Η κυβέρνηση μπροστά στο μεγάλο δίλημμα

Η αγωνία στο κατακόρυφο μετά τις απειλές των Ευρωπαίων ότι η βοήθεια θα συνεχιστεί μόνο αν η Αθήνα ζητήσει παράταση του προγράμματος - Κρίσιμες διαβουλεύσεις σήμερα και αύριο - Φόρμουλα για παράταση της δανειακής σύμβασης αλλά με νέο πρόγραμμα - Ο Γιούνκερ σε ρόλο ρυθμιστή

Παρά το αδιέξοδο στο χθεσινό eurogroup στις Βρυξέλλες και το τελεσίγραφο που έστειλαν οι εταίροι στην Αθήνα να ζητήσει παράταση του μνημονίου έως την Παρασκευή, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν οτι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις καλά κρατούν, σε μια ύστατη, πλην αναγκαία προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Απο νωρίς το πρωί σήμερα άλλωστε συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) με τη συμμετοχή και του Γιάννη Βαρουφακη, και θεωρείται βέβαιο οτι θα δωσει την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την άρση του αδιεξόδου.
Βέβαια τις τελευταίες ώρες το κλίμα είναι αρκετά βαρύ, με την ελληνική κυβέρνηση πάντως να δηλώνει ψύχραιμη και τον κ. Βαρουφακη να διαβεβαιώνει οτι η Αθηνα δεν επιζητεί τη ρήξη. Η υπαναχώρηση που φάνηκε να κάνει η πλευρά των εταίρων, σε σχέση με όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, δεν βοήθησαν στις χθεσινές διαβουλεύσεις, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν απειλές και τελεσίγραφα, που σκόρπισαν αγωνία και ανησυχία για την έκβαση της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κινείται έντονα στο παρασκήνιο, ώστε να βρει μια φόρμουλα που θα δίνει τη δυνατότητα στις εμπλεκόμενες πλευρές να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τις εκτιμήσεις πολλών να μιλούν για σύγκληση του Eurogroup την Παρασκευή ή παντως έως εκείνη την ημέρα.

Η γερμανική πλευρά, που ηγείται ενός μεγάλου μπλοκ δυνάμεων επιμένει στην απαίτηση να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του μνημονίου, με ό,τι αυτό σημαίνει, πράγμα που όμως απορρίπτει κατηγορηματικά η Αθήνα.

Εκείνο που αναζητείται ειναι μια συμφωνία, που θα οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση στο να ζητήσει μεν παράταση αλλά για το κομματι της δανειακης σύμβασης - δηλαδή να συνεχιστεί ομαλά το χρηματοδοτικό προγραμμα - αλλά με νέο πρόγραμμα, που θα ενσωματώνει μεταρρυθμίσεις του παλαιού και δράσεις κυριως ανθρωπιστικού χαρακτήρα, επιλεγμένες απο το προγραμμα που εχει η νεα κυβερνηση. Περίπου δηλαδή αυτο που παρουσίασε σε γενικές γραμμές ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στον κ.  Βαρουφάκη πριν το χθεσινό Eurogroup, αλλά αποσύρθηκε στη συνέχεια κατόπιν απαίτησης του Β. Σόιμπλε!

Πιθανόν η συμβιβαστική πρόταση του κ. Μοσκοβισί, που πληροφορίες αναφέρουν οτι ειναι έμπνευση και δουλειά του κ. Γιούνκερ, να αποτελέσει τη βάση για τη σύγκλιση, αφού ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε οτι θα την ψήφιζε ευχαρίστως. Οι εταίροι ουσιαστικά γνωρίζουν πλέον τι θα δεχόταν η Αθηνα, όπερ σημαίνει οτι όσοι εργάζονται για τον συμβιβασμό μπορουν να κινηθούν αναλόγως. Φαίνεται δε οτι με κάποιες κατάλληλες διατυπώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις οτι ειναι δυνατόν να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι: οι Γερμανοί γιατί η Αθηνα θα εχει υποβάλλει τυπικά αίτημα για παράταση και θα εχει δεσμευτεί οτι δεν θα προχωρήσει στην υλοποιηση πολιτικών που θα βάλουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, και η ελληνικη πλευρά γιατί θα εχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση με την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος.
Ουσιαστικά ειναι μια παραλλαγή του λεγόμενου προγράμματος γεφυρα, αυτο που φαίνεται να περιγράφεται απο το σχέδιο Μοσχοβισί, αλλα ουδείς ακόμη γνωρίζει πού θα βρεθει η ισορροπία, ώστε και η Αθήνα να μην δεσμευτεί με το μνημονιακό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβερνησης, αλλά και οι εταίροι να μην αφήσουν την κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει όσα εχει εξαγγείλει. Και οι δυο να κερδίσουν φυσικά χρόνο για τις τελικές διαπραγματεύσεις για το τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα αντικαταστήσει οριστικά τη σημερινή κατάσταση,

Όλη αυτή η μαλλον αισιόδοξη οπτική που αφήνουν να διαφανεί παράγοντες στις Βρυξέλλες προϋποθέτει οτι η πίεση του κ. Γιούνκερ και άλλων δυνάμεων προς το Βερολίνο θα φέρει αποτελεσμα, καθώς η γερμανικη πλευρά ειναι εκείνη που δειχνει αμετακίνητη αυτή την ώρα.
Το στοιχείο αυτο εχει τη σημασία του καθώς η ελληνικη πλευρά δέχθηκε ψυχρολουσία το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν είδε δυο εντελως κείμενα να κυκλοφορούν και να τελικά να αποσύρεται το θετικό, που εμφάνισε αρχικά και να μένει το μεταγενέστερο, που ηταν πιο σκληρο κι από τις προηγούμενες απαιτήσεις των εταίρων. Μάλιστα η ελληνική αντιπροσωπεια χρειάστηκε να αφιερώσει πολυ χρόνο για να μελετήσει τη κατασταση, με τους Γιάννη Δραγασάκη - ο οποιος όμως έμεινε για λίγες μονο ωρες στις Βρυξελλες - και Ευκλείδη Τσακαλώτο, που πλαισίωναν τον κ, Βαρουφάκη, να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Αθηνα για να καθορίσουν τις κινήσεις τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr