Ντάισελμπλουμ: Νέο Eurogroup μόνο αν υπάρξει αίτημα για παράταση του Μνημονίου

Δίνουμε περιθώριο μέχρι τέλος εβδομάδας, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup - Λαγκάρντ: Δεν εκταμιεύονται δόσεις από το ΔΝΤ χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα - Ρέγκλινγκ: Χωρίς πρόγραμμα πρέπει να επιστραφούν στον ESM τα 11 δισ. του ΤΧΣ - Μοσκοβισί: Το υπάρχον πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα έχει νόημα μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση υποβάλει αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος, δήλωσε αμέσως μετά την διακοπή της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (όπως ανέφεραν ελληνικές πηγές και όπως είχε δηλώσει το Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης) ο πρόεδρος του Eurogroup απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό. «Μίλησα με τον κ. Τουσκ και δεν είχε καμία πρόθεση να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ότι αφήνει το θέμα στο Eurogroup» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να εκταμιευθούν δόσεις από το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ (ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016) εάν δεν υπάρξει μια επιτυχημένη αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν).

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι τόσο οι υπολειπόμενες δόσεις από τον ESM όσο και τα περίπου 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να δοθούν πίσω στο Λουξεμβούργο (στον EFSF/ESM) εφ' όσον δεν υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος.


Ντάισελμπλουμ: Απογοήτευση η προσπάθεια καθορισμού του 70% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου που αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, «όσον αφορά την Ελλάδα, στο τελευταίο Eurogroup δεν συμφωνήσαμε και είπαμε να ζητήσουμε από τους Θεσμούς να μας κάνουν μία τεχνική αποτίμηση για το ποια είναι τα σημεία που θα μπορούσε να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση στο 70% ή το 30% και να βρεθούν τα ισοδύναμα».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, «μας ανέφεραν οι θεσμοί ότι η αντίδραση των υπουργών (Ελλήνων) ήταν μία απογοήτευση, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σταθερό, κοινό έδαφος για το πως θα γίνει αυτό το νέο πρόγραμμα, με τις απαιτήσεις που έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση».

«Στην αρχή της συνάντηση είδαμε τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι θεσμοί, σε αυτή την υπόθεση του μείγματος μέτρων 70-30%. Το καλύτερο που έχει να κάνει η ελληνική πλευρά είναι να ζητήσει παράταση ώστε σε έναν αριθμό μηνών να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Μία τέτοια επέκταση θα επέτρεπε στην Ελλάδα να βάλει άλλα μέτρα, στην θέση άλλων μέτρων, ζητήσαμε παράταση με ορισμένες δεσμεύσεις», τόνισε.

«Ναι, υπάρχει ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα, συζητήσαμε τι είναι αυτό που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε αλλά η Ελλάδα να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, χωρίς να το συζητήσει με τους θεσμούς», ανέφερε ο κ. Ντάσελμπλουμ.

«Στην βάση ενός προγράμματος που επεκτείνεται, οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα. Οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να είναι στην βάση της στενής συνεργασίας με τους θεσμούς. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά μπορεί να αποφασίσει αν θα κάνει χρήση της επέκτασης της παράτασης», σημείωσε.

«Υπάρχει η ισχυρή γνώμη στο Eurogroup ότι η επόμενη ενέργεια πρέπει να έρχεται από τις ελληνικές αρχές. Αυτές πρέπει να ζητήσουν παράταση του προγράμματος και να κάνουν χρήση της ευελιξίας το προγράμματος και αν αποφασίσουν να δώσουν δεσμεύσεις που θέλουν οι ελληνικές ενέργειες», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ μέχρι την Παρασκευή έχει προθεσμία η Ελλάδα να προχωρήσει με το αίτημα για την οποιαδήποτε επέκταση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις προϋποθέσεις του προγράμματος, υπάρχει ένα πρόγραμμα και ισχύει», ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με φόντο την πληρωμή δόσεων προς την Ελλάδα.

Ερωτηθείς από τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times σχετικά με την επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος, απάντησε πως η δική του προτίμηση είναι να υπάρχει μία δυνατότητα επιμήκυνσης λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό και πως ο ίδιος ερμήνευει την «γέφυρα» (που ζητά η ελληνική πλευρά) ως επιμήκυνση: «Δεν ξέρω ποιο θα είναι το όνομα που θα δώσουμε, αλλά θα είναι μία μεσοπρόθεσμη λύση για να δώσουμε χρόνο».

«Προτιμώ η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει επιμήκυνση και όσο υπάρχει πρόγραμμα και εφαρμογή, η επιτυχής εφαρμογή θα απελευθερώσει κονδύλια», τόνισε.

Απαντώντας στο τι θα γίνει σε περίπτωση που στις 28 Φεβρουαρίου η Ελλάδα βρεθεί χωρίς πρόγραμμα, ο κύριος Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Συνδυασμός προγράμματος και χρημάτων. Τα χρήματα θα επανέλθουν στο EFSF ως ομόλογα και θα πάνε πάλι πίσω στο Λουξεμβούργο».

«Θα προετοιμαστούμε για να έχουμε την επιμήκυνση, πρέπει να μπούμε στην διεργασία, άρα να υπάρχει επιμήκυνση. Δεν νομίζω να είναι διαφορετικό το νέο πρόγραμμα. Το ESM μιλά για αυστηρές προδιαγραφές. Η ελληνική οικονομία πρέπει να είναι σταθερή και ανταγωνιστική. Μερικά μέτρα δεν θα είναι τόσο ευχάριστα, αλλά είναι η δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε, απαντώντας για τα μέτρα που η Ελλάδα πρέπει να πάρει, σε περίπτωση επέκτασης. 



Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θέλει αλλαγή, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως δεν υπήρχε καταληκτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup και τόνισε πως όποιος είναι μέλος της Ευρωζώνης πρέπει να σέβεται τους κανόνες της.

Πρέπει να αποφύγει μονομερείς δράσεις η Ελλάδα, αλλά να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη χώρα και τους εταίρους της, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

«Όταν εκφράζει ο λαός την άποψη του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά το πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, επομένως πρέπει να βρεθεί ένα σχήμα στήριξης», είπε ο Γάλλος επίτροπος.

Όλοι οι εταίροι θα συνεργαστούν, συμπλήρωσε ο επίτροπος, αλλά είναι σαφές, είπε, ότι εναπόκειται στην πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα.

Για τη λήξη του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απάντησε ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και όχι η ιδεολογία: «Πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr