Θεοδωράκης: Ελπίζω ότι την Παρασκευή θα έχουμε καλά νέα

Τσίπρας: Θέλουμε εθνική ενότητα και συσπείρωση και μόνιμο μηχανισμό συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων - Αύριο η κατάθεση της ελληνικής πρότασης, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού - Βενιζέλος: Η στάση της κυβέρνησης άλλαξε σε δύο σημεία - Τσίπρας σε Παπούλια: Θα ξεπεράσουμε τον κάβο

«To Ποτάμι στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια και στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρωθυπουργό για το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, που θα υποβάλει αύριο η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει να τελειώνουμε με τη διαπραγμάτευση και να προχωρήσουμε στα ουσιαστικά, που είναι η ανάταξη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας».



Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν καλά νέα την Παρασκευή και εξήγησε: «Ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά, αλλά στόχος είναι πάντα να παραμείνουμε στο κέντρο της Ευρώπης».

Μιλώντας στη συνέχεια με δημοσιογράφους, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση αύριο, με προτεινόμενα μέτρα και ότι ήδη μιλά με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος.



Ο κ. Θεοδωράκης είπε ακόμη ότι έθεσε το θέμα της συμπεριφοράς ορισμένων υπουργών και έδωσε έμφαση στο θέμα της Παιδείας, που έχει ανοίξει με την πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια.

«Θα είναι ένα κακό μήνυμα» είπε ο κ. Θεοδωράκης και αναφέρθηκε και στους «πανεπιστημιακούς καθηγητές, που βρίσκονται στη χώρα μας για να προσφέρουν και τους οποίους δεν θα πρέπει να αφήσουμε να φύγουν».

Σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας του είπε πως για το θέμα της Παιδείας θα υπάρξει εθνική συζήτηση.

Τέλος, είπε ότι η πρόταση του Ποταμιού για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος, ένας καταξιωμένος πανεπιστημιακός και μεγάλος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στον αρχικό διάλογο είπε στον πρωθυπουργό ότι «στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση».



Στα δύο σημεία που εντοπίζει πως άλλαξε η στάση της κυβέρνησης από την προεκλογική περίοδο στάθηκε ο κύριος Βενιζέλος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ και εγώ του μετέφερα την δική μου εμπειρία τα προηγούμενα πεντέμιση χρόνια, είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.  

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως έχει αλλάξει ριζικά η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με το χρέος καθώς, όπως είπε, «εγκατέλειψε την θέση για μονομερή διαγραφή και για πανευρωπαϊκή διάσκεψη».  

Έδωσα ένα σημείωμα στον κ. Τσίπρα με δηλώσεις μου του παρελθόντος για να δει πόσες φορές έχω πει δημόσια ότι είναι ανάγκη να είναι μικρότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Βενιζέλος. 

Το δεύτερο σημείο, είπε, είναι η αναγνώριση της ανάγκης επέκτασης της δανειακής σύμβασης, όπως είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση, ψηφίζοντας την παράτασή της έως το τέλος Φεβρουαρίου. «Εδωσα στον κ. Τσίπρα ένα αντίγραφο του νόμου για να δει πως είναι η δανειακή σύμβαση, άρα το αίτημα αυτό πρέπει να οδηγήσει σε σύγκληση του Eurorgroup και σε επανέναρξη της διαπραγμάτευσης επί της ουσίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

«Η δική μου άποψη είναι ότι δεν έπρεπε να χάσουμε χρόνο σε ανύπαρκτες αιτιάσεις» ανέφερε και τόνισε πως έπρεπε ο χρόνος του Φεβρουαρίου να αξιοποιηθεί διαφορετικά. 



Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «θέλουμε συσπείρωση και εθνική ενότητα, να διαμορφώσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό συννόησης και συζήτησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».

Ο κ. Βενιζέλος είπε: «Πάντα ήμουν πάντα υπέρ της ομάδας εθνικής
διαπραγμάτευσης».

















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr