Τι προβλέπει η συμφωνία για τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης
20.02.2015
20:18
Η Αθήνα στέλνει κατάλογο με συγκεκριμένα μέτρα μέχρι την Δευτέρα - Δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας ούτε αναφορά σε ολοκλήρωση του μνημονίου, λέει η ελληνική πλευρά - Γιατί η συμφωνία παρατείνεται για 4 μήνες - Οι ενστάσεις Ισπανίας-Πορτογαλίας
Για τέσσερις μήνες παρατείνεται η διάρκεια της δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των απεσταλμένων του protothema.gr Γιάννη Μακρυγιάννη και Ιωάννη Αντύπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάση για την επίτευξη συμφωνίας αποτέλεσε η επιστολή που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητώντας την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά έξι μήνες.
Επειτα από τετράωρες διαβουλεύσεις των κυρίων Ντάισελμπλουμ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ υιοθετήθηκε επί της ουσίας το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη εμπλουτισμενο με διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία, όπως αναφέρεται από Έλληνες αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι Ευρωπαίοι έκαναν δεκτό το αίτημα της Αθήνας για ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος και δεν υπάρχει αναφορά σε νέα μέτρα λιτότητας.
Επιπλέον, συνομολογείται ότι δεν θα γίνει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους ούτε και θα επιχειρηθεί μονομερώς η διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι τη λήξη της παράτασης στο τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάση για την επίτευξη συμφωνίας αποτέλεσε η επιστολή που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητώντας την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά έξι μήνες.
Επειτα από τετράωρες διαβουλεύσεις των κυρίων Ντάισελμπλουμ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ υιοθετήθηκε επί της ουσίας το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη εμπλουτισμενο με διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία, όπως αναφέρεται από Έλληνες αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι Ευρωπαίοι έκαναν δεκτό το αίτημα της Αθήνας για ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος και δεν υπάρχει αναφορά σε νέα μέτρα λιτότητας.
Επιπλέον, συνομολογείται ότι δεν θα γίνει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους ούτε και θα επιχειρηθεί μονομερώς η διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι τη λήξη της παράτασης στο τέλος Ιουνίου.
«Τρόικα τέλος» - Πώς θα γίνεται ο έλεγχος από τους Ευρωπαίους
Ο έλεγχος των μέτρων του τετράμηνου προγράμματος θα γίνεται με ανταλλαγή πληροφοριών και μετάβαση ελλήνων παραγόντων στις Βρυξέλλες.Αλλο σημείο της συμφωνίας είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ειδικά αυτές που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Οπως αναφέρουν πληροφορίες όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που επιβαρύνουν το σκέλος των κρατικών δαπανών θα υλοποιηθούν «περιορισμένα» σε αυτό το τετράμηνο.
Διαβάστε το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες
To Eurogroup επαναλαμβάνει την ικανοποίησή του για τις εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής που έχει καταβάλει η Ελλάδα και οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων μαζί με τους θεσμούς είχαμε έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές προκειμένου να φθάσουμε σε μία κοινή βάση σήμερα.Το Eurogroup σημειώνει ότι βάσει των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν επέκταση του προγράμματος δανειακής στήριξης, η οποία, όμως, περιλαμβάνει και μία σειρά δεσμεύσεων.
Στόχος της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βάσει και της νέας συμφωνίας και μέσω της χρήσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευελιξίας που υπάρχει και την συμφωνήσαμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
Μέσω αυτής της επέκτασης προσφέρεται χρόνος-γέφυρα για διαπραγματεύσεις για πιθανή επικείμενη συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας, Eurogroup και θεσμών.
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βασίζονται στο τρέχον πρόγραμμα έως τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα καταθέσουν μία πρώτη άποψη για το εάν τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν μία καλή αρχή προκειμένου να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα μέτρα αυτά θα ξεκαθαριστούν και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς έως τα τέλη Απριλίου.
Μόνο μέσω της έγκρισης της αξιολόγησης του προγράμματος από τους αρμόδιους θεσμούς θα υπάρξει η εκταμίευση της υπάρχουσας δόσης που έχει ο EFSF αλλά και των κερδών που υπάρχουν το 2014 και διανέμονται στα κράτη-μέλη. Και τα δύο αυτά στοιχεία θα πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup.
Βάσει αυτών που πρότειναν και οι θεσμοί, το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του ΤΧΣ, θα παραμείνουν στον EFSF, έως ότου ολοκληρωθεί η επέκταση της δανειακής σύμβασης.
Τα χρήματα αυτά θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ή προκειμένου να καλυφθεί το κόστος τυχόν «διάλυσής» τους. Μπορούν να εκταμιευθούν μόνο μετά από αίτημα της ΕΚΤ.
Με αυτή την προοπτική, υποδεχόμαστε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους σε μία ευρεία και βαθιά μεταρρυθμιστική διαδικασία με στόχο την διαρκή βελτίωση της ανάπτυξης και τις προοπτικές εργασίας, διαβεβαιώνοντας τη σταθερότητα και την ελαστικότητα του οικονομικού τομέα και τη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή, και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να συνεχιστεί η παροχή τεχνικής υποστήριξης.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευση να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν, επιπλέον, να διασφαλίσουν το απαραίτητο πρωτογενές πλεόνασμα ή να χρηματοδοτήσουν διαδικασίες ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Οι αρχές, για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015.
Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων, αποδεχόμαστε πως σε ένα μέρος των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ελλάδας μπορούμε να συνδράμουμε ώστε να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η εφαρμογή της τρέχουσας συμφωνίας. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται ότι δε θα ανακαλέσουν μέτρα και δε θα κάνουν μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στους οικονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη, ή την οικονομική σταθερότητα.
Στη βάση του αιτήματος, τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, τη συμβουλή των θεσμών, και τη σημερινή συμφωνία, θα ξεκινήσουμε διεθνείς διαδικασίες με την προοπτική να φτάσουμε σε μία τελική συμφωνία για την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility) μέχρι τέσσερις μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF. Επίσης, προσκαλούμε τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία που θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την αξιολόγηση.
Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι να εξασφαλίσει την πλήρη επιστροφή της στις αγορές κεφαλαίων για όσο καιρό εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχει δεχθεί σε αυτό το πλαίσιο.
Προσπάθεια να μπλοκαριστεί το κοινό ανακοινωθέν από Ισπανία-Πορτογαλία
Εις ό,τι αφορά τις πληροφορίες για καθυστέρηση στη συζήτηση στο κυρίως μέρος της συνεδρίασης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες αυτή οφειλόταν στο γεγονός οτι δορυφορικές χώρες της Γερμανίας, και ειδικά Ισπανία και Πορτογαλία επιχείρησαν να μπλοκάρουν το κοινό ανακοινωθέν, έτσι όπως διαμορφωνόταν.Στις 21:00, ανέφεραν πληροφορίες, ότι το κείμενο βρίσκεται πολύ κοντά σε τελική υιοθέτηση από το Eurogroup, όντας στη δεύτερη επιθεώρηση του και μέσα σε μισή ώρα πιθανώς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Συνέντευξη Τύπου, με την παρουσίαση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει ώρα 22:00 (ώρα Ελλάδος).
Υπόμνημα με συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις μέχρι την Δευτέρα
Μέχρι την Δευτέρα, η ελληνική πλευρά πρέπει να καταθέσει στους Ευρωπαίους υπόμνημα με τα συγκεκριμένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα αναλαμβάνει να υλοποιήσει.Πηγές από τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποστείλει τη Δευτέρα έναν κατάλογο με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα έχουν να κάνουν κυρίως με φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, διαφθορά και διοικητική μεταρρύθμιση για τους τέσσερις επόμενους μήνες.
Με την πολιτική απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δράσεις μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, πιθανότατα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Επίσης αναφέρεται πως δεν θα υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι στο κείμενο, αλλά για την επίτευξη τους θα διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των οργάνων για να ολοκληρωθεί ποσοτικά ο κατάλογος που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.
Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά για δύο λόγους
Η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η
επιτευχθείσα συμφωνία δεν περιέχει νέα μέτρα λιτότητας και επίσης διότι
δεν υπάρχει αναφορά για ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, δηλαδή
του Μνημονίου.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε
την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο
μνημόνιο.
Ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ
Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ υπήρξε αρωγός της ελληνικής προσπάθειας και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη συμφωνίας και στο γεφύρωμα διαφορών.Γιατί οι Ευρωπαίοι επέβαλαν την τετράμηνη παράταση
Οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που απαίτησαν να συμπεριληφθεί ο όρος για παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης για διάστημα τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες. Ο λόγος είναι ότι το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου η ελληνική πλευρά πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 6,7 δισ.ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν ένα μοχλό για την άσκηση πίεσης στην εληνική πλευρά.Κι αυτό διότι εκτός από τα 6,7δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν στην ΕΚΤ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει και στο ΔΝΤ δάνεια ύψους 5,2 δισ.ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου...
Διαβάστε τι αναφέρεται στην επιστολή Βαρουφάκη η οποία -σύμφωνα με την ελληνική πλευρά- αποτέλεσε την βάση για την επιτευχθείσα συμφωνία με τις Βρυξέλλες
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΘΗΝΑ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία, που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών, στην επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.
Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στη βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.
Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι:
α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.
β) Να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.
δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.
στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.
η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.
θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισαγάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr