβασης, ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν από κοινού, μία συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους -που θα ενταχθεί στα πλαίσια της μεταβατικής συμφωνίας και τέλος θα πρέπει να περιλαμβάνει μία αντίληψη μετάβασης από το καθεστώς του Μνημονίου στο μεταμνημόνιο. 

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το μέλλον της κοινωνίας είναι υποθηκευμένο και υπονομευμένο από τις δεσμεύσεις του μνημονίου και δεν περιλαμβάνει μόνο μέτρα, αλλά και δεσμεύσεις. 

Μόλις υπάρξει η μεταβατική συμφωνία, οι πιέσεις στη ρευστότητα θα αποκλιμακωθούν, εκτίμησε ο κ. Δραγασάκης και αναφέρθηκε σε κάποιους στόχους τους Μνημονίου, του οποίους και κατέκρινε, όπως ο περιορισμός που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση κάθε χρόνο να έχουμε 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα για την εξυπηρέτηση του χρέους και υπογράμμισε ότι αυτός ο στόχος θα γίνει αντικείμενο ριζικής επαναδιαπραγματεύσης. Σχετικά με το χρέος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να συζητάνε αν είναι βιώσιμο ένα χρέος στο 180% του ΑΕΠ και υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο και για το χρέος και για τον τρόπο αποπληρωμής και έκανε λόγο για τη ρήτρα ανάπτυξης. 

«Ας μη βιαστούν κάποιοι να μιλούν για ουτοπίες, γιατί κάποιες ουτοπίες γίνονται και αληθινές», τόνισε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης